Előfizetés

Költöztetés: Esztergom akarja az Alkotmánybíróságot

Esztergom önkormányzata az Alkotmánybíróság lehetséges székhelyéül a városban lévő Sándor-palotát, illetve a Déli Kanonoksor épületét is alkalmasnak tartja, és felajánlja őket a kormánynak - erről született elvi döntés a helyi képviselő-testület csütörtök esti ülésén.

A beadványt Steindl Balázs, a testület Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője sürgősségi indítványként terjesztette a testület elé. A javaslatához mellékelte György Róbertnek, a Fidesz esztergomi szervezete elnökének hasonló tárgyú indítványát.

A frakcióvezető elmondta, azzal, hogy a kormány célul tűzte egyes intézmények és minisztériumok vidékre költöztetését, esély adódik arra, hogy Esztergom a múltjához és rangjához méltó szerepet kapjon.

"Esztergom sokáig elvileg az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt, de a valóságban eddig nem volt meg a megfelelő kormányzati akarat, sem a megfelelő körülmények ahhoz, hogy a valóságban is itt működjön az országos testület" - tette hozzá Steindl Balázs.

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) képviselő az MTI-nek elmondta, az Alkotmánybíróság Esztergomba kerülésével a város bekapcsolódhatna a közigazgatás országos hálózatába, és "ezzel hosszú távon megnyílna a lehetősége, hogy Esztergom megyei jogú városi rangot kapjon" - fogalmazott.

Szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az MTI-nek a tárcák vidékre költöztetését érintő kérdésére azt mondta: ezt a kezdetektől támogatják, és fontosnak tartják, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően az ország minden részén - ahol történelmileg és szociológiailag indokolt - jelenjen meg a magyar államigazgatás.

Hozzátette: az a magánvéleménye, hogy az Alkotmánybíróságnak - ahogy az Antall József idején felmerült - Esztergomban kellene működnie, és ezzel együtt az igazságügynek is ebbe a városba kellene kerülnie.

Szeles reggel, záporos délután

Változóan felhős, többfelé szeles a péntek reggel. A legerősebb széllökéseket a főváros környékén mérik az Időkép széltérképe szerint. Enyhe volt a hajnal, átlagosan 16,6 fok volt reggel hét órakor.

Ma estig az átvonuló hidegfront miatt többfelé megerősödik az északnyugati szél, a megnövekvő gomolyfelhőkből záporokra, északkeleten és délnyugaton zivatarokra is számítani kell. Kora délután 21-26 fok várható, de északnyugaton pár fokkal hűvösebb lehet. 

A Balatonnál is szeles idő lesz ma, egy-egy zápor is előfordul. Délután 21-23 fok lesz, a tó vize 21,5 fokos.

Szeptemberre kiderülhet, hogy kik a szerzői a kuruc.infónak

Valószínűleg szeptemberre kiderülhet, hogy kik a szerzői és szerkesztői a kuruc.info hírportálnak, az Egyesült Államokban a lap tulajdonosa ellen zajló per nyomán - mondta a pert kezdeményező Tett és Védelem Alapítvány elnöke.

Bodnár Dániel közölte: a San Franciscó-i kerületi bíróság tanúként idézte be Varga Bélát, a kuruc.info domain "bejegyzőjét és tulajdonosát", de a férfi nem jelent meg az első tárgyalási napon. A bíróság Varga Bélán kívül a tanúk padjára szólította a portálnak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internetszolgáltatót is - tette hozzá.

Bodnár Dániel szerint a szolgáltató szerződéses feltételeit tartalmazó dokumentumban szerepel egy olyan kitétel, amelyik azt mondja, hogy olyan webes tartalmak szórásában nem működnek közre, amelyek valamely országban bűncselekménynek minősülnek. Magyarországon pedig a kuruc.info hét-nyolc bűncselekmény-kategóriát merít ki, ennek alapján a szolgáltatót arra fogják kötelezni, hogy megszüntesse a hírportált - jelentette ki.

Ez azzal is jár, hogy a szolgáltató feloldja a felhasználó azonosítására vonatkozó adatok titkosságát, így kiderülhet, hogy kik szerkesztik és írják a "szélsőséges lapot" - tette hozzá. "A jelenlegi állás szerint a kuruc.info ügyében zajló pernek két lehetséges kimenetele van: az egyik, hogy a szolgáltatónak le kell kapcsolnia a portált, ami nagyon valószínű, a másik pedig, hogy kiderül az is, kik szerkesztik és írják a lapot" - mondta az alapítvány elnöke.

Bodnár Dániel arról is tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban élő Varga Béla ellen egy bűncselekmény miatt is folyik egy eljárás, mert életveszélyesen megfenyegette az alapítvány ügyvédeit. Egy rövid időre le is tartóztatták május közepén terrorista fenyegetés gyanújával, majd óvadék ellenében szabadult - mondta az alapítvány elnöke.