Előfizetés

Földi űrutazást kínál a Közlekedési Múzeum

Az utolsó magyar király repülője, I. világháborús világrekorder gép mellett repülőgép-szimulátorok is láthatók lesznek, valamint "földi űrutazásra" is lehetőség lesz a Közlekedési Múzeum pénteken nyíló Repüléstörténeti és Űrhajózási kiállításán a Petőfi Csarnok emeleti részén.

A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet és számos eredeti repülőgép-motort, hajtóművet tekinthetik meg a bemutatón, de a számítógépes repülés-szimulátorok mellett beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét - közölte a múzeum.

A tárlaton látható lesz a világ legelső, teljesen fém építésű repülőgépének, a Junkers F13-asnak egy korai, teljesen megmaradt példánya is. A gép 1921-óta nem repült, utolsó utasa IV. Károly magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet. A csarnokban kiállítják emellett az elkészültét követően magassági világrekordot elért I. világháborús aszódi Lloyd repülőt is.

A Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is részt vesz a kiállításon, így az érdeklődők eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is találkozhatnak, mint Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata vagy a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú replikája.
A Repüléstörténeti és Űrhajózási kiállítás május 2-től szeptember végéig lesz látogatható.

Kezdődik a Zsolnay Fesztivál

 Minden korosztály számára színvonalas időtöltést, kikapcsolódást ígér a Zsolnay Fesztivál és az Egyetem Napok, amelyek programjai ma délután kezdődnek a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A háromnapos eseményen 23 helyszínen 110 rendezvényen félezer fellépő várja az érdeklődőket, akiknek csak koncertből 38-at, családi és gyermekprogramból 41-et, közösségi rendezvényből pedig 36-ot kínálnak a szervezők a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében kialakított épületegyüttesben.

A programok között szerepel a használt kerékpáralkatrészekből készített Bringafirka című katalán játék, az osztrák Manu Delago, a holland, belga, amerikai és perui zenészekből álló Balcony Players, Háy János és Beck Zoltán előadása, Tompos Kátya lemezbemutató koncertje, az Amadinda együttes fellépése Presser Gábor és Karácsony János vendégszereplésével. A Random Trip előadói között lesz Zságer Balázs, Colombo, Király Viktor, Judie Jay, Sena, Saiid, Barabás Lőrinc, Sárik Péter.
A szervezők a színházi előadások közül a közönség figyelmébe ajánlják a Vádli Alkalmi Színházi Társulattól Philippe Blasband Rabinovich-album című darabjának különleges feldolgozását, a közösségi művészeti akciók közül a képzőművészek alkotásának folyamatába bepillantást engedő Páratlan festők - festő párok, továbbá a 20. századi kerékpárok jelmezes használatát biztosító Vasparipa-galopp elnevezésű eseményt.
A fesztivál rendezvényei reggeltől 19 óráig ingyenesek, az esti programokra belépőt kell váltani, melyek ára 500 és 3 ezer forint között van.

A háromnapos esemény költségvetése mintegy 20 millió forint, mely városi, egyetemi hozzájárulásból, szponzori és pályázati támogatásból, továbbá a jegybevételekből áll össze. A Zsolnay Fesztiválnak tavaly 10 ezer látogatója volt, idén ennél is több érdeklődőre számítanak.

A Zsolnay Fesztivált és az Egyetemi Napokat először tartják együtt, az örökségkezelő és az egyetem összefogása a két intézmény nyitottságát, fontosságát hivatott hangsúlyozni.
A felsőoktatási intézmény emellett szeretné, ha tehetséges diákjait, az ő munkájukat, tudásukat a nagyközönség is megismerhetné. A hallgatók ezért oroszlánrészt vállaltak a szervezésben, a fesztivál helyszíneinek díszítésében, többen pedig
előadóművészként mutatkoznak be a Zsolnay-negyedben.
A programokról bővebb információ a www.zsolnayfesztival.hu oldalon olvasható.

Elrohant idő, itt maradt Gyugyó

Publikálás dátuma
2014.05.01. 09:30
Fotó: Facebook
Ha május 1, akkor Tabán. Ha Tabán, akkor Török Ádám. Minivel, R.A.B.B.-bal, majd újra Minivel, annak sok-sok formációjával. Ha ragyog a nap, ha fúj a szél, ha zuhog az eső. Az utóbbiban is volt részünk, nem is egyszer.  De hát vannak rítusok, amelyek nem lehetnek az időjárás függvényei.

Az idén sem lesz másként, bár a hivatásos kuvikok már aktivizálták magukat, elmossa az idén az égi áldás az öreg rockerek (és gyermekeik és unokáik) hagyományos élvezetét a domboldalon. Amelyet ugyan, a színpad helyével együtt különböző „magasabb szempontok” miatt az elmúlt évtizedekben többször is módosítottak, de a lényeg, a fíling az ugyanaz. Visszajövünk a városba, mert az út királyainak is kell a barátság.

Török Ádám felett, ahogyan legújabb lemezének címe és címadó dala is mondja, elrohant az idő, de úgy, hogy annak jótékony hatása itt maradt, fuvolásunkkal együtt. „Gyugyó” egyik specialitása, hogy régóta ismert kedvenc darabokat is bármikor képes újra értelmezni. Ezt csinálja több darabban is ezen a lemezen, amelyen rapperek és etno-rockerek is szerepelnek.

A csúcs e téren a nagy ritkán játszott 1977-es Vénuszdal, amely most a Kerekes Band népzenei ihletésű átdolgozásában hangzik fel. Nem hiányozhatott a koncerteken négy évtizede imádott Bartók-adaptáció, amely a konzervatív örökösök miatt az Éjféli találkozás Béla bácsival címet viseli, de mindenki tudja, hogy az Este a székelyeknél fonja körbe a különböző Bartók-motívumokra játszott improvizációkat, Papp Gyula mesteri zongora- és orgonajátékával. (Csak vigasztalásul: Emersonéknak sem engedték, hogy az Allegro Barbaro-feldolgozásuk eredeti címen kerüljön lemezre…) Ilyenkor jön rá az ember, hogy micsoda vesztesége volt a magyar rock-kultúrának, hogy a 70-es években a lemezgyár szisztematikusan szétverte a progresszív bandákat, a Minitől a V73-ig. A másik kedvencem a záródarab, a Feketehegy, az igazi spirituális darab, amelyben Ádám a herflimágus Horváth Misivel segíti elmerengésünket.

A mai bulin, amelyen Ádám Új Minijével erősítve a Takáts Tamás Blues Banddal, a Beatricével, a Skorpióval és a Tátrai Banddel osztozik, vélhetően a könnyedebb darabok szólalnak meg, de a legfrissebb formációban is annyi az új lehetőség (elég csak Gazdag Viktort említeni, aki felújította a claptoni rock-blues gitáriskolát), hogy érdemes lesz a sokféle I. kerületi építkezésen átvergődni. Hív a Gőzhajó, hív a Tabán!