Előfizetés

Jön Depardieu!

Publikálás dátuma
2014.05.29. 07:50

Aláírta a Szegedi Szabadtéri Játékokkal kötött írásbeli megállapodást Gérard Depardieu, melynek értelmében ő játssza nyáron Napóleon szerepét a Háry János produkcióban. A találkozón jelen volt a fesztivál részéről Herczeg Tamás igazgató, Harangozó Gyula művészeti vezető és Béres Attila rendező is.

A világsztár az egyébként Sophia Loren, Jean Paul Belmondo és Catherine Deneuve munkáját is segítő Anday Marietta közvetítésével egyeztette a részleteket korábban a szegedi menedzsmenttel. Most is együtt érkeztek hazánkba, hogy véglegesítsék a szerződést.

Depardieu a találkozó keretében képet kaphatott az előadás koncepciójáról, és úgy tűnt, rögtön egy hullámhosszra kerültek Béres Attilával. Megkapta a szövegkönyv francia fordítását, később méretet vettek róla a jelmezekhez és megtekintette a terveket is - Tihanyi Ildi fantáziadús ruhái elbűvölték.

Az előkészületek tehát megtörténtek az augusztus 1-jei és 2-i fellépéshez, mely során az abszurd humort sem nélkülöző, családi szórakozásnak is tökéletes darabban a francia hadvezér szerepébe bújhat.

A világsztár partnerei az előadásban többek közt a címszerepet alakító Homonnay Zsolt, a Ferenc császárt játszó Bodrogi Gyula, a császárné szerepében fellépő Sáfár Mónika, az Ebelasztin báró szerepét magára öltő Gálvölgyi János, a burkus silbakot alakító Szabó Győző és az Örzsét játszó Bordás Barbara lesznek.

Napóleon feleségét Bucsi Annamária alakítja majd.

A Goethe Intézet programjai

Publikálás dátuma
2014.05.29. 07:48

A Goethe Intézet szervezésében június 7-éig Budapesten is látható a világ első interaktív matematika-kiállítása, a Szemléletes matematika.

Egyebek között hatalmas szappanbuborékokat fújhatnak, hidakat építhetnek és izgalmas kockatrükköket próbálhatnak ki az érdeklődők.

A TIT Budapesti Planetáriumban ingyenesen látogatható kiállítás új ötleteket nyújt a matematika tanulásához és tanításához, a játékos lelkű és fejtörőket kedvelő felnőttek számára pedig izgalmas kikapcsolódásnak ígérkezik.

Budapestrelátogat korunk egyik legismertebb filozófusa és szociológusa, Jürgen Habermas.

Habermas az Európai gondolkodók sorozat keretében Európa, Magyarország és egy nemzetek feletti demokrácia projektje címmel tart előadást május 29-én az ELTE-n, melyet május 30-án nyilvános beszélgetés követ az Európa Ponton.

Orbán hallgat, Kerényi tovább mocskolódik

Újabb hullámokat vert a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott méltatlan és megengedhetetlen kirekesztő kijelentéseinek ügye.

A miniszterelnöki megbízott nem vonta vissza buzizó kijelentését - adja hírül az Index, utalva arra, hogy a Fiala János szerda reggeli interjújában Kerényi nem kért bocsánatot a buzizásért. Szerinte nincs miért bocsánatot kérnie, ezt jelzik „az utcán a tömegek is”, akik nem fújolnak, hanem tapssal ünneplik őt.

A riporternek elmondta a Keresztény Színházak Fesztiválján elmondott beszédéből egy félrevezető, manipulatív szöveget vágtak össze, de ettől függetlenül véleménye nem változott.

Mint ismert, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott az ominózus színházi fesztiválon harcra szólított fel a nemzetközi „buzilobbi ellen”, ami szerinte a filmvilágot irányítja.

A beszéd miatt többen felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt – többek között nyílt levelében Kulka János is –, hogy határolódjon el Kerényitől, ez azonban a mai napig nem történt meg.

Kerényi Imre melegek elleni kirohanása ellen már felemelte a szavát Kulka Jánoson kívül a Magyar Színházi Társaság ugyancsak Kerényi leváltását kérve, a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves dramaturgjai, elhatárolódott tőle Vidnyánszky Attila is.

Az Index kiemeli: ma reggel Deutsch Tamás háborgott a Twitteren. „Kerényi Imrével nem stílusproblémák vannak. Kerényi Imre állításai elfogadhatatlanok. Amit mondott, nettó gyalázat. Ő kérte, hát: Megírom” – közölte Deutsch. Orbán Viktor miniszterelnök tovább hallgat.

"Bízunk az Ön megnyugtató döntésében" címmel a színház.hu portál közli Karsai Görgy színháztörténész, egyetemi tanár és Janisch Attila filmrendező Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelét Kerényi kijelentései kapcsán.

A szerzők idézik "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott" szavait, majd kijelentik: "ez ellen a sértő, homofób, inszinuációktól és fenyegetésektől hemzsegő, rasszista beszéd ellen minden józan gondolkodású magyar állampolgárnak fel kell emelnie a szavát.

Ha másért nem, hát azért, mert 2014-ben a zsidók és a disznók egy felsorolásban történő említése megengedhetetlen abban az országban, ahol 1944-ben néhány hét alatt hatszázezer zsidó származású magyar állampolgárt deportáltak haláltáborokba.

Nyilván Ön is tudja - olvasható a levélben -, hogy ezek a kijelentések az Európai Unió sok országában jogi szankciókat is vonnának maguk után, de a legkevesebb mindenütt az lenne, hogy aki így beszél, annak azonnal távoznia kell a közéletből."

A levél írói szerint Orbán Viktor hallgatásának oka vagy az, hogy nem értesült az eseményekről, vagy pedig Kerényi szavai az őt kinevező miniszterelnök tudtával hangzottak el. Ez esetben Kerényi "Önt képviselte idézett megszólalásával, tehát szavait egy Önnel egyeztetett, mélyen átgondolt kultúrpolitika részének kell tekinteni."

A levél írói bíznak abban, hogy a miniszterelnök levonja a megfelelő következtetéseket a személy szerint rá és Magyarországra egyaránt szégyent hozó megnyilvánulások ügyében "nem engedi, hogy a magyarországi politikai közbeszédet tovább fertőzzék a rasszista, kirekesztő, Magyarország szabad és egyenlő polgárait származási, nemi identitási és/vagy vallási alapon megkülönböztető megnyilatkozások."

A Labrisz Egyesület szerdai közleménye Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat arra kéri, "elektronikus levélben üzenje meg nekünk a buzilobbi építő embereinek elérhetőségét", miután "a Kádár-kor buzeránsairól" készülő filmjükhöz nem számíthatnak állami támogatásra, Kerényi "széleskörű ismeretei a buzilobbi elérhetőségét illetően nagy segítségünkre lehetnek" - üzenték a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák stábja nevében.