Ötödik lett a magyar női párbajtőrcsapat

Publikálás dátuma
2014.06.13. 07:55
Szász Emese FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Amennyire sikeres volt a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon a magyar válogatott egyéniben, annyira nem megy csapatban.

A férfi párbajtőrözők hetedik helye után tegnap a női párbajtőr-válogatottunk sem remekelt: a 14 csapatot felvonultató mezőnyben Izrael legyőzését követően a negyeddöntőben kikapott az olaszoktól.

Ráadásul úgy, hogy az ötödik pár után még csak két tus hátrányban voltak Szászék, és a végén egyik magyar sem zárt pozitív mérleggel: Szász Emese -1, Révész Julianna -3, Antal Edina 0, Tóth Hajnalka -4.

Hát így nagyon nehéz érmet nyerni világversenyen… A magyarok így a folytatásban az 5-8. helyért vívhattak, azaz szerda után csütörtökön is a "vigaszág", az 5-8. hely jutott mieinknek. De ott legalább, amennyire lehetett, vigasztalódtunk!

Az első körben Ukrajna volt az ellenfél, és Szász vezérletével 45:31-re nyertek a magyarok, majd a lengyelekkel találkoztak az ötödik helyért, és 45:38 arányban győztek. Maximum szépségtapasznak volt ez jó. Vagy annak sem?!…

Szerző

Wagner-napok

A Tannhäuser és a Ring-tetralógia bemutatásával folytatódnak  idén a Budapesti Wagner-napok. Fischer Ádám, a június 22-ig tartó fesztivál művészeti vezetője elmondta: a Tannhäusert Matthias Oldag, a Ringet Hartmut Schörghofer korábbi rendezésének felújított változatában mutatják be.

A Magyarországon most debütáló énekesek közül kiemelte a Wotant alakító Egils Silinst, aki Frankfurt, Basel és Bécs közönségét is meghódította már különleges basszbaritonjával, valamint Jay Hunter Morrist, akit Siegfried szerepében a Met-közvetítésekről már ismerhet a hazai közönség.

Az előadások karmestere, Fischer Ádám szerint kénytelenek "váltott lovakkal" játszani, a teljes tetralógiát csak így lehet négy nap alatt előadni. "Meg kell találni a szereposztás változtatásának helyes mértékét, mely mellett az előadások jellege még nem változik" - magyarázta.

A Művészetek Palotája közleménye szerint a Ringet rendező Hartmut Schörghofer nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történetet.  

A Budapesti Wagner-napok sorozata 2006-ban a Parsifallal indult el. Azóta a teljes "kanonizált életműből", vagyis a Wagner által vállalt tíz operából már csak A bolygó hollandi maradt ki a bemutatók sorából.

Szerző

Rambo találkozik Nagy Lászlóval

Rambo Nagy Lászlóval, az irodalom a zenével és a tánccal, az olvasó pedig olyan kortárs írókkal, költőkkel találkozhat Budapesten a tegnap kezdődött, ötnapos Margó Irodalmi Fesztiválon, mint Esterházy Péter, Háy János, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina vagy Závada Pál.

A Margón a    Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Boldizsár Péter munkáival ismerkedhet meg a közönség a kortárs irodalmi fesztivál központjául szolgáló Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az alkotó interneten nemrég megjelent videóiban híres filmekben szavalnak a szereplők magyar verseket, így például Nagy László Ki viszi át a szerelmet című művét a John Rambo című filmből vett részletben a címszereplő adja elő.

A kortárs szerzők azonban maguk olvasnak majd fel műveikből, így a fesztivál alatt az érdeklődők olyan alkotókkal futhatnak össze az ingyenes rendezvény számos helyszínén, mint Kukorelly Endre, Takács Zsuzsa, Finy Petra, Térey János vagy Závada Pál. Rakovszky Zsuzsa a Margón mutatja be Szilánkok című, Magyarország 20. századi történelmét összefoglaló új regényét, és Hankiss Elemér A befejezetlen ember című művét is itt ismerheti meg az olvasó.

A fesztivál első napján az irodalom nemcsak a filmmel, de a zenével és a tánccal is találkozik: este Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényét előbb Dés László szaxofonja és Dés András különleges ütőhangszerei mesélik tovább, majd az író balettművész öccse, Grecsó Zoltán mozdulataiban éled föl.

A művészetek később is sokszor társulnak majd: csütörtökön Háy János és Beck Zoltán (30Y) a szépirodalom és a popkultúra határbontására készül, szombaton Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseit megénekelve ad koncertet - ami a szerzőpáros Legesleg című lemezének a bemutatója is lesz - vasárnap pedig Lackfi János verseit Lovasi András interpretálásában ismerheti meg a közönség.

A Margó fesztivál csúcspontja idén is a szombati Irodalom Éjszakája, amikor 21 kortárs szerző - mások mellett Esterházy Péter, az idei Aegon-díjas Kun Árpád, Tóth Krisztina, Bereményi Géza és Bartók Imre - tart felolvasást például elhagyatott üzlethelyiségben, történelmi emlékhelyen, régi üzletházban vagy divattervező műhelyben.

Szerző
Frissítve: 2014.06.12. 23:00