Tori Amos nemcsak ígér

Publikálás dátuma
2014.06.08. 12:56
Fotó: facebook
 Több mint 20 éve tűnt fel a modern zene egén egy vörös hajú, érdekes arcú lány, aki zongoránál ülve megteremtette a „rock kamarazene” egyik legérdekesebb, kissé intellektuális, de azért nagyon is befogadható irányzatát. Az anyai ágon cherokee származású Tori Amos tavaly töltötte be 50. életévét és úgy döntött: nem törődik a külvilággal, a show-biznisz hagyományaival. Saját kezébe veszi további művészi sorsát.

Tori a 90-es években kultikussá vált lemezek egész sorát írta és adta elő, különösen mély nyomot hagyott a Little  Earthques-szel, az Under The Pinkkel, valamint From The Choirgirl Hotellel, amelyet egy erőszak-kísérlet utáni spontán abortusza ihletett. Eddig nyolc alkalommal jelölték Grammy-díjra, de még egyszer sem sikerült elnyernie a kitüntetést.

„Azon a napon, amikor 49 éves lettem, kezdtem magamat nagyon rosszul érezni, valósággal rettegtem, hogy rögtön 50 leszek. Aztán elhatároztam, hogy mégsem vetem le magam a mélybe egy hídról. Azóta már tudom, hogy fantasztikusan izgalmas ez a kor” – nyilatkozta Tori a La Repubblicának abból az alkalomból, hogy Olaszországba három koncertet is adott a múlt héten.

Májusban jelent meg új lemeze, a 14. stúdióalbuma, az Unrepentant Geraldines, amellyel visszatért korai stílusához, a sűrű, erőteljes, mégis finom szövésű kamaradarabokhoz. Előző két lemez, a Night of Hunters és a Gold Dust nem aratott túl nagy sikert, a Light Princess című musical viszont, amelyet Samuel Adamsonnal írt a londoni Nemzeti Színháznak, telt házakkal ment, de az a munka kizsigerelte.  Ezért vágyódott vissza a gyökereihez.

Legfőbb múzsájának 13 éves lányát, Natashát tartja. „Sokat segít nekem az útkeresésben. Óriási művészi tehetség van benne, bár nem tudom, hogy zenész lesz-e belőle. Annak mindenesetre örülnék, ha nem rapper lenne.” Anya és lánya együtt írták az új lemez egyik dalát, a Promise-t.

Az ígéret az út, amit nem ad fel. „Ha 50 éves hollywoodi színésznő vagy, akkor írnak neked rád szabott szerepeket. Az 50 éves énekesnőknek nem kínálnak semmi. Éppen ezért önmagam menedzsere lettem. Az Unrepentant Geraldines számomra az újjászületés lemeze. Nem vagyok vallásos, de hiszek a változásban és a többi emberben. Mostantól fogva nem töltöm az időmet azzal, hogy szabadkozzam a korom miatt. Levetettem minden maszkot és önmagam vagyok” – mondja a ma is különleges szépségű Tori Amos.

 

 

 

Szerző

A Beatles olasz-amerikai riválisai

Publikálás dátuma
2014.06.08. 08:30
Fotó: Facebook
Francesco Castellucio, Tommy de Vito, Nicolas Macioci és Robert Gaudio: valamennyien olasz-amerikaiak a New Jersey-beli Newarkból, 20 kilométerre Manhattantől. A 60-as évek elején a fiúk elhatározták, hogy megváltoztatják a nevüket, s így lett belőlük Frankie, Tommy. Nick és Bob. 1960-ban felvették a Four Seasons nevet, majd 1962-ben kijöttek a „Sherry” című lemezzel, amely a lemezek toplistáján az első helyre került az USA-ban.

Mielőtt a Beatles amerikai földre lépett volna, a Four Saisons  a keleti part válasza volt a  kaliforniai Beach Boys-jelenségre. És amikor a Beatles megérkezett 1964-ben a Kennedy repülőtérre, a Four Seasons volt az egyetlen, amely képes volt ellenállni a brit inváziónak, és a négy Jew-Jersey fiú neve úgy maradt fenn a történelemben, mint akik egyedüliként maradtak a csúcson a legtöbb eladott lemez versenyében, a Beatles-mánia előtt és alatta is.

Ezt a hősies kort választotta Clint Eastwood 34. filmje témájául.  A Jersey fiúk a befutott, sok díjat nyert zenés komédiának a szabadon átvett változata. A Broadway 2005-ös színházi változatból Eastwood átvette a főszereplőt, az olasz származású John LLoyd Young-ot, aki a Frankie Valli-vé vált Francescót alakítja, aki még ma is énekel, azon az annyira tipikus falzett hangon, amely annyira jellegzetes a Four Saison zenei hangzására. 

Frankie az amerikai popzene legendáinak egyike hét éves korában határozta el, hogy énekes lesz, amikor a mamája egyszer elvitte meghallgatni Frank Sinatrát. Ő is New Jersey-ből indult el olasz-amerikaiként a világhír felé.

Clint Eastwoodról régóta tudjuk, hogy imádja a zenét. 1992-ben ő készített filmet a legendás jazz-szaxofonosról, Charlie Parkerről (Bird), és részt vett a Martin Scorsese irányításával készült bluestörténeti sorozatban is.

 

 

Szerző

Rosberg rajtol a pole pozícióból

A világbajnoki pontversenyben vezető Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es Kanadai Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő indulhat az első rajtkockából.

A 28 éves versenyzőnek ez pályafutása hetedik, idei harmadik kvalifikációs elsősége. Mögötte csapattársa, a brit Lewis Hamilton végzett a második, a címvédő, négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Red Bull) pedig a harmadik helyen.

A negyedik és ötödik rajtkockát a hétvégén már eddig is kiválóan teljesítő Williams autók vezetői foglalják el Valtteri Bottas, Felipe Massa sorrendben.

A Ferrarik változatlanul távol vannak az élmezőnytől, a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso csak a hetedik, márkatársa, a 2007-ben épp a Ferrarival vb-győztes finn Kimi Räikkönen a 10. pozícióból vág majd neki a 70 körös versenynek.

A futam vasárnap - magyar idő szerint - 20.00 órakor kezdődik.

Szerző