Előfizetés

A vártnál többen jelentkeznek munkanélküli segélyre

A becsültnél és az előző hetinél is többen folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért a múlt héten az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium.

A 17. héten 344 ezren folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban, 14 ezerrel többen az előző heti felülvizsgált, és így 329 ezerről 330 ezerre emelt számnál.

Elemzők 319 ezer segélykérelmet vártak a 17. hétre.

A benyújtott segélykérelmek négy heti mozgóátlaga az előző hetihez képest 3 ezerrel 320 ezerre emelkedett a 17. héten.

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások is

Közben a márciusban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyes jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA).

Márciusban 78,4 milliárd dollárral, azaz 0,5 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban, ezen belül a szabadon elkölthető jövedelem 68,0 milliárd dollárral, szintén 0,5 százalékkal. Az előző havi növekedés mértékét a BEA 0,3 százalékról 0,4 százalékra módosította.

Elemzők márciusra 0,4 százalékos növekedést vártak.

A személyes fogyasztási kiadások 107,2 milliárd dollárral, 0,9 százalékkal nőttek márciusban, szemben az előző havi 0,5 százalékos növekedéssel.

Elemzők a személyes kiadások 0,6 százalékos növekedését jelezték előre márciusra.

Újabb városháza került az oroszbarát fegyveresek kezére

Mintegy harminc fegyveres elfoglalta csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A híradás szerint a gépkocsikkal érkező, automata fegyverekkel felszerelkezett "terroristák" betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kisvártatva kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" lobogóját.

A támadók ezután a Donyeck megyei kisváros elöljárójának, Ihor Szkljarovnak a lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek közben azt is elmondták, hogy Amvroszijivka főterén még a nap folyamán meg akarják választani a Donyecktől mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő település "népi polgármesterét".

Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.

Az Unian hírügynökség jelentésében megjegyzi, hogy csütörtökre virradóra a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városában orosz "terroristák" foglyul ejtették a Szvoboda nevű ukrán nacionalista párt helyi szervezetének vezetőjét, Artem Popikot.

Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a belügyi erők az éjjel Krasznoarmijszk városánál (Donyecktől mintegy 50 kilométerre északnyugatra) felszámolták az oroszbarát szeparatisták egy önkényesen felállított közúti ellenőrző pontját. A belügyi akcióban senki sem sebesült meg.

A kommandósok a magukat a "donyecki népköztársaság" híveinek nevező szakadároktól Kalasnyikov géppisztolyokat, késeket és baseballütőket vettek el, a szakadárokat pedig őrizetbe vették, és átadták a Dnyipropetrovszk megyei igazságügyi szerveknek - közölte az ukrán belügyi tárca.

Beálltak az egyik elnökjelölt mögé a kárpátaljai magyarok

Választási megállapodást kötött csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Petro Porosenkóval, a 2014. május 25-re kitűzött ukrán elnökválasztás legesélyesebbnek tartott jelöltjével.

Az ünnepélyes keretek közt aláírt egyezmény értelmében Porosenko – a KMKSZ által számára nyújtott teljes körű támogatás fejében – vállalja, hogy megválasztása esetén segíti a magyar kisebbség ügyét.

Megígérte, hogy elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak az európai szabványoknak megfelelő biztosítását, a feltételek megteremtését a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődéséhez. Közreműködik abban, hogy az ukrajnai közigazgatási reform során vegyék figyelembe a tömbben élő magyarság érdekeit, valamint váljon lehetővé az ukrajnai magyarok parlamenti képviselete.

Az elnökjelölt előmozdítja továbbá a kárpátaljai magyar történelmi egyházak elkobzott vagyonának a visszaszolgáltatását és a sztálini lágerekbe elhurcolt kárpátaljai magyar férfiak hivatalos rehabilitációját – áll a megállapodásban.

A szerződést a magyar szervezet nevében kézjegyével ellátó Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a május 25-re kiírt ukrán elnökválasztásra rendkívül nehéz, instabil helyzetben kerül sor, s a kárpátaljai magyarságnak is elsőrendű érdeke, hogy minél hamarabb rendeződjenek a dolgok Ukrajnában.

A KMKSZ ezért tanulmányozta az elnökjelöltek programjait abból a szempontból, hogy melyik jelölt európai irányultságú és tartja fontosnak az országban élő nemzetiségek jogainak biztosítását – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezeknek a feltételeknek egyedül Petro Porosenko felelt meg, akivel ráadásul a KMKSZ-nek mintegy másfél évtizedre visszatekintő politikai kapcsolata van.

Brenzovics kifejtette: Porosenkót olyan európai gondolkodású, nagy műveltségű és jelentős politikai tapasztalattal rendelkező emberként ismertük meg, akiben meg lehet bízni. Ezért is szerettük volna azt, hogy elnökjelöltként vállalja fel azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeknek a rendezéséért a kárpátaljai magyarság régóta küzd – fogalmazott, megjegyezve, hogy ezek a kérdések kerültek be a választási megállapodásba. A KMKSZ elnöke úgy vélte, Porosenkóban megvan az őszinte szándék az általa vállaltak teljesítésére.

A kárpátaljai választási kampánykörútját a KMKSZ-szel kötött megállapodás aláírásával kezdő Petro Porosenko ungvári sajtókonferenciáján a többi között elmondta: megválasztása esetén – a helyzet stabilizálása és az ország egyben tartása mellett – a decentralizációt és Ukrajna európai integrációját, a korrupció leküzdését tekinti fő feladatának.

Kiemelte: biztosítani kívánja a nemzetiségek jogait, fejlődésük feltételeit, hogy szabadon használhassák anyanyelvüket és állíthassanak emlékműveket. Szerinte Kárpátalja "európai mintául" szolgálhat egész Ukrajna számára, mert a régióban a nemzetiségek, kultúrák, felekezetek egymás mellett élése nem problémákat okoz, hanem kölcsönösen erősíti egymást.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy megválasztása esetén Ukrajna 10 éven belül az Európai Unió tagja lesz, és az ukránok még ez év végéig vízummentesen utazhatnak Európába. Fontosnak nevezte, hogy a választást még az első fordulóban megnyerje, mert szerinte ezzel megfelelő legitimitásra tenne szert a reformok végrehajtásához.