Előfizetés

Pintér magyarul tanul

Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:58
Csányi Sándor elnök (balról) és Vági Márton főtitkár csupa jó hírrel szolgált FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Sikerekben gazdag esztendőn van túl a magyar labdarúgás - legalábbis ez derült ki az MLSZ tegnap délelőtt rendezett évi rendes közgyűlésén, ahol Csányi Sándor elnök beszámolója alapján azt is gondolhatta volna az ember, a magyar labdarúgás egyetlen problémája abban rejlik, hogy Pintér Attila szövetségi kapitánynak rendszeresen meggyűlik a baja a magyar nyelvvel. A szakembert kommunikációs tréningre küldik.

Ha egy idegen, akinek fogalma nincs a magyar labdarúgás állapotairól, végighallgatta tegnap Telkiben az MLSZ éves rendes közgyűlésének elnöki összegzését, nyilván azt gondolta, hogy ennek az országnak a válogatottja a top10-et ostromolja a világranglistán.

A fejlődés minden téren döbbenetes, konstatálhatta, bár az is igaz, hogy Csányi Sándor elnök reményét fejezte ki: klubcsapataink az idén eredményesebben szerepelnek majd a nemzetközi porondon, mint tavaly.

Csak az idegen tisztánlátása végett: akkor rekordgyorsasággal estek ki a magyar együttesek, mire július végén elkezdődött az NB I., már egyikük sem volt versenyben.

Persze mindez mellékes körülmény, amikor a számok szédítő felfutást támasztanak alá. A 2013-as évet a szövetség 389 millió forintos nyereséggel zárta, Csányi mégis tömegesítést és az infrastruktúra-fejlesztést tartotta a legfontosabb eredménynek.

Az MLSZ versenyrendszerében szereplő csapatok száma három év alatt 7474-ről 9734-re nőtt, a Bozsik Programban 71 ezerről 129 ezerre emelkedett a játékosok száma, a 2011-es 126 ezerrel szemben manapság 190 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon.

Csányi politikai ismerőseitől kölcsönzött kifejezéssel élve, rezsicsökkentéssel indokolta, milyen jó az irány! "Ezek a számok azt mutatják, sikeresek voltak az MLSZ intézkedései, amelyek által 90 százalékkal kisebbek az amatőrcsapatok költségei" - rögzítette.

Megjegyezte továbbá, szintén szívéhez közel álló eredmény, hogy jelentősen nőtt az élvonalbeli meccsek átlagnézőszáma, ami a nemrégiben átadott két új stadion vonzerejére vezethető vissza.

Amikor a pénzügyi helyzetet vette górcső alá, egyáltalán nem gondolt fukarkodni a jelzőkkel! Sikertörténet - jelentette ki, s elmondta, 2010-ben "negatív vagyonnal" vették át a szervezet irányítását, mára ugyanakkor ez kétmilliárd forintot tesz ki, az MLSZ költségvetése pedig négyszeresére nőtt a négy évvel ezelőttihez képest.

Úgy tervezték, hogy 2013-at 119 millió forintos nyereséggel zárják, ehhez képest 389 millió forint maradt a kasszában, ezen kívül pedig a TAO-programban 387 millió forintos megtakarítást értek el, utóbbi összeg a következő években válik felhasználhatóvá.

Bravúr a javából, mondhatnánk, bár a képet árnyalja, hogy az állam tavaly 44,5 milliárd forintot invesztált a sportágba (pontosabban a szövetségbe, mert ugye ebben nincsenek benne az önkormányzatokon keresztül megejtett kiadások).

Csányi hangoztatta, az egy főre jutó sporttámogatás tekintetében az Európai Unióban még így is a hátsó mezőnyben található Magyarország, s valamelyest a visegrádi négyektől is elmarad. Megtudtuk, 2013-ban az MLSZ 7,6, a klubok 17 milliárd forintnyi TAO-támogatást használhattak fel.

A kevés negatívum egyik éppenséggel ekkor hangzott el: "Egy bizonyos csoport rátelepedett a rendszerre és próbál jutalékot kérni a támogatásért cserébe" - sajnálkozott az elöljáró. Mindenesetre az országos pályaépítési program keretében így sikerült máris 385 pályát - ebből 202 kispályát - átadni, de 2017-re 800 a célszám.

Vági Márton arról beszélt, hogy miután jövőre elkezdődhet a Puskás Ferenc Stadion átépítése, a 2020-as Eb-rendezés igenis reális elképzelés. A főtitkár a fontos teendők között említette, hogy emelni kell a játékvezetők számát, mert bíróhiány léphet fel, s megjegyezte, a következő idényben már kötelező lesz a szurkolói kártya bevezetése valamennyi klubnál.

A 76-ból megjelent 56 küldött egyébiránt minden beszámolót, jelentést, tervet és alapszabály-módosítást ellenszavazat nélkül fogadott el, így a legérdekesebb hír az volt, hogy kiderült, Pintér Attila szövetségi kapitányt kommunikációs tréningre küldi a szövetség.

Csányi próbálta menteni a menthetetlen, jelesül leszögezte, szerinte Pintér jól, mert őszintén nyilatkozik, ám ha az MLSZ egyébként is minden alkalmazottját elküldi efféle tréningre, akkor Pintérnek sem árthat.

Ráadásul a nagyszámú médiaszereplésére való a szakembernek - a többiektől eltérően, akik csoportfoglalkozásokon vesznek részt - egyéni foglalkozásokon lesz jelenése. Bár csak ezen múlna a magyar válogatott eredményessége...

Trónon maradt az Eger

Megvédte címét, s 2011 és 2013 után harmadszor is aranyérmes lett a férfi vízilabda ob I-ben az Eger csapata. Pedig a hétfő esti meccs szünetéig úgy tűnt, az idei "divatnak" megfelelően ezúttal is a vendégcsapat nyer. A találkozó elején a szolnokiak uralták a játékot, több góllal elhúztak (8-5), és jobban is játszottak a címvédő egrieknél.

Aztán történt valami, mert a nagyszünetet követően mintha kicserélték volna a csapatokat: a házigazdák átvették a vezetést, majd a kapusuk, Bisztritsányi pazar teljesítményének köszönhetően simán győztek (14-11). Maradt a 2013-as leosztás: Eger a bajnok, a Szolnok az ezüstérmes.

Ime az Eb-keret

Tegnap kijelölte 18 fős keretét Benedek Tibor szövetségi kapitány a budapesti Eb-re: a megnevezettek között van a nemrégiben szívinfarktus gyanújával kórházban kezelt Szívós Márton is.
"Ha a még hátralévő vizsgálatai rendben lesznek, akkor teljes értékű sportolóként számolok vele" - indokolta behívását Benedek. A kapitány elárulta, az edzésprogram teljesen kész van, de rengeteg dolog alakítja majd még a nyár folyamán.
A keret:
Kapusok: Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor. Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kovács Gábor, Madaras Norbert, Szívós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton.


Noha sok dologban nem értett egyet a lefújást követően a két szakvezető, abban nem volt vita, hogy a játékvezetés hagyott némi kívánnivalót maga után.

"Nem erre a forgatókönyvre készültünk, viszont ha már így alakult - azaz sok kiállítást fújtak a játékvezetők -, igyekeztünk alkalmazkodni hozzá. Az döntött, hogy higgadtabbak tudtunk maradni, a hátrányos védekezésünkön pedig sikeresen változtattunk a második félidőre" - közölte a waterpolo.hu-nak a boldog Dabrowski Norbert egri mester.

A szolnokiak trénere, Kovács István kijelentette: elvették tőlük ezt a

mérkőzést. "Nem akarom felmenteni a játékosaimat. Ezek a fiúk küzdöttek, amennyire bírtak, ilyen összeállításban is. Gratulálok az Egernek, de azt kívánom, egyszer vezessenek nekik így egy meccset.

Habár jó a viszony a két csapat között, felháborítónak tartom, hogy időkérésnél odajön egy emberük hallgatózni, és ezt a bírók hagyják. Ez sport, ahol a fair play a legfontosabb. Mind a két csapat küzdött, szerintem nem volt erre szüksége az Egernek" - ömlött a szó Kovácsból.

A szezon alighogy véget ért, máris elkezdődött a következőre való felkészülés. Máris biztosak lehetünk abban, elképesztő csaták várhatóak, főleg mert a bajnok Eger mellett az immár kétszeres ezüstérmes Szolnok és a fővárosi OSC is álomcsapatot épít.

A szolnokiak több sztárjátékost magukhoz igazoltak - Nagy Viktort, Tóth Mártont, Mezei Tamást - s ajánlatot tettek a Varga-testvéreknek és Madaras Norbertnek, míg a hetvenes évek legendás csapata, az OSC szerződtette Vincze Balázst a kispadra, akit Juhász Zsolt és Decker Ádám már követett is a szegediektől, és további igazolások várhatóak.

Úgy tűnik, a következő idényben is érdemes lesz hazai bajnokikra járni…

Legendaként vonultak le a futball színpadáról

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:55

Borzalmas veszteség érte világ futballját a hétvégén zárult szezonnal! Három ikonikus játékos, Ryan Giggs, Carles Puyol és Javier Zanetti befejezi aktív pályafutását. A katalánok csapatkapitányát lapunk már elbúcsúztatta, ezúttal a Mancheser United walesi és az Internazionale argentin klasszisától köszönünk el fájó szívvel.

Ryan Giggs

FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES

FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES

 

A Manchester United legendája ugyan felhagy az aktív futballal, de a klubtól nem szakad el. A vörös ördögök hétfőn kinevezett menedzserének, Louis van Gaalnak a segédedzője lesz. Giggs már David Moyes munkáját is segítette, játékos-edzőként dolgozott mellett, majd miután a skót trénert tíz hónapnyi vergődés után menesztették, az utolsó négy bajnokin a walesi irányította Rooneyékat.

Névjegy

Teljes név: Ryan Joseph Giggs.
Születési dátum: 1973. november 29. (40 éves).
Születési hely: Cardiff, Wales.
Magasság: 180 cm.
Súly: 70 kg.
Poszt: balszélső, középső középpályás.
Profi klubja (1990-2014): Manchester United.
Mérkőzés/gól: 963/168.
Válogatottság/gól (1991-2007): 64/12.
Főbb sikerei
Bajnokok Ligája-győztes (2): 1999, 2008.
Angol bajnok (13): 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013.
FA Kupa-győztes (4): 1994, 1996, 1999, 2004.
Ligakupa-győztes (4): 1992, 2006, 2009, 2010.
Angol szuperkupa-győztes (9): 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010, 2013.
FIFA-klubvilágbajnok (1): 2008.
Világkupa-győztes (1): 1999
UEFA Szuperkupa-győztes (1): 1991

Kevesen tudják, de Giggs pályafutását a városi rivális Manchester City ifiakadémiáján kezdte, 14 éves volt, amikor Sir Alex Ferguson meglátogatta, és meggyőzte arról, csatlakozzon inkább a Unitedhez. Profi pályafutása során végig az MU-t szolgálta.

1991 márciusában mutatkozott be a felnőttek között egy Everton elleni meccsen, az első gólját pedig éppen a Manchester City ellen szerezte '91 májusában. Giggs számtalan rekordot állított fel: az egyetlen olyan játékos, aki a Premier League 1992 óta íródó történetében minden szezonban betalált, valamint a legtöbbször lépett pályára az angol élvonalban és a United csapatában is.

Pályafutasa során 963-szor öltötte magára a vörös dresszt, 24 év alatt 34 trófeát gyűjtött, 168 gólt szerzett, 13 bajnoki cím mellett négy FA és Ligakupát, valamint két Bajnokok Ligáját nyert. Giggsen kívül még két brit játékos mondhatja el magáról (Steve McManaman, Owen Hargreaves), hogy egynél többször elhódította a legrangosabb európai serleget. Páratlan pályafutása a napokban véget ért szezonnál sokkal szebb lezárást érdemelt volna...

Javier Zanetti

 

Miután társai a magasba hajigálták, könnyes szemmel vonult le a pályáról az Internazionale argentin csapatkapitánya, ám ahogy Giggs, ő sem szakad el a klubtól. A milánói kék-feketék sportigazgatója lesz.

Névjegy

Teljes név: Javier Adelmar Zanetti.
Születési dátum: 1973. augusztus 10. (40 éves)
Születési hely: Buenos Aires, Argentína
Magasság: 178 cm.
Súly: 75 kg.
Poszt: jobb oldali védő, védekező középpályás.
Profi klubjok: 1992-1993 Talleres RE 33 mérkőzés (1 gól)
1993-1995 Banfield 66 (4)
1995-2014 Internazionale 613 (12)
Válogatottság: 1994-2011 Argentína 147 (5)
Főbb eredményei
Bajnokok Ligája-győztes (1): 2010.
UEFA Kupa-győztes (1): 1998.
Olasz bajnok (5): 2006, 2007, 2008, 2009, 2010.
Olasz kupagyőztes (5): 2005, 2006, 2010, 2011.
Olasz Szuperkupa-győztes (4): 2005, 2006, 2008, 2010.
FIFA Klubvilágbajnok (1): 2010.

Zanetti hazája másodosztályában, a Buenos Aires-i Talleres-ben kezdte pályafutását, megfordult az immár élvonalbeli Banfield gárdájánál, majd az Interben 1995. augusztus 27-én debütált a Vicenza ellen.

19 éven át szolgálta az alakulatot, és mindet megnyert, amit klubszinten meg lehetett nyerni, öt bajnoki cím, négy kupagyőzelem és négy Olasz Szuperkupa-győzelem mellett a Bajnokok Ligáját, az UEFA-kupát és a klubvilágbajnoki címet is elhódította.

A Serie A-ban 613 bajnoki mérkőzésen 12-szer talált be, ezzel ő a második legtöbbször pályára lépő labdarúgó az olasz élvonalban, nála többször csak

Paolo Maldini, az AC Milán kiválósága szerepelt (647). Sportszerűségét bizonyítja, hogy védekező középpályás létére egyetlen egyszer állították ki itáliai pályafutása során, egy Parma elleni olasz kupa mérkőzésen küldte le idő előtt Braschi játékvezető. Az argentin válogatottban 147-szer öltötte fel a nemzeti válogatott mezét, ahol az ezüstérmeket halmozta.