Stepic: követhetetlen Orbán magyar modellje

 Raiffeisen marad ugyan Magyarországon, de tevékenységét takaréklángon és csak szűk kör számára fogja végezni - amíg Magyarországon folytatódik a jelenlegi politika. Az alapblog.hu-nak adott exkluzív interjúban Herbert Stepic, a Raiffeisen International volt elnök-vezérigazgatója, a bank top vezetésének jelenlegi főtanácsadója nyomatékosan lebeszéli a szerinte Magyarországnál sokkal jobban teljesítő szomszédos országok kormányait, hogy bármiben is kövessék Orbán Viktor kormányfőt, mert azzal beláthatatlan károkat okoznának saját maguknak és egész Közép-Európának. 

Stepic úgy látja: Orbán folytatja az eddigi gazdaságpolitikát, amelynek lényege a visszaállamosítás minden lényeges gazdasági területen. Ennek nyomán még kevésbé lesz barátságos a klíma Magyarországon a külföldi befektetők, társaságok körül. Hozzáteszi: az államosításos modell hozhat ugyan rövid távú politikai előnyöket, de hosszú távra szóló, valós gazdasági sikert nem.

A filantrópként, a legnagyobb közép-európai jótékonysági alapítvány névadójaként, egyúttal Eurázsia-szakértőként számon tartott pénzügyi szakember szerint az Európai Unió (EU) - értetlensége és éretlensége miatt - óriási hibákat követett el Oroszországgal és Ukrajnával, valamint a többi volt szovjet köztársasági taggal szemben, hozzájárult a helyzet drámaira fordulásához. Stepic szerint nincs más kiút a válságból, mint nagyon gyorsan az EU-t és a volt Szovjetunió nagy részét magában foglaló vámunió létrejöttéért dolgozni: ebből szerinte később egy óriási eurázsiai gazdasági egység válhatna. A bankszakember határozottan ellenzi az Oroszország elleni szankciókat.

A szakértő az interjúban egyebek között meggyőződését fejezi ki, hogy az idén komolyabb mértékben fog gyengülni az euró - a dollárhoz képest mindenképpen.

A takarékszövetkezetek panaszáról dönt az Ab

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 5-én ismét tárgyal arról, hogy befogadható-e szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény ellen benyújtott alkotmányjogi panasz. 2013. július 23-án érkezett az Ab-hez az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) beadványa, amiben az integrációs törvény alaptörvény-ellenességének megállapítását és a törvény megsemmisítését kérte.

Az OTSZ a takarékszövetkezetek tulajdonosi jogainak korlátozását, valamint az ehhez szükséges alkotmányos feltételek hiányát sérelmezte, mondván, diszkriminatív a törvény, és sérti a vállalkozás szabadsága mellett a tisztességes gazdasági verseny elvét is, ellehetetlenítve a takarékszövetkezetek jogorvoslati lehetőségeit. Novemberben már az OTSZ és 104 tagszervezete az Ab-nél beadványuk sürgős tárgyalását kezdeményezte.

2014. április 16-án az Ab e tárgyban elhalasztotta a döntést az OTSZ-nek a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatos tavaly júliusi beadványáról. A Fővárosi Törvényszék (FT) 2014. április 18-i végzésében, Bene Lajos bíró az Ab-hez fordult: állapítsa meg az integrációs törvényről, hogy az nem ütközik-e az alaptörvénnyel, és amennyiben igen, akkor semmisítse meg. Bene bíró szinte egy az egyben magáévá tette az OTSZ jogi képviselőjének, Petrovai György ügyvédnek, a 2013. júliusi Ab beadványában leírt indoklását.

"Más a legitimációja ha egy bíró fordul a taláros testülethez, mintha egy civil szövetség" - húzta alá Bene Lajos az április 18-i végzés indoklásában. A bíró meggyőződése, ha erős gyanú ébred, hogy egy törvény korlátozza a takarékszövetkezetek tulajdonosi jogait, sérti a vállalkozás szabadsága mellett a tisztességes gazdasági verseny elvét is - ellehetetlenítve a takarékok jogorvoslati lehetőségeit -, akkor ezek eldöntése az Ab dolga.

Bár az FT a már idézett végzésében újabb ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Magyar Posta birtokában levő takarékbanki részvények átruházását a Magyar Takarék Zrt.-nek, ám az MFB és a posta többségi, állami tulajdonában lévő Takarékbank április 25-i közgyűlésén egy 600 millió forint értékű részvénnyé átváltható kötvény kibocsátásáról döntött, amit zártkörűen csak a Magyar Takarék jegyezhet le, kizárva a mintegy 100 takarékszövetkezetet.

Szerző

MNB bírság - Az eredeti határidő szerint fizet az MKB

Az MKB Bank egy összegben és az eredeti jegybanki határozatban foglalt határidőre, azaz április 30-ára visszautalja élő bankszámlával rendelkező ügyfeleinek a felügyelet által jogszerűtlennek ítélt díjakat.

A bank keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet arra: a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a szektor fogyasztóvédelméért felelős Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 pénzintézet gyakorlatával szemben emelt kifogást a közelmúltban a tranzakciós illeték lakossági ügyfelek felé történő áthárításával összefüggésben. 

Az MNB egyebek mellett az MKB Bankot is a jegybanki határozat által jogsértőnek minősített gyakorlat azonnali hatállyal történő megszüntetésére, illetve a továbbhárított és beszedett összegek visszatérítésére kötelezte. Erre eredetileg 2014. április 30-át jelölte ki határidőnek, azonban ezt az elmúlt héten egy hónappal meghosszabbította a jegybank.

A közlemény szerint az MKB továbbra is kitart azon meggyőződése mellett, hogy a tranzakciós illeték áthárítására a törvényi lehetőség - akár egyoldalú szerződésmódosítás keretében is - adott volt, ráadásul a bank ezt az ügyfelek számára legátláthatóbb módon tette meg. Ugyanakkor ügyfelei érdekeit szem előtt tartva úgy döntött a pénzintézet, hogy nem támadja meg a felügyeleti döntést a bíróság előtt, és erre való tekintettel az eredeti határidőre, tehát április 30-ára visszafizeti a határozat által jogszerűtlennek ítélt díjakat - olvasható a pénzintézet közleményében. 

Kitérnek arra: a banknál élő bankszámlával rendelkező ügyfelek egyösszegű visszautalással, automatikusan jutnak az őket megillető összeghez. Azoknak pedig, akik jelenleg már nem ügyfelei a banknak, de az érintett időszakban - 2013. január 7-e és 2014. március 13-a között - még azok voltak, a visszatérítés érdekében célszerű felvenniük a kapcsolatot a bankkal a telebankar@mkb.hu elektronikus levélcímen vagy a TeleBANKár lakossági vonalán: 06 40 333 666. A díjvisszatérítéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok az MKB bankfiókjaiban és a bank holnapján (www.mkb.hu) is megtekinthetők - olvasható az MKB Bank közleményében.

Szerző
Témák
MKB