Együtt az éves hiány, jöhetnek a megszorítások

Az államháztartás hiánya áprilisban további 249,9 milliárd forinttal nőtt, így négy hónap után a deficit 954,1 milliárd forintot ért el, ami csaknem eléri a teljes 2014-re tervezett 984 milliárd forintos deficitet. 

Emlékeztetőül 2013-ban 47, 2011-2012-ben pedig 37-38 százalékos volt az első négy hónap hiánya, a mostani 96,6 százalék, tehát történelmi rekordnak tekinthető.

A növekvő kiadások nem veszélyeztetik a hiánycélt címmel adta ki államháztartási gyors tájékoztatóját a nemzetgazdasági tárca. Hacsak májusban nem jön valamilyen nem várt, pozitív fordulat, akkor a költségvetést ki kell igazítani. Jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai.

Ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból ered. Rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében idén április végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatás. (Ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.)

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások - a fenti okok miatt a korábbi éveknél nagyobb mértékben - meghaladják a bevételeket - hangsúlyozta a gazdasági tárca.

A lapunk által megkérdezett Katona Tamás közgazdász egyetemi tanár szerint az előre látható volt, hogy megszorítások lesznek, csak az volt a kérdés, hogy erre az év során mikor kerül majd sor. A közszférát már korábban értesítették, hogy még ne tervezzenek erre az évre, mert a régi-új kormányzat arra számított, hogy zárolások lesznek.

A szakember a költségvetésben tátongó lyukat 1000 milliárd forint körülinek tartja. Feltehetően az egészségügyön, a közoktatáson, a felsőoktatáson fognak leginkább megtakarítani. A kormánynak számos kötelezettségvállalásának is eleget kell tennie, elsősorban a választásokat megelőző presztízsberuházások elszámolása kapcsán.

A közszolgálati dolgozók bérének fedezetét is elő kell teremteni. Közismert, hogy április eleje óta az Európai Unió számára nem nyújthat be számlát Magyarország. Ilyen esetekben a magyar államnak kell addig helytállnia a kifizetések teljesítésénél, amíg Brüsszelből a pénzek meg nem érkeznek.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14