A koronatanú

Publikálás dátuma
2014.06.27. 10:15
Princip és társai a bíróság előtt - Fotó: Gettyimages
Ferenc Ferdinánd merénylőjének elfogásában döntő érdemei voltak egy Szarajevóban élő magyar borbélynak: Marossy Károly kapta el Principet a gyilkosság után, egyúttal megakadályozta, hogy a feldühödött tömeg meglincselje. Marossy  egyike volt azoknak a civileknek is, akik  a másik, kudarcot valló merénylő, Nedeljo Cabrinovic után ugrottak a folyóba.  

A borbély néhány napig bécsi és budapesti újságírók kedvenc riportalanya volt, a perben ő lett a koronatanú. A háború kitörésekor ő is bevonult, érdemei miatt népfelkelő hadnaggyá nevezték ki. Ígéretet kapott Harrach gróftól,  hogy a háború után állást kap az udvarnál. Csakhogy közben a Habsburg-birodalom összeomlott…Marossy ezután Budapestre költözött, de nem kapott munkát. Szarajevói „hőstette”, 14 katonai kitüntetése mit sem ért.. 1922-ben visszatért Szarajevóba és hamarosan elfeledték. 1934-ben talált rá a magyar sajtó Oravicában, ahol ismét fodrászüzletet nyitott és éppen árverezés fenyegette.

Marossy elmondta akkor az újságíróknak, hogy tudta: élve kell elfogni a merénylőket és már Cabrinovic életét is ő mentette meg egy bosnyák rendőrtől, aki le akarta őt lőni. Principet pedig azért szabadította ki a tömegből, mert mint mondta, félő volt, hogy „széttépik”, és akkor a többi összeesküvő mindent halott társukra fogott volna…

Szerző

Belgiumé lehet a brüsszeli merénylő

A versailles-i fellebbviteli bíróság elrendelte tegnap a francia-algír állampolgárságú Mehdi Nemmouche kiadatását Belgiumnak.

A 29 éves fiatalember  a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én fényes nappal négy halálos áldozatot követelő merényletet hajtott végre.

A francia bíróság a nemzetközi elfogatóparancs végrehajtásaként hozta meg  a döntést. Első fokon a védelem azért fellebbezett, mert úgy látta, nincs garancia arra, hogy a vádlottat kiadják harmadik országnak, azaz Izraelnek, hiszen két áldozat izraeli állampolgár volt.

Nemmouche többször ült rablásért francia börtönökben, 2013-ban Szíriában harcolta iszlám radikálisok oldalán. Fellebbezésre még van lehetőség, amellyel élni is fog a védelem, de ez már csak az átadatás késleltetésére elég.

Szerző

Ukrajna újra társulna

Publikálás dátuma
2014.06.27. 07:36
Merkel támogatja Porosenko béketervét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ CARSTEN KOAL
Az első világháború kitörésének száz éves évfordulójára emlékeztek tegnap az Európai Unió állam- és kormányfői, majd egy munkavacsorával kezdetét vette az bizottsági elnök személyéről is dönteni hivatott csúcstalálkozó. Ma társulási egyezményt írnak alá Ukrajnával, Moldovával és Grúziával, és utólag egyeztetnek a kérdésben Oroszországgal. Kelet-Ukrajnában tűzszünet van, harcokkal. 

Az EU-csúcsra készülő néppárti vezetők előzetesen egyeztettek tegnap a belgiumi Kortrijkben. Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy ma eldönthessék, kit jelöljenek az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére, előbb az elkövetkező öt év fontos tartalmi kérdéseit kell tisztázni, olyan kérdéseket, mint a gazdasági növekedés, az államháztartási konszolidáció, valamint a munkahelyteremtés - különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére.

Elemzők szerint a kancellár ezzel a Jean-Claude Junker jelölését támogató, de fiskális lazítást sürgető baloldali kormányfők felé tett gesztust. Ugyanakkor a Juncker személyét továbbra is elutasító David Cameron brit miniszterelnöknek is üzent, jelezve, hogy az uniós stratégia eldöntendő tartalmi kérdéseiben "nagyon jó kompromisszumokat" lehet majd találni Nagy-Britanniával.

Ugyancsak a mai csúcson írják alá a társulási megállapodás gazdasági részét Ukrajnával, illetve a teljes megállapodást Moldovával és Grúziával. Az orosz külügyminisztérium közölte, Moszkva elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy Oroszország, az EU és Ukrajna július 11-én tartson miniszteri szintű találkozót, de kiemelte, hogy hasonló találkozókat inkább a fontos dokumentumok aláírása előtt kellene tartani.

A közlemény szerint Ukrajna, Moldova és Grúzia közötti társulási szerződése az unióval károkat okozhat az orosz gazdaságnak. Időközben Kelet-Ukrajnában a tűzszünet ellenére sem hallgattak a fegyverek. A szakadárok támadást indítottak Kramatorszk stratégiai fontosságú repülőtere ellen, amely a "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt állt. Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

Ma Donyeckben újabb tárgyalási fordulót tartanak, amelyen Oroszország, az EBESZ és a kijevi vezetés képviselőit várják a szakadár vezetők.  Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Ukrajnában szembenálló felek hallgatnak Vlagyimir Putyin előző szerdai felhívására és meghosszabbítják a tűzszünetet.

Szerző