Előfizetés

Eláruljuk, hol a legfinomabb a fagyi a Balatonnál!

Publikálás dátuma
2014.05.06. 20:51
Képünk illusztráció. Fotó: Peter Macdiarmid, Getty Images.
Első alkalommal választották meg a Balaton fagyiját a Nyitott Balaton programsorozat keretében. A győztes édesség, amely a Balatoni randevú nevet viseli és pezsgős marcipán szamócával, egy balatonmáriafürdői fagylaltozóból került ki.

A versenyt, amelyre csak az üdülőrégióból lehetett nevezni hagyományos alapanyagokat tartalmazó termékekkel, a Balatoni Regionális TDM Szövetség hirdette meg hagyományteremtő szándékkal - tájékoztatta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke. A zsűri a tó körül 8 helyszínen 16 féle fagylaltból választotta ki a győztest, amely az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti. A verseny célja az volt, hogy népszerűsítse az üdülőrégió klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltjait.

A megmérettetésre minden fagylaltozó kétféle ízzel nevezhetett. A termékek között volt füge, dió, citromfű, balatoni jégboros és kapros ízű is, mutatva a régió sokszínűségét. A legtöbb pontot a Balatoni randevú fantázianevű, pezsgős marcipán szamócával ízesítésű fagylalt kapta, amelynek készítője Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó tulajdonos-üzemeltetője. A győztes fagylalt receptjét hamarosan nyilvánosságra hozzák, így a nyáron több Balaton környéki fagyizóban is megkóstolhatják majd a vendégek.

A fődíj mellett a zsűri különdíjjal jutalmazott 3 további fagylaltot: a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Füge-dió fantázia, a balatonfüredi Korzó Fagyizó Füredi mákvirág és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó Kapros-túrós pite fantázianevű fagylaltját.

A Nemzeti Bank felkészült a perekre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült a peres eljárásokra, a jegybank meg van győződve arról, hogy a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Ismertette, hogy a jegybank által a pénzintézetekre kiszabott bírságot négy kivételével valamennyi érintett piaci szereplő a számára nyitva álló határidő lejárta előtt befizette, így a kiszabott bírság több mint 90 százaléka már befolyt.

A Napi Gazdaság kedden, Binder Istvánra hivatkozva közölte: négy kereskedelmi bank és öt takarékszövetkezet nyújtott be keresetet a jegybank által korábban kirótt büntetések ellen, a lap internetes oldala szerint a bankok közül a Raiffeisen, az Erste, az FHB és a DRB Bank fordul bírósághoz.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) márciusban összesen mintegy 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre, mert véleménye szerint jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A jegybank határozataiban megtiltotta az érintett szolgáltatóknak a jogsértés folytatását, a jogtalanul elvont díjtöbbletet - az MNB akkori határozata alapján - április 30-ig vissza kellett volna fizetni az ügyfeleknek, később ezt a határidőt az MNB május 31-re módosította.

Az MNB MTI-hez eljuttatott korábbi közleményében kiemelte: több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértő banki díjemelésekkel elvont pénzek visszatérítését.

Binder István elmondta: az MNB elvárása, hogy minden érintett fogyasztó - ideértve az időközben megszűnt számlák tulajdonosait is - visszakapja a jogsértő, egyoldalú szerződésmódosítással tőle elvont összegeket, ennek technikai lebonyolításának módját a hitelintézet választja meg, melynek részleteiről tájékoztatja a fogyasztókat. Közölte: az MNB a hitelintézetek díjjal kapcsolatos egyoldalú, fogyasztók számára kedvezőtlen szerződésmódosításait a 2012. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta.

Kifejtette: az MNB határozatainak a felülvizsgálatát a hitelintézetek a közléstől számított 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól keresettel kérhették. A keresetlevél benyújtásának a határozatok végrehajtására nincs halasztó hatálya, a hitelintézetek azonban a keresetlevélben kérhették a bíróságtól a határozatok, vagy az abban előírt egyes intézkedések - így például a jogtalanul beszedett díjak fogyasztók számára történő visszatérítése - végrehajtásának felfüggesztését - magyarázta a felügyeleti szóvivő.

A végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelemről a bíróság határoz, a végrehajtást azonban a kérelemnek a hatóság tudomására jutásától annak elbírálásáig nem lehet érvényesíteni, az MNB a jogi előírások miatt a bíróság döntéséig nem intézkedik.

Engedélyezte a kaszinókat a minisztérium

Hét kaszinó üzemeltetésére adott ki engedélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium, az új  játékkaszinók a minisztérium közleménye szerint évente csaknem 4 milliárd forint koncessziós díjat és mintegy 1 milliárd forint áfát fizetnek be a költségvetésbe.

Az NGM ismertette: a nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével a Las Vegas Casino Kft. képviselőjével összesen öt - budapesti, illetve Pest megyei -, valamint az Aranybonusz 2000 Kft. képviselőjével egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére kötött koncessziós szerződést.

Az új kaszinók létrejötte segíti a munkahelyteremtést, többletforgalmat generálhat a turisztikai ágazatban, mindezt úgy, hogy a játékosoknak jól szabályozott, szigorú állami felügyelet alatt működő játéklehetőséget  biztosít - közölte az NGM.

A kormány 2012-ben döntött a szerencsejáték törvény átalakításáról és a játéktermi nyerőgépek teljes betiltásáról. A jogszabály-módosítással a korábbi liberalizált piaccal szemben a kormány szigorú feltételeket szabott a kaszinónyitásokhoz - idézte fel a minisztérium.

A maximum 10 éves időtartamra szóló koncessziós szerződés különböző ellenőrzési előírások betartatását írja elő. Kaszinókat kizárólag megbízható minősítéssel rendelkező, erős törzstőkéjű cégek üzemeltethetnek. A kaszinókban csak bizonyos játékasztalok, gépek üzemeltethetők, a termekben képpel és hanggal rögzíteni kell, mi történik, így az állami kontroll kizárja a korábbi visszaélések lehetőségét - hangsúlyozza a tárca.

Az NGM közleménye szerint az új rendszer megakadályozza a szerencsejáték szervezők pénzmosást és egyéb bűncselekményeket elkövető szervezetekkel való, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő összefonódását is, miközben hatékonyan biztosítja a játékosok védelmét és a felelős játékszervezés elvének érvényesülését a szerencsejáték piacon.

A megkötött szerződések a korábbiaknál szigorúbbak, így az állam azonnal megvonhatja a koncessziós jogot a nyertes ajánlattevőktől, amennyiben szabálytalanságot tapasztal - áll a közleményben.