Előfizetés

Esztergom elkerülte az újabb adósságrendezést

Esztergom képviselő-testülete csütörtöki ülésen megszavazta, hogy kifizeti azt a hiányzó 72 millió forintot, amelynek elmaradása miatt a mélygarázs építtetője fenntartotta az önkormányzat ellen indított adósságrendezési kérelmét.

Az építtető, Gimesi Sándor az MTI-nek elmondta, a döntés ismeretében az adósságrendezési eljárásra irányuló kérelmét visszavonja.
Tétényi Éva polgármester (független) azt mondta a képviselő-testületnek; "ha biztosra akarnak menni, akkor azt javaslom, hogy fizessük ki a végzésben szereplő 72 millió forintot, de a kamatok összegét senki nem tudja megmondani".

Az ülésen közel kétórás vita után fogadták el, hogy kifizetik az adósságrendezés elkerülésére szolgáló összeget, valamint annak késedelmi kamatait. A kamatról később határoznak, mert azt a bírósági végzés nem jelölte meg, az önkormányzat és az építtető pedig eltérő módon számította ki az összeget.

Gimesi Sándor kérelmére nem jogerősen azért indított új adósságrendezési eljárást az önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszék, mert nem kapta meg az előző adósságrendezésből számára jogerősen megítélt 286 millió forintot.
A legutóbbi ülésen a képviselők úgy határoztak, hogy a neki járó pénzből csak 214 millió forintot fizetnek ki. A különbözetet és a további közel 250 milliós részletet visszatartják, mert a mélygarázs nem használható, és a város még Meggyes Tamás polgármestersége idején szavatossági pert indított az építtető ellen, 364 millió forintos követeléssel.

Steindl Balázs, a testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője az MTI-nek akkor elmondta, az újabb adósságrendezési eljárás azzal fenyegeti a költségvetést, hogy az előző eljárást lezáró egyezség felrúgása miatt, a fennálló hitelezői igények 2010 novemberétől számított teljes kamata új követelésként aktivizálódik és ez 297 millió forintos, felesleges kiadást jelent.

Az eltűnt gyermekek nyomában

M. Kovács Ágnes
Publikálás dátuma
2014.05.30. 07:14
Jövőre Európa több országa is csatlakozik a rendezvényhez FORRÁS: GAP MÉDIA
Magyarországon évente 11-13 ezer gyerek tűnik el otthonról. Kevesebb, mint a fele 1-2 óra múlva megkerül, a többi csellengő jó esetben pár napon, esetleg egy hónapon belül. Vannak azonban, akik évek múlva sem hallatnak magukról. Hasonlóan a tavalyi évekhez, idén is több ezer látogató jelent meg az Ezer Lámpás Éjszakáján, melyet idén kilenc helyszínen rendeztek meg, felhívva a figyelmet az eltűnt fiatalokra.

Az Eltűnt Gyerekek Világnapja alkalmából (május 25.) negyedik alkalommal rendezték meg az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampánysorozatot, amely a gyermekek eltűnésének jelenségére hivatott felhívni a társadalom figyelmét.

A rendezvényt Budapesten az ’56-osok terén tartották, ahol civil szervezetek képviselői, valamint a BRFK Bűnmegelőzési, illetve Baleset-megelőzési Osztályának munkatársai beszélgettek a jelenlévőkkel. A főváros mellett további hét megye csatlakozott a társadalmi kezdeményezéshez: Bács-Kiskun megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Vas megye és Veszprém megye - ahol a fővárosi eseményhez hasonló színes programokkal várták az érdeklődőket. A kampány minden érintett helyszínen koncerttel, illetve a rendezvény védjegyévé vált világító lufik magasba bocsátásával zárult.

- 2011 óta minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az eltűnt gyerekek ügyében dolgozzunk. Ezen az estén fantasztikus volt látni és érezni mindenki részéről, hogy fontos ügyet képviselünk. Ez egy olyan program, amelyet folytatni kell, nem lehet abba hagyni - mondja Kárász Róbert az eseménysorozat életre hívója. - Ezzel a rendezvénysorozattal először is felhívjuk a figyelmet az eltűnt gyerekekre, másrészt a termékkommunikáció segítségével - melyet nem titok, hogy külföldi példa ihletett - a négy év alatt 15 fiatalt sikerült megtalálni. Erre nagyon büszkék vagyunk. Amerikában például kampányszerűen működik a tejesdoboz akció, nálunk az év 365 napján. Ezen kívül ásványvizes palackokon, szeletelt kenyerek csomagolásán, valamint egyes bankautomaták felületére is felkerültek a fotók.

A nemes ügyet szolgáló program a következő évben tovább bővülhet. A kezdeményezés nemzetközivé is válhat. 2015-ben Európa több városában emelkedhetnek majd magasba a léggömbök, és egy emberként szólhat Európa az eltűnt gyermekekhez, hogy "Gyertek haza!"

A gyermekeltűnések száma egyre növekszik. Tavaly összesen 12 600 fiatalkorút keresett a rendőrség Magyarországon, közülük 171-en nyomtalanul tűntek el, őket a mai napig sem találják. A 2013. évben 12 689 körözés elrendelése érintette a 18 év alattiakat - azaz az összes eltűntek mintegy 72 százalékát.

Jellemző okok

Az eltűnések okaként elsősorban a kiskorúak mikro- és makrokörnyezeti körülményeit, hatásait lehet megemlíteni.

- a gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, és a gondozási helyükről engedély nélkül eltávozott vagy oda vissza nem tért kiskorúak, akik a többszöri eltűnéseik, elcsavargásaik miatt rendszeresen a hatóság látókörébe kerülnek;

- a különváltan élő szülők láthatásról vissza nem hozott, vagy oda el nem engedett gyermekei speciális esetet képeznek: amikor az egyik szülő a kiskorú elhelyezésére, felügyeletére vonatkozó jogerős bírósági végzés ellenére, a másik szülő tudta nélkül viszi külföldre a gyermeket;

- a közösségi szállásokon elhelyezett vagy kísérő nélküli külföldi állampolgárságú, ismeretlen helyre távozó kiskorúak esete: akik szándékosan hagyják el az otthonukat, ám általában egy-két nap után jelentkeznek, és haza is kerülnek;

- előfordul, hogy olyan kiskorú tartózkodási helye marad ismeretlen a hatóság előtt, aki felnőtté válása előtt dönt úgy, hogy elhagyja a szülői házat, és megszakítja a kapcsolatot hozzátartozóival, később szándékosan nem ad életjelet magáról.

Gyűjtés a cigány táborért

A cigány táborok, táboroztatás hagyományait őrizve a tervek szerint a Polgár Alapítvány az Esélyekért az idén is negyven nehéz sorsú gyereket nyaraltat majd június 23. és 28. között Csillebércen.

Az alapítvány hat éve önerőből működteti tehetségmentő programját, jelenleg száz ösztöndíjasuk van.

A tábor minden évben központi esemény az alapítvány életében, ezért öt pályázatot is beadtak a Nemzeti Tehetség Program kiírásaira, de egyiket sem tartották méltónak a támogatásra.

A tábor kétmillió forintos költségének a felét így is sikerült összeszedni, a többihez gyűjtést hirdetnek.

Várják az a adományokat a Raiffeisen Banknál vezetett 12010501-01072910-00100009 (megjegyzésbe: TÁBOR) számlára, de örömmel fogadnak gyümölcsöt, ásványvizet, bármit, ami egy gyerektáborban jól jöhet.