Előfizetés

Nem akarják Sarko visszatérését

Bár csak 2017-ben rendeznek elnökválasztást Franciaországban, s a következő szűk három évben még komoly változások is elképzelhetőek a belpolitikában, jelenleg úgy tűnik, a franciák nem kívánják vissza elnöknek a 2012-ben megbukott Nicolas Sarkozyt.

 Ennek oka lehet, hogy a konzervatív UMP-t számos botrány rázta meg, s a közelmúltban egy korrupciós ügy miatt lemondásra kényszerült a párt elnöke, Jean-Francois Copé, de a gyanús ügyek Sarkozyt sem hagyják érintetlenül.

A Le Parisien felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 14 százaléka szeretné Sarkozy elnökként való visszatérését. Az UMO korábbi elnökéét, Alain Juppéét ezzel szemben 23 százalék támogatná. Sarkozy népszerűbb az UMP szavainak körében: náluk 28 százalék támogatná, Juppét csak 19 százalék. Amikor Sarkotyt nemrégiben arról kérdezték, készül-e a visszatérésre, sejtelmesen annyit válaszolt: „Nem kerülheted el a sorsodat”.

Múlt szerdán pedig a hozzá közel álló Brice Hortefeux úgy vélte, Sarkozy menthetné meg az országot a gazdasági összeomlástól.

Átfogó kormányalakítás Athénban

Jelentős átalakítások történtek Antonisz Szamarasz görög kormánykoalíciójában két héttel azt követően, hogy a kabinet pártai igen rosszul szerepeltek az európai parlamenti választáson, s a voksolást a baloldali radikális Sziriza nyerte meg.

A legfontosabb változás, hogy távozik Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter és a gazdasági szakember, a pireuszi egyetem professzora, Gikasz Harduvelisz váltja a pozícióban. Az új tárcavezetőt elsősorban a pénzügyek szakértőjének tartják. Kinevezése azért meglepetés, mert görög médiumok pénteken, amikor Szamarasz Dora Bakojanniszt fogadta, azt valószínűsítették, hogy a volt athéni polgármester követi Szturnaraszt a poszton. Szturnaraszt várhatóan a görög jegybank elnökének nevezik ki.

Harduvelisz ismertebb külföldön, mint hazájában. Az Eurobank vezető közgazdásza és két korábbi görög miniszterelnök pénzügyi tanácsadója volt. Előzőleg bírálta a hitelező trojkát. Úgy vélte, a szerinte túl szigorú megszorításokkal destabilizálják az ország gazdaságát. Változás történt az egészségügyi tárca élén is. A kormányfő menesztette Antonisz Jeorjiadiszt, aki rendkívül népszerűtlenné vált hazájában, mert az ő nevéhez fűzik az egészségügyi szektorban végrehajtott megszorításokat. Leváltották a keményvonalasnak tartott Nikosz Dendiasz belbiztonsági minisztert is, őt a fejlesztési tárca élére nevezték ki. Emellett távozott a gazdasági, az agrár- valamint az oktatási tárcavezető is.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy az EP választás után valamit reagálnia kellett a kormányzatnak. Görög médiumok abból indulnak ki, hogy Szamarasz enyhítéseket tervez az adópolitikában, a költségvetéssel kapcsolatos politikája sem lesz annyira szigorú. Ezek a hírek aggodalmat keltettek a hitelező trojka körében.

Hét szénné égett holttestet találtak

Átfogó támadást intézett a pakisztáni hadsereg a tálibok állásaival szemben azt követően, hogy hétvégén a radikális iszlamisták támadást intéztek a karacsi nemzetközi repülőtér ellen, s több mint harminc személy életét vesztette.

A pakisztáni katonák az afgán határ közelében található Tirah-völgyet bombázták. Hivatalos közlések szerint kilenc táborukat megsemmisítették, legalább tizenöt személy életét vesztette. A repülőtér hétfőn nyitotta meg újra kapuit. Aszim Bajva, a hadsereg szóvivője azt közölte, a terroristák elűzése után ismét biztonságos lett a repülőtér. Ennek némiképp ellentmond, hogy kedden további hét szénné égett holttestet találtak az egyik repülőtéri épületben, ezzel már 36-ra nőtt az áldozatok száma.

A tálibok azzal vádolják a kormányt, hogy az Egyesült Államokkal karöltve „muzulmánokra támad”. A szélsőségesek iszlám állam megteremtéséért és a saría bevezetéséért harcolnak.