Orbán megvédi az életfogytiglant

Publikálás dátuma
2014.05.20. 18:50
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Fidesz körmendi EP-választási rendezvényén 2014. május 20-án. MTI Fotó: Varga Györg
Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő a strasbourgi Európai Bíróság keddi döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fönn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését.

A miniszterelnök Körmenden, a Fidesz EP-választási rendezvényén azt mondta: felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban "a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik".

Hozzátette: a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt, és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, amely jelentős visszatartó erővel bír a bűnt elkövetők vagy az ilyen szándékkal rendelkező emberek számára.

Orbán Viktor a körmendi városháza előtt az öt körülvevő több száz szimpatizáns gyűrűjében arra biztatta hallgatóságát, hogy menjenek el vasárnap szavazni, vegyenek rész az európai parlamenti választáson. Szavai szerint bár igaz, hogy Magyarországnak nemzeti kormánya van, és a magyar ügyeket itt Magyarországon a magyar emberek fogják eldönteni, de ez nem jelenti azt, hogy "ki tudnánk magunkat szakítani abból a világból, amelyben élünk".

Magyarország tagja az Európai Uniónak, ezért "bár mi döntünk el nagyon sok kérdést", de nagyon sok már itt eldöntött ügyért meg kell harcolni Brüsszelben is, mert ott nagyon sok mindent akasztanak meg - fogalmazott.    "Ott erősek a bankok, erősek a multik, erősek a bürokraták, akik néha napján nem nézik jó szemmel, amit mi csinálunk" - mondta.

Példaként említette a pálinkafőzés ügyét, amely uniós szinten ugyan kis ügynek számít, de jól példázza a gondolkodásbeli különbséget. Magyarországon olyan döntés született, amely nem a fináncoknak és a bürokratáknak, hanem azoknak a vidéki embereknek kedvez, akiknek a kertjében megterem a gyümölcs - emlékeztetett a kormányfő. "Ezzel szemben most arra kényszerítenek minket, hogy mindent újragondoljunk, mert nem fogadják el a döntésünket, de meg fogjuk találni a megoldást" - fűzte hozzá.

A pálinkafőzés ügye Orbán Viktor szerint jól testesíti meg azt, hogy nem elég egyszer itthon legyőzni egy akadályt, de ugyanazt az akadályt gyakran le kell győzni Brüsszelben is. Ezért nem mindegy, hogy az Európai Parlamentben milyen gondolkodásmódú és lelki beállítottságú, milyen ösztönvilágú, milyen politikai beállítottságú emberek képviselik Magyarországot - jegyezte meg.

"Ha olyanokat küldünk oda, akik nem harcolnak értünk, nem állnak ki a magyarok igazságáért, nem állnak ki a magyar érdekek mellett, akkor Brüsszelben számos itthon eldöntött jó dolgot elgáncsolhatnak" - mondta. Orbán Viktor arra szólította fel a polgári, keresztény és nemzeti táborral szimpatizáló választópolgárokat, hogy vegyenek részt a voksoláson és adják szavazatukat a Fidesz-KDNP jelöltjeire.

A kormányfő szerint kétfajta szélsőséges politikai irányzat létezik, amelyik "bajt tud hozni a magyarok fejére" Brüsszelben. Az egyik azt mondja, hogy valamiféle Európai Egyesült Államokat kellene létrehozni, feláldozva ezzel egy még nem létező európai egység oltárán az ezeréves magyar államiságot; a másik irányzat pedig azt követeli, hogy indulatainkat követve, a józan eszünket sutba dobva lépjünk ki az Európai Unióból.

Egyik sem szolgálja Magyarország érdekeit - szögezte le a kormányfő, hozzáfűzve: a történelem megtanított bennünket arra, hogy ott kell ülni annál az asztalnál, ahol a világ dolgairól döntenek, mert "ha nem ülsz ott az asztalnál, ne lepődj meg, ha az étlapon találod magad".

Szerző

Kinek van problémája a tényleges életfogytiglannal?

Érdemes lenne újra átnézni néhány alkotmányjogi munkát a Fidesz frakciójának, mert 4 év kormányzás elég volt a hatalommegosztás elvének és gyakorlatának teljes elfelejtéséhez - írja közleményében az MSZP.

A Fidesz frakció közleménye ugyanis Göncz Kingától és Tabajdi Csabától, az Európai Parlament leköszönő képviselőitől védené meg a tényleges életfogytiglani büntetés magyarországi szabályait, ám ezeket a passzusokat nem Brüsszel, hanem Strasbourg, nem a parlament, hanem a bíróság, nem az Európai Parlament, hanem az Emberi Jogok Európai Bírósága találta jogsértőnek.  Az igazságszolgáltatás tehát független hatalmi ág. Európában biztosan.

Szerző

MSZP: hogyan játszhat össze Kövér László és a Fidesz a Jobbikkal?

Az MSZP nem érti, hogyan játszhat össze Kövér László fideszes házelnök, az ő pártja és a Jobbik az európai uniós zászló kitűzésének ügyében - mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje kedden Budapesten.

 A Hiller István parlamenti alelnök dolgozószobájában tartott sajtótájékoztatón a politikus emlékeztetett arra, hogy Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője azzal a mondattal dobta ki az EU-s zászlót az Országház ablakán, hogy felszólítja a kormányt, vegye le a többi magyar közintézményről is azt.

Ujhelyi István szerint Kövér László és a Fidesz "szándékosan elfelejtette visszahozni" a zászlót a parlamenti ülésterembe. Azt kérik a Háztól - folytatta, - hogy ne engedjen a radikális magyar jobboldal nyomásának, ne hagyja magát a Fidesz szélsőjobbra sodródni, hanem rakja vissza a Parlamentre és hozza vissza az ülésterembe az uniós zászlót.

Ujhelyi István azt mondta, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Berlinben is ott van a nemzeti zászlók mellett az EU zászlaja is. Hiller István elmondta, az irodájában jól megférnek, egymást kiegészítik a lobogók. Úgy fogalmazott, mi büszke magyarok és büszke európaiak vagyunk, akik tiszteljük a nemzeti lobogónkat és tiszteljük az unió lobogóját is.

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, azokkal a zászlókkal - a nemzeti lobogóval és a székely zászlóval -, amelyek most kint vannak az épületen, nincsen baja, azzal, hogy onnan hiányzik egy, azzal van baja. Arra a kérdésre, hogy kezdeményeznek-e törvénymódosítást, hogy ki kelljen tűzni az uniós zászlót a Parlamentre, az alelnök közölte, ezt fel fogja vetni a frakcióban.

Hiller István sajátos átadás-átvételnek nevezve az eseményt és beszélt arról is, hogy az alelnöki stílus tekintetében "hagyományteremtő elődjének" tartja Ujhelyi István volt parlamenti alelnököt. A két politikus a sajtótájékoztató végén ideiglenesen kitűzte a két zászlót a Kossuth térre néző szoba ablakába.

Az EU-s zászló kérdését május 13-án vetette fel az Index és a Magyar Narancs, mivel az nincs kitűzve az Országházra. A parlament alakuló ülésén és Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételen sem lehetett látni az ülésteremben a lobogót. Az Országgyűlés sajtóirodája megkeresésükre azt válaszolta, az EU legtöbb tagállamában a kormányzati épületeken kitűzik az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem, Magyarországon a törvény nem teszi kötelezővé.

A székely zászlóról azt írta a sajtóiroda a lapoknak, hogy a nemzeti szolidaritás jeleként a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából 2013. február 15-én Kövér László házelnök kezdeményezésére tűzték ki. A nemzeti szolidaritás jegyében a székely zászló mindaddig lobogni fog a homlokzaton, amíg Romániában jogellenesen és az európai szellemiséggel ellentétes módon tiltják és büntetik a székely zászló használatát - tájékoztattak.

A volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és a független Lenhardt Balázs február 13-án a földtörvény elleni tiltakozásul eltávolított az ülésteremből, majd kidobott a parlamenti folyosó ablakán két európai uniós zászlót, amelyek rövidesen visszakerültek a helyükre.

Szerző