Márai, Bródy, Berzsenyi és Arany az érettségin

Márai Sándor, Bródy Sándor, Berzsenyi Dániel és Arany János műveire épülnek a hétfői magyar irodalom érettségijének esszékérdései, amelyek közül szabadon választhatnak a diákok –  jelentette az Index.

Az első egy „általános érvelő fogalmazás” a lassú olvasás mozgalmának terjedéséről. Ehhez egy Márai-idézetet adtak meg támpontul. A második Bródy Sándor Kaál Samu című novellájának szerkezeti elemzése, míg a harmadik téma Berzsenyi Dániel Életfilozófia és Arany János Visszatekintés című versének összehasonlítása. Ez utóbbi témánál a megadott szempont az ifjúság és a múlt értékelése.

Mint a köznevelési államtitkárság az MTI-vel közölte, a hétfői érettségi vizsgák mindenütt rendben elkezdődtek és zavartalanul folynak.

Szerző

Orbán: határozott igen

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét, jelenlegi miniszterelnököt kérte fel az új kormány megalakítására a köztársasági elnök hétfőn. Orbán Viktor elfogadta Áder János felkérését.

Az államfő Budapesten, a Sándor-palotában jelentette be döntését, miután hivatalában fogadta az áprilisi országgyűlési választáson győztes pártszövetség kormányfőjelöltjét. Orbán Viktor újságírók előtt azt mondta, a felkérésre határozott igennel válaszolt.

Közölte, Áder Jánosnak azt is elmondta, kivételes megtiszteltetésnek tartja, hogy a magyar emberek harmadik alkalommal is megbízták az ország kormányzásának feladatával. A politikus elmondta, büszke arra, hogy még négy évig szolgálhatja hazáját, és mindent meg fog tenni a következő négy évben is azért, hogy kivívják a magyaroknak a tiszteletet itthon és a világban egyaránt.

Szerző

A fiatalok fele elhagyná az országot

Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre, a 48 százalékuk viszont végleg elköltözne az országból - derül ki a Bridge Budapest kutatásából. 

Hosszútávon egyre többen kockáztatnának és szeretnének kikerülni az alkalmazotti létből. A fiatalok ugyanakkor pesszimisták és gyanakvók: kétharmad szerint itthon nehezebb érvényesülni. A 20-35 évesek fele szerint Magyarországon nem érték, ha valaki sikeres, szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden, félnek, hogy ellopják az ötleteiket és inkább álmodoznak, mint cselekszenek.

Szerző