Előfizetés

Az internet ifjú forradalmára

Pintér Mónika
Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:34
Technikai forradalom előzte meg az arab világ tömegtüntetéseit, melyeket már a világhálón indítottak és szerveztek FOTÓ: EUROPRE
Ma jelenik meg Magyarországon Amir Ahmed Nasszer "Én és az Iszlám" című könyve az Atlantic Press kiadó gondozásában. A mű az Arab Tavasz szellemi előtörténete, a szudáni sztárblogger memoárjában saját belső drámáján keresztül mutatja be a muszlim fiatalok kétségeit, gyötrelmeit és szabadságvágyát.

Amir Ahmed Nasszer csupán 27 éves, de szinte az egész világon ismerik a nevét az Arab Tavasz kitörése óta. A szudáni sztárblogger írásait több ezren követik a világhálón. A fiatalember 1986 nyarán látta meg a napvilágot egy antropológus professzor és egy főállású édesanya gyermekeként Kartúmban. Fiatalkorát főleg Katarban töltötte, itt cseperedett fel, mígnem tízéves korában a család a még főleg muszlim, de multikulturális Malajziába költözött. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányait már nemzetközi iskolákban végezte el a Dohához képest sokkal liberálisabb és nyugatiasabb Kuala Lumpurban.

Így lett belőle hamar "harmadik kultúrájú gyermek" (TCK), aki a sajátjától eltérő kulturális környezetben nevelkedett. Soha nem volt otthon, állandó harcban állt önmagával, a család és a származása révén hozott hagyományok, kultúra, vallás, nyelv és etnikum ütközött az őt körülvevőkével.

Az akkor még egységes Szudánban ő volt a fehér és gazdag észak-szudáni gyermek, aki kiváltságos helyzetbe született, s akit megvetettek a nála sötétebb bőrű déliek. Katarban ő volt az afro-arab kisfiú, a "szenes képű" arab, aki Afrika harmadik legnagyobb országából, a polgárháborúval, szárazsággal és éhezéssel küzdő Szudánból érkezett.

Délkelet-Ázsiában két lábbal állt egy hatalmas szakadék, Kelet és Nyugat között, hol túlzottan egyik, hol túlzottan másik irányba dőlt. Környezetétől függően hol ő volt a fundamentalista muszlim, aki túl konzervatívan, az alapokhoz hűen kezelte vallását, hol túl mérsékelt módon, liberális szemléttel vágott neki az életnek, másként gondolkodóként botrányt kavarva maga körül.

Amerikai látogatása során pedig ő volt a szudáni állampolgár, a "lehetséges terrorista", aki extra átvizsgáláson, és kihallgatáson esett át a repülőtéren, ahol 2001. szeptember 11. óta magasabbra emelték a biztonsági szintet.

Az "Én és az Iszlám" című könyvében épp ezen belső drámáját mutatja be Nasszer. Hogyan lett a vallás helyett az ész "élete szerelme", s milyen rögös utat járt be, míg az iszlámmal való kapcsolata végül elérkezett a megnyugvásig. A kis Amir tizenéves koráig feltüzelt fiatal hívő volt, akit vallásos tanítói, így a katari usztáz Asraf, átitattak hittel és hódolattal.

Nem csoda hát, hogy Malajziába érve már attól is kínosan érezte magát, hogy annyi kuffar (hitetlen) vette körül, akikkel korábban nem szabadott barátkoznia. A nyitott vallási környezet új volt, s feszültséget okozott a korábbi merevebb, átpolitizált környezethez mérve.

Egyre több kérdés gyülemlett fel a szudáni fiúban, ezért zavarodottnak, s bűnösnek érezte magát. Folyton a katari imám szavai visszhangzottak fejében, aki azt tanította, a kellemetlen érzés, amely megjelenik mellkasában, csupán az Ördög suttogása, az ébreszt kételyt az iszlámmal szemben. Amir szeme előtt ott lebegett az "Ítélet napja", a Pokol tüzétől való félelem, a kínok és bűnhődés, amely rá vár, ha nem cselekszik helyesen.

Ahogy könyvében fogalmazott, a dzsihád legnagyszerűbb formája, belső, spirituális harc dúlt lelkében, az "Én szent háborúja" volt ez, kapcsolata az iszlámmal pedig egyre hiányosabbá vált. Mindinkább megkérdőjelezte neveltetése vallásos dogmáját, ahogy az iszlám mind több kérdésére nem tudott választ adni.

Tanulmányai, utazásai egyre távolabb vitték romantikusnak hitt, gyermekkori szerelmétől, az igazi robbanásszerű változást azonban (ahogy az arab forradalmak esetében is) az internet, és a blogolás hozta meg számára.

Drima néven 2006. április 14-én csatlakozott az arab blogoszférához, s a világ kinyílt előtte: névtelenül cseveghetett bloggerekkel, újságírókkal, aktivistákkal, jogászokkal, beszivároghatott puszta kíváncsiságból a "virtuális Dzsihádisztánba" (dzsihádista fórumokra), vagy amire korábban nem volt alkalma: "megismerhette közelebbről a Kis Sátánt", lehetősége nyílt izraeliekkel vitázni, beszélgetni, megismerni nézőpontjukat.

Minél többet tudott, annál inkább vallása ellen fordult, egyenesen haragra gerjedt ellene. "Gyenge pillanataimban azt kívántam, bár visszatérhetnék a tegnap ortodox kényelméhez, de nem tehettem, nem fogok" - írta. Magányosnak, de felszabadultnak érezte magát, amiért megértette, milyen "dermesztően hatékony is a tudatlanság politikája".

A cikk folytatódik a következő oldalon...

Menekültáradattal néz szembe Itália

Dél-Olaszországnak elképesztő menekülthullámmal kell megküzdenie. Kedden újabb ezer embert kellett kimenekítenie az olasz parti őrségnek a Földközi-tengerből. Az év kezdete óta több mint húszezren érték el hajóval az ország partszakaszát. A 2013-as év azonos időszakához képest ez tízszeres emelkedést jelent. Mindeközben 13 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Olaszország évek óta kéri az Európai Unió segítségét, Brüsszel azonban mossa kezeit. 

Itáliában hasonlóan drámai helyzet alakulhat ki, mint 2011-ben, a líbiai polgárháború idején. Idén április közepéig 13 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az olasz hatóságoknak úgy, hogy ez a szám tavaly egész évben volt 27 ezer . Róma attól tart, hogy 2014-ben a 60 ezernél is többen kívánnak majd letelepedni az ország területén.

Másfél héttel ezelőtt különösen drámai helyzet alakult ki az olasz partvidéken. Négy nap alatt ugyanis az olasz haditengerészetnek 6000 menekültet kellett kimenekítenie. Néhány nap alatt több mint negyven hajóval akarták elérni Lampedusa, Szicília és Calabria partjait lélekvesztő hajókon.

A menekültek többsége líbiai, szíriai, szomáliai, nigériai, valamint más afrikai és közel-keleti országból érkezett. A Földközi-tenger átszelése rendkívül veszélyes vállalkozás. A bárkák állapota siralmas, nem is alkalmasak hosszabb utak megtételére.

Májusban, illetve az őszi időszakig ráadásul felgyorsulhat a menekülthullám, hiszen az év ezen időszakában kisebbek a hullámok, kevésbé veszélyes a tenger. Olaszország azért is számít népszerű célpontnak, mert áprilistól már nem számít bűncselekménynek az illegális bevándorlás.

Itália éberebben őrzi a partszakaszt tavaly október óta, amikor egy tragédiában majdnem négyszázan vesztek a tengerbe. Az olasz parti őrség ekkor indította el Mare Nostrum (Mi Tengerünk) fedőnevű humanitárius misszióját. Ennek keretében naponta négy hajóval pásztázzák a Földközi-tenger Szicília és Líbia közötti szakaszát.

Összesen 920 tengerészgyalogost vetettek be, akik 19 ezer menekültet helyeztek biztonságba. A humanitárius akció igen költséges: havonta 9 millió eurós pluszkiadást jelent az olasz kormányzat számára.  Az olasz kormányzat egyelőre nem tudja, hogyan lesz képes útját állni a menekültáradatnak.

Róma ugyan már a múltban is több ízben kérte az Európai Unió segítségét, de nem járt sikerrel. "Meg kellene értenie az EU-nak, nem tudunk mindenkit felvenni" - közölte egy ízben Angelino Alfano belügyminiszter. Hozzátette, fel kell gyorsítani a kiutasítások folyamatát, nem maradhatnak ugyanis az ország területén azok, akik nem jogosultak erre.

Alfano elsősorban nem is anyagi támogatást várna el az EU-tól, hanem azt, hogy hatékony segítséget nyújtson az EU déli határszakaszának felügyeletében. "A Lampedusa előtti tengeri szakasz elsődlegesen nem Olaszország, hanem az Európai Unió határa. Ezért Brüsszelnek felelősséget kellene vállalnia megvédésében" - jelentette ki Alfano.

Az olasz hatóságok félelme nem megalapozatlan. Hírek szerint Líbiában több tízezren várnak arra, hogy átkeljenek a Földközi-tengeren, s elérjék az Európai Unió határát. Az afrikai menekültek első állomása a dél-líbiai Murzuk, Gatrun, illetve Ghat. Körülbelül 300 eurót kell fizetniük az embercsempészeknek, hogy átszállítsák őket a tenger partvidékére.

Tripoliból Olaszországba átlagosan 600 euróba kerül az út, ami óriási összeg az afrikaiak számára. Száz euróval többet fizet, aki mentőruhát és jobb helyet akar kapni a hajón. A menekülthullám nemcsak Olaszországban okoz aggodalmat, hanem más európai országokban is, elsősorban Németországban.

Sokan itt kívánnak letelepedni. Berlinhez tavaly annyi menedékkérelem érkezett, amennyire 15 év óta nem volt példa. A német belügyminisztérium a Spiegel megkeresésére megerősítette, sok menekült számára Németország a célország. Ugyanakkor Berlin nem tervezi azt, hogy a menekültkérdésben segítséget nyújtson Olaszországnak. "Szükségtelennek tartanám ezt" - jelentette ki a lapnak a CDU alelnöke, Thomas Strobl.

Sokan attól tartanak, hogy a menekültkérdést központi témává teszik majd meg a populista pártok az európai parlamenti kampányban. Jean-Claude Juncker, az Európai Néppárt listavezetője kijelentette, mindent el kell követni azért, hogy kifogják a szelet a populisták vitorlájából.

Szerinte ezt csak úgy lehet elérni, ha az egyes tagországok szolidárisabbak lennének a menekültekkel. Úgy vélte, kvótarendszert kell bevezetni a menekültek felvételére vonatkozóan, s ezt a kérdést már a következő uniós csúcstalálkozó napirendjére is felvenné.

Martin Schulz, a szocialisták listavezetője úgy vélte, az Európai Uniót is felelősség terheli azért, ha a szélsőségesek vissza tudnak élni a menekültek témájával. Brüsszel ugyanis meglátása szerint nem segít kellőképpen a menekültáradat által leginkább sújtott országoknak.

A menekülteket ugyanis igazságosan, egyenlő mértékben kellene befogadniuk az egyes tagországoknak. Az EU felelőssége lenne az is, hogy jelentősebb anyagi támogatásban részesítse azokat a tagországokat, amelyek többet áldoznak a menekültekre - vélekedett.

Védik hadállásaikat a demokraták

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:30
A teapárti Scott Brown szenátorjelöltsége ellen tiltakozók a New Hampshire-i Portsmouthban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DARREN M
Fél évvel az amerikai kongresszusi választások előtt főként azt találgatják az elemzők, meg tudják-e őrizni szenátusi többségüket a demokraták. Ha a washingtoni törvényhozás mindkét házában republikánus lesz a többség, a demokrata elnök hamarabb lesz béna kacsa, mint szeretné.

A demokraták egy négyszeres képviselőjüket, Bruce Braleyt vetik be, a republikánusok később nevezik meg jelöltjüket. Braleynek gondjai lehetnek, mivel lekezelő megjegyzést tett Iowa 1981 óta hivatalban lévő, rangidős szenátorára, a republikánus Charles Grassleyra. Azt mondta róla, hogy világ életében farmer volt és semmit nem tud a jogról. A farmerállam Iowában ezt sokan a szívükre vették.

Coloradóban Mark Udall demokrata szenátor biztosnak vélte a székét, de a republikánusok mégis próbálkoznak, egy konzervatív képviselőt indítanak harcba. Ebben az államban Obama 51,4 százalékkal nyert 2012-ben, így meglehet, a republikánus Cory Gardner nem tud majd fordítani.

Udall 45, Gardner 42 százalékon áll, de a választók 12 százaléka még bizonytalan. Szoros versenyben az Obamacare-rel kapcsolatos viták és a Washingtonnal szembeni bizalmatlanság a republikánus jelölt malmára hajthatja a vizet. New Hampshire demokrata szenátorának, Jeanne Shaheennek a székét a volt massachusettsi szenátor, Scott Brown veszélyeztetheti.

Brown volt az, aki Ted Kennedy székét elnyerte, de nem tudta megtartani. Massachusettsben a teadélután mozgalom támogatásával indult, most mérsékelt republikánusként próbálkozik a szomszédos államban. Shaheen azzal nem támadhatja, hogy nem is őshonos New Hampshire-i, hiszen ő maga Missouriba valósi.

A verseny itt is azon dőlhet el, hogyan ítélik meg az egészségügyi reformot. Brown személyesen nem túl népszerű, támogatottsága 29 százalékos, míg 39 százaléknak negatív a véleménye róla.

A demokraták számára a legértékesebb "trófea" a szenátus ellenzéki frakcióvezetőjének megbuktatása lenne. Mitch McConnell, Kentucky szenátora, a kisebbségi republikánusok vezetője, s úgy tűnik, inog a széke. Egy energikus nő, Kentucky állam helyi vezetésének egyik tagja, Alison Lundergan Grimes lesz McConnell kihívója.

A választási esélyeket vizsgáló blog, a fivethirtyeight.com szerint Grimes és McConnell ugyan fej-fej mellett halad, de Kentucky államban Obama támogatottsága olyan alacsony (alig haladja meg a 30 százalékot), hogy a kisebbségi vezetőnek különösebben nem kell aggódnia.

Nate Silver 75 százalékos esélyt ad, hogy McConnell meg tudja tartani a posztját. E mandátum mellett a demokraták még Georgia állam egyik megüresedett szenátori székét (a leköszönt republikánus Saxbee Chambliss helyét) célozták meg. Május 20-án lesz az előválasztás, a demokraták várhatóan Sam Nunn volt szenátor lányát indítják, Michelle Nunn jól áll a kampányadományok terén, s apja máig tartó népszerűsége is segítheti.