Háttérbe szorítja a kormány a gyerekeket

Miért nem számítanak a gyerekek? Egyebek mellett ezt a kérdést tette fel lapunknak egy nevelőszülő a rájuk kényszerített képzéssel kapcsolatban. 

Megírtuk, a kormány tavaly úgy döntött, hogy akik korábban nem voltak nevelőszülők, azoknak 500, a már gyereket nevelőknek 400 órás tanfolyamot kell a jövőben elvégezniük ahhoz, hogy a család egyben maradhasson.

Ha az uniós forrásból megvalósított előírásoknak nem tesznek eleget, a gyereket másik családba helyezik, mert ezentúl elvárás lesz, hogy a szülők "szakmai team tagjaként, szakemberként működjenek együtt". A feltételeket azonban nem biztosították, lehetetlen helyzet elé állítva a nevelőszülőket. A tanfolyam több hónapon át tart. Az országban 5200 nevelőszülő van, ám - úgy tudjuk - csak 1600 tanfolyami helyre szól a projektpénz.

A lapunkat tájékoztató család két fogyatékos gyereket és egy egészségeset nevel saját fiúk mellett. Nem tudják, hogyan és mikor végezhetnék el a kormány által kitalált képzést a gyerekek gyakori orvosi vizsgálata és a fejlesztések mellett. Az anya azt elismerte, nagy szükség lenne egy szakmai csapatra, és olyan képzésre, amely a nehéz élethelyzetekre megoldást adna.

"Én is nehezen találtam meg az utat, amikor fogyatékos gyerekeket kaptam. Az első kislány után, aki középsúlyos értemi fogyatékos, már nem szívesen vállaltam újabb sérült gyermeket. De nem volt választásom, ugyanis nem láthattuk őt, csak az elhelyezési értekezlet után".

Fogyatékos gyermeket nem lehet így rábízni valakire, egy autista vagy egy értemi fogyatékos, súlyos viselkedészavaros gyerek ugyanis nem fogad el akárkit - sorolta a nehézségeket. Mivel a házastársak dolgoznak, segítségre van szükség, ám a kormány erre napi bruttó 1000 forintot biztosít.

A lapunkat tájékoztató család kifejtette, az a nevelőszülői hálózat, amelyikhez ők is tartoznak, nem kapta meg az engedélyt ahhoz, hogy ebben az évben tanfolyamot tarthasson. "Ebben csak az az érdekesség, hogy a hálózatom szakmai vezetője viszont tart képzést más hálózatnál, legtöbben az Ágotától járnak tanfolyamra".

Mint a szülők elmondták, magánúton is el lehet járni a tanfolyamra, ennek ára a vizsgadíjjal együtt 250 ezer forint. A kiválasztott magáncégnél van távoktatás, így a gyerekek elhelyezése sem jelentene gondot, ennek ellenére ezt a képzést nem fogadja el a kabinet. "Úgy érzem, itt komoly pénzekről van szó, a nevelőszülő csak egy eszköz" - fogalmaztak. Tavaly októberben és novemberben kezdődtek a tanfolyamok, azóta nem indult több.

A képzés tananyagát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola készítette el, a toborzást az abortuszellenes plakátkampányban is résztvevő Ágota Alapítvány végezte, melynek elnöke, Kothencz János 2010-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választásokon.

Az alapítvány egyik támogatója a KDNP-s Barankovics Alapítvány. A projektet az emberi erőforrás minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet tartja kézben, miután 5,3 milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek erre a célra.

Szerző

Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásokra

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:18
Az EP-választáson nem várható "kilométeres" szavazólap. Képünkön Pálffy Ilona, az NVI elnöke.
Fotó: Molnár Ádám
A májusi voksolás nem kedvező terep a "kamupártoknak", ugyanis - az országgyűlési választással ellentétben- itt nem jár állami támogatás az indulóknak. Hamarosan indul az ajánlásgyűjtés!
Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti választásra - tájékoztat az MTI. Az EP magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt - ilyenből összesen 264 van Magyarországon.

Az EP-voksoláson az országgyűlési választásokkal ellentétben nem jár állami támogatás az indulóknak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy amíg tavaly áprilisban 100 párt regisztrálta magát, addig egyelőre most, mint írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság 18 pártot vett nyilvántartásba.
Az indulni szándékozó pártok április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat. Az ívekre végül csak annak a szervezetnek a neve kerül fel, amelyik április 23-ig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44