Kállay nem nyert, de a magyarok igen

Publikálás dátuma
2014.05.11. 16:48
Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Images
Tekintélyes sikert aratott az 59. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti koppenhágai döntőjén Kállay-Saunder András, aki az ötödik legjobb előadó lett. A Running című dal egyértelműen meggyőzte Európát a 26 éves magyar énekes tehetségéről, soha ennyi ország nem szavazott még ugyanis magyar indulóra, mint most - lényegében egy-két olyan ország volt, akiktől nem kaptunk pontot. Kállay-Saunders szereplésénél csak Bayer Friderika 1994-es eredménye volt jobb, ő akkor a negyedik helyig jutott.

A győztes az osztrák "szakállas nő" lett, akinek esélyeit amúgy is a legtöbbre tartották: a 26 éves Conchita Wurst - született Tom Neuwirth - nagy fölénnyel, 290 ponttal utasította maga mögé a 25 versenyző ország képviselőit. Szenvedélyes és pörgős, James Bond-film betétdalát idéző popszáma, a Rise Like a Phoenix a legtöbb országtól magas pontokat kapott - és itt is alig akadt ország, amely el tudott menni a produkció mellett -, noha Wurst kifejezetten visszafogott volt a színpadon, inkább a mögé vetített vizuális tűzelemek "adták el" a dalt.

A transzvesztita Wurst győzelme azonban a magyaroké is, mivel a szám szimfonikus kísérete a Budapest Art Orchestra munkája, ráadásul az egészet Magyarországon, a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel. A győzelem perceiben Wurst arról beszélt, hogy ezzel a választással Európa megmutatta: toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni. A modellkedéssel is foglalkazó Wurst csak szerepléseikor vedlik át szakállas nővé, de egész eddigi életében az eurovíziós szereplésről álmodott. Egy fiúcsapat tagjaként korábban már indult az osztrák válogatóversenyen, de csak másodikok lettek.

A mezőnyből érezhetően minőségileg is kiemelkdeő Kállay-Saunders nem volt csalódott, a finálé után azt emelte ki, már azzal is teljesült az álma, hogy a döntőben részt vehetett. Egy interjúban azt mondta, az esélyeit előre nem latolgatta, hiszen volt már olyan, hogy  valakit nagyon esélyesnek tartottak és a mezőny végén végzett. Kállay-Saunderst pedig a fogadóirodák is az élmezőnybe sorolták. Nem foglalkozott a "riválisaival" sem, csak a saját teljesítményére koncentrált, bár a verseny végén azt mondta, amúgy a hollandok voltak a kedvencei.

A holland Common Linnets duója egyébként épp másodikként végzett, 238 ponttal nem sokkal Conchita Wurst mögött - annak ellenére, hogy a verseny végén, az utolsók között léptek fel -,  harmadik a svéd, és egyébként érzelmes dalával meggyőző Sanna Nielsen lett 218 ponttal, negyedikként pedig az amúgy esélyesnek tartott örmény Aram Mp3 végzett, 174 ponttal.

Az eredmények közötti szakadékok jól mutatják, Kállay-Saunders győzelme nem egy, inkább két karnyújtásnyira volt, de valóban alig volt ország, amelyiknek ne tetszett volna drámai hangú, a gyermekek elleni erőszakról szóló Running. A maximális 12 pontot Montenegrótól kaptuk, de 10 ponttal Románia és Macedónia is kimutatta szeretetét, 8-8 pontot pedig Azerbajdzsántól és Albániától kaptunk. Megkínáltak 6 ponttal az oroszok is, 3 ponttal Ukrajna is, míg Ausztria is áldozott ránk 7 pontot - az írek valamiért csak 1 pontra értékeltek, miként Svájc és Lettország is. Ugyancsak magas pontszámokat kaptunk Izraeltől, San Marinótól, Svédországtól és Észtországtól is, 7-7-7-7 pontot, és egyébként Conchita Wurst győzelméhez Magyarország is hozzájárult 10 ponttal. (Nyolc ponttal Svédországot, 12-vel Hollandiát díjaztuk még.)

Az eredmények egyébként a nemzeti zsűrik és a tévénézők sms-szavazatainak kombinációjaként alakult ki.

Bár Wurst győzelmét sokan üdvözölték, a 2013-es Eurovízió 9. helyéig jutott magyar indulója, ByeAlex csalódott volt, és keményen megszólta Conchita Wurstot, akinek a produkciója szerinte képmutató és giccses volt. "Én liberális vagyok sok tekintetben és nem szoktam bántani másokat. De a férfinő hibrid énekes esete képmutatás és semmi több. Trollnyeremény szerintem. András, azért ez szép volt. Én hittem benned" - írta ByeAlex. Wurst egyébként homokfújással készült, mikrofonformájú üvegtrófeát kap majd, remélhetőleg nem töri el, mint általában az eddigi nyertesek. Kállay-Saunders ugyancsak profitálhat a fesztiválból, máris több országba elhívták fellépni. "Soha nem fogom ezt elfelejteni, amikor öreg leszek, akkor is emlékezni fogok rá. Sajnálom, hogy vége, de fantasztikus volt. A jövőben is szeretném Magyarországot képviselni a világban, nagy álmaim vannak, célom, hogy minél többen megismerjék a hangomat" - mondta a finálé után.

Müller Péter: belső béke az "átmeneti időre"

Publikálás dátuma
2014.05.11. 15:41
Müller Péter. Fotó: K2 Press.
A Sorsköny adta a segítséget Müller Péternek, hogy miről is beszéljen az Angliában élő magyaroknak péntek este. A Stage in London vendégeként Juhász Edit köszöntötte az írót, akit nagy tetszésnyilvánítással fogadtak a Londonban és környékén élő honfitársai. 

Az általa magyarul közzétett Sorskönyvet, a Változások nagy könyvét hívta segítségül az író, amikor arról volt szó, hogy miként tud a legtöbbet segíteni. A 64 Jin-Jang diagram körül a 48-asra, a Kútra esett a választása, amely mély, és csak kötéllel lehet felhozni a tiszta vizet, az élet forrását, persze, ha elég hosszú a kötél, ha nem törik össze a korsó, és ha nem lesz zavaros a víz, amit merítünk.

Müller Péter először volt vendég Londonban, és megvallotta, hogy nagy bajban lenne, ha itt kellene maradnia, és új egzisztenciát kellene teremtenie. Az eredeti, sok ezer éves Ji Kingre, annak német tolmácsolójára és tanítómestereire utalva elmesélt egy történetet, miszerint az egyik kínai faluban már olyan régen volt eső, hogy az emberek életét a kiszáradás fenyegette, ezért elhívták az esőcsinálót. Az öregember egy lovaskocsin érkezett és bezárkózott egy kunyhóba. Megkérte a falubelieket, hogy ne zavarják, az ételt is csak tegyék az ajtaja elé. Harmadnapra nemcsak eső, még hó is esett, ami ott azelőtt soha volt. Ji King német fordítója megkérdezte az esőcsinálót, hogy tudta ezt elérni. Az öreg azt mondta, hogy az emberektől távol visszakerült a lelke legmélyére, a tiszta és harmonikus világba, és meg tudta idézni az esőt. Az eső, a víz, a tiszta forrás, az élet vize, amely mindannyiunkban egyforma, és mindannyian a lelkünk mélyén, a Kútban találjuk.

Az írónak feltett kérdésekben felmerült, hogy a kettősség - magyarnak lenni egy másik országban - mekkora megpróbáltatást jelent, amire Müller Péter azt felelte, hogy a Kút mindig velünk van, ezért mindannyian képesek vagyunk lemenni annak mélyére, meríteni a vízből, ha elég hosszú a kötelünk, útközben nem törik össze korsónk és nem zavaros a víz. Ha ezt meg tudjuk tenni, mindegy, hogy hol élünk, a belső béke és egyensúly megteremti a belső otthont. Arra az átmeneti időre – fogalmazott Müller - amíg itt a Földön élünk.

Szerző

Az emberi jogok témakörével kampányol a Jobbik

Az emberi méltóság és az emberi jogok köré építi EP-választási programját a Jobbik, és szeretnék szembesíteni az EU-t azzal, hogy Magyarországon sokak számára nincs összhangban a mindennapi élet az európai normákkal - mondta Morvai Krisztina, a párt EP-listavezetője vasárnap Budapesten.

A Jobbik a magyar munkavállalók szemléletét is meg kívánja jeleníteni az Európai Unióban. Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón példaként említette azokat a munkavállalókat, akik 60-70 ezer forintos fizetésért "teljes munkajogi jogfosztottságban" dolgoznak összeszerelő üzemekben, és bizonytalan munkaszerződéseik miatt "lecserélhető tárgynak" érzik magukat.

Morvai Krisztina jelezte: konkrét munkavállalók konkrét ügyeiből szeretnének rálátást nyitni a hazai ügyekre. Ehhez várják a munkavállalók beszámolóit, hogy "a magyar szempontot be tudják vinni" az uniós döntéshozatali mechanizmusba. Hozzátette: ugyanígy az újabb tagállamok és a magyar nők hangját is erőteljesebben megjelenítenék.

Közlése szerint "tesztügyeket" indítanának, amelyeket összekapcsolnának a politikával, vagyis keresnének egy-egy tipikus ügyet, amelyen keresztül "nekimehetnének a jogfosztó munkajogi rendszernek". Ezeket jogi úton, akár az Európai Bíróságig is elvinnék. A Jobbik listavezetője elmondta: szeretne egy nagyobb, kifejezetten munkajogászokat tömörítő teamet felállítani, akik a munkavállalói jogok felemeléséért dolgoznának. A következő öt évben pedig személyes céljának nevezte a lefektetett uniós ideák és a magyar munkavállalók tényleges helyzete közötti összhang megteremtését.

Morvai Krisztina arra a sajtóértesülésre, hogy Gaudi-Nagy Tamást magával viszi-e Brüsszelbe szakértőként, úgy felelt: ő maga sem él Brüsszelben, az azonban lehetséges, hogy szakértői tanulmányok megírására felkéri majd a volt országgyűlési képviselőt, mert kiváló munkajogi szakértőnek tartja. Feltételezem, nem lesz akadálya, hogy a team részese legyen - fogalmazott, hozzátéve: az, hogy a volt politikus "esetleg bármi kifogásolhatót tesz, amikor nem a munkajoggal foglalkozik", azt nem tartja kizáró körülménynek.

Szerző