Előfizetés

Elkapták a dizájnerdrogárust

Elfogta a rendőrség azt a békéscsabai férfit, aki a gyanú szerint olyan dizájnerdrogot árult, amelytől több fiatal rosszul lett - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben több bejelentést kaptak arról, hogy fiatalok lettek rosszul ismeretlen szertől, ezért kórházba kellett vinni őket.

A fiatalok cigarettában szívták el az anyagot, amelyről kiderült, hogy nem minősül kábítószernek vagy új pszichotróp anyagnak, hanem az új szintetikus kannabinoidok csoportjába tartozik.

A szakértői vélemény alapján a szer fogyasztása gyorsuló szívműködést, hallucinációt, pszichotikus, elmezavaros állapotot, görcsös rohamokat okozhat - tették hozzá.

A közlemény szerint a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya elfogta és előállította azt a 25 éves helyi férfit, aki a gyanú szerint a fiatalok rosszullétét okozó anyagot értékesítette.

A férfit a rendőrség kóros szenvedélykeltés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és a Békéscsabai Járási Ügyészségnek előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására - áll a közleményben.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője május közepén sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy egy új, az egészségre rendkívül káros és elsősorban a fiatalok körében népszerű, pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon. Április eleje óta tíz fiatalt kellett kórházba vinni a szer fogyasztói közül légzésleállás, eszméletvesztés miatt.

A szóvivő tájékoztatása szerint az anyag fehér por formájában érkezik Magyarországra, feltehetően Kínából. A port általában valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel, és az így kapott folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezután a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el, többször a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

A hatóságok előtt ismert ügyek közös jellemzője, hogy az anyagot 15-17 évesek fogyasztották, sodort cigarettában szívták el, majd rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket mutattak - mondta a szóvivő. A légzés leállása és eszméletvesztés miatt a mentőszolgálat az érintetteket minden esetben kórházba vitte.

Meghalt a motorkerékpár fiatal utasa

Publikálás dátuma
2014.05.28. 15:54
Összetört gépjárművek a főváros II. kerületében, a Hűvösvölgyi úton, ahol egy motoros összeütközött egy személyautóval 2014. má
Összeütközött egy személyautó és egy motoros a főváros II. kerületében. A kétkerekű utasa szörnyethalt.

Szerdán délben történt a baleset a Hűvösvölgyi úton: egy személygépkocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az ütközés során a kétkerekűn utasként ülő 22 éves nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A motorkerékpár vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

Illegális szeszraktárt találtak Nyíregyházán

 Kétezer liter, több mint ötmillió forint értékű tiszta szeszt találtak a rendőrök egy nyíregyházi ipari telepen kedden - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság civil ruhás nyomozói az ipari telepen bűnügyi adatgyűjtést végeztek, amikor megláttak egy gyanús gépjárművet, amely egy félreeső helyen lévő raktárnál parkolt le.

A rendőrök először betörésre gyanakodtak, ezért ellenőrizték a gépkocsit vezető férfit és az általa kinyitott raktárhelyiséget. Kiderült, hogy az épületben több mint kétezer liter 91,5 százalékfokos szeszt, szeszfokolókat, szeszaromákat és üres kannákat rejtegettek - olvasható a www.police.hu oldalon.

A több mint ötmillió forint értékű jövedéki terméket és a talált eszközöket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói lefoglalták, a raktár bérlője, egy 43 éves nyíregyházi lakos ellen pedig költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.