Más országokat is fenyegetnek az iraki lázadók

Az Irak jelentős területeit meghódító, az al-Kaida terrorszervezet ihlette szunnita milícia olyan erővé nőheti ki magát, amely képes a térség más államait is destabilizálni - jelentette ki vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök.

Obama szerint az irakiak végső soron el fogják utasítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita csoportot, amely azonban így is közép- és hosszú távú fenyegetést jelent az Egyesült államok számára.

"Általános értelemben kell ébereknek lennünk. Az ILIÁ-val jelenleg az a baj, hogy destabilizálja az országot (Irakot). Ez átterjedhet néhány olyan szövetségesünkre, mint Jordánia" - mondta.

Obama szerint az Egyesült Államoknak és partnereinek az Irakra és a szomszédos Szíriára kiterjedt szunnita lázadás jelentette fenyegetésen kívül figyelniük kell kísérniük a Boko Haram afrikai és az al-Kaida-csoportok jemeni tevékenységére is. Az amerikai elnök kijelentette, Washington nem küldhet minden olyan országba katonákat, ahol ezek a szervezetek felütik a fejüket.

"Egy jobban összpontosított, célzott stratégiánk lesz, partnerei leszünk és kiképzést biztosítunk a helyi rendvédelmi szerveknek és hadseregeknek, hogy jól végezzék a dolgukat" - mondta Barack Obama. Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy mintegy 300 tanácsadót szándékozik Irakba küldeni.

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet hatékonyan kezelni a konfliktust, ha a síita vezetésű iraki kormány nem változtat a szunnitákat kirekesztő politikáján.

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke a CNN-nek nyilatkozva vasárnap úgy vélekedetett, hogy az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell Iránnal, mert Teheránnak fontos szerepe lehet egy jelentősebb síita-szunnita háború kirobbanásának megakadályozásában.

Hangoztatta, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy nyomon tudják követni azoknak az Európában és Amerikában toborzott önkénteseknek az útját, akik a Közel-Keletre utaznak, hogy ott részt vegyenek a helyi háborúkban.

Feinstein hangot adott meggyőződésének, hogy a jövőben fény derül majd olyan cselszövésekre, amelyek amerikaiak meggyilkolására irányulnak.

Szerző

Könnygáz és oszlatás a tüntetésen

Könnygázt is bevetett az egyiptomi rendőrség Kairóban a tüntetéseket korlátozó rendeletek ellen tiltakozó békés tüntetőkkel szemben, akik közül több tucatot őrizetbe vettek - adták hírül egyiptomi lapok vasárnap.

Több ellenzéki csoport tagjai gyűltek össze szombat este a kairói elnöki palota előtt, hogy egy vitatott törvény elleni tiltakozásuknak adjanak hangot.

A szóban forgó, tavaly ősszel hozott szabály lényegesen korlátozza a demonstrációk jogszerű megrendezésének lehetőségét, s azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti. A vitatott törvény alkotmányos mivoltát jelenleg egy bíróság vizsgálja.

Szemtanúk szerint a tüntetőket először ismeretlenek támadták meg, akik kövekkel és üvegekkel dobálták őket, mielőtt a masszív erőket felvonultató rendvédelmisek beavatkoztak, és a tiltakozó akciót feloszlatták. Különböző források szerint legalább huszonkét ellenzékit vettek őrizetbe.

Az utóbbi hónapokban az említett törvény alapján számos olyan népszerű aktivistát ültettek rács mögé, akik a 2011 januárjában kirobbanó felkelés szervezőiként jelentősen hozzájárultak Hoszni Mubarak elnök több évtizedes autokratikus uralmának megdöntéséhez.

Legutóbb június 11-én ítélt a kairói büntetőtörvényszék huszonöt aktivistát 15-15 év szabadságvesztésre engedély nélkül megrendezett demonstráció vádjával. Az elítéltek között van az egyiptomi fiatal ellenzék egyik legismertebb figurája, a 32 éves Alá Abdel-Fattáh is.

A Twitter közösségi oldalon számos hozzászóló szerint a szombati tüntetőkre támadó ismeretlenek is a rendőrséghez köthetőek. Egyiptomi aktivisták az utóbbi években gyakran vádolták azzal a biztonsági erőket, hogy a békésen induló tiltakozóakciókat saját verőlegényeik bevetésével szítják véres összecsapásokká, így teremtve meg a beavatkozáshoz szükséges ürügyet.

Sajtójelentések szerint szombaton őrizetbe vettek több újságírót is, egyebek mellett két független egyiptomi napilap, az al-Vatan, és az as-Surúk egy-egy munkatársát. A tüntetéssel egy időben a világ több fővárosában rendeztek tiltakozóakciókat, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a tüntetést korlátozó törvény alapján bebörtönzött aktivistákkal.

Az ellenzéki tüntetőkkel szembeni erőteljes rendőri fellépés egy nappal azelőtt történt, hogy Egyiptom egyik legfontosabb stratégiai partnere, az Egyesült Államok külügyminisztere Kairóba látogatott. A két ország közti viszony erősen lehűlt az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly nyári megbuktatása óta.

Washington nem helyeselte az akkor még hadsereg-főparancsnokként szolgáló jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által levezényelt hatalomváltást, amelynek keretében a fegyveres erők eltávolították tisztségéből az észak-afrikai arab ország első, demokratikus úton megválasztott elnökét. Amerika ezen kívül számos alkalommal bírálta az egyiptomi hatóságok drasztikus lépéseit a politikai ellenzékkel szemben.

Szerző

Turistákat menekítenek ki Bulgáriából

A román hatóságok 29 turistát  szállítanak haza Bulgária árvíz sújtotta részéből - jelentette be vasárnap a román belügyminisztérium.

Raed Arafat államtitkár elmondta, hogy a Bulgária fekete-tengeri partvidékét csütörtökön este elöntő áradás mintegy 273 román állampolgárt érintett, akik közül 29-en igényeltek a hatósági segítséget arra, hogy hazatérhessenek. A többiek egy része már szombat éjszaka visszatért Romániába, mások viszont úgy döntöttek, hogy folytatják az üdülést.

Az államtitkárnak nem volt tudomása arról, hányan határoztak úgy, hogy nem szakítják meg a bulgáriai vakációzást.

Heves esőzés következtében víz öntötte el csütörtök este Várna kikötővárost és a bolgár tengerparton több üdülőtelepét, aminek következtében legalább tizenketten meghaltak, köztük két gyermek.

Bulgária a román turisták egyik közkedvelt célországa. Az áradás idején a román külügyminisztérium információi szerint mintegy ezer román turista tartózkodott a kelet-balkáni országban. Az árvíz sújtotta helyszíneken mintegy 273 román turista volt, egy részüknek el kellett hagyniuk elöntött szállásukat.

Szerző