L. Simon : vége a konzervatív örökségvédelemnek

Publikálás dátuma
2014.06.27. 07:45
Előd és utód egymás mellett: L.Simon László, Doncsev András FOTÓ: K 2 PRESS
A fiatalokra fókuszáló, átláthatóbb működésű, és saját kulturális térrel rendelkező Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) szeretne Doncsev András, a szervezet új alelnöke. 

Külföldi tapasztalatok felhasználásával tekinti át a kulturális mecenatúra hazai rendszerét, és erősíti Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésének átláthatóságát - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Doncsev András a mecénás szervezet új elnöke, aki a székben L. Simon Lászlót váltja.

MMA: betelt a létszám
Megkezdődik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) "társadalmasítása". Fekete György, az MMA elnöke a testület tegtnapi tájékoztatóján arról a hétfőn megnyíló kiállításról is szólt, amelyet az MMA a párizsi UNESCO-palotában rendez.
Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: gyakorlatilag "feltöltődött" a törvény által meghatározott, 250 fős akadémikusi létszám - jelenleg 249 a köztestületi tagok száma. A levelező tagok 46-an vannak - ebben a körben is már csak 4 "hely" van. Megkezdődött az MMA "társadalmasítása", azaz a köztestületi tagság bővítése nem akadémikus tagokkal. Erre már megvannak a törvényi lehetőségek.  Július 1-jétől nem akadémikus köztestületi tagként felvételüket kérhetik az MMA-ba olyanok is, akik DLA fokozattal, illetve az akadémia alapszabályában meghatározott magyar művészeti középdíjjal vagy külföldi szakmai elismeréssel rendelkeznek.
Az új, nem akadémikus köztestületi tagok - akiknek a létszáma nincs meghatározva, folyamatosan bővül - juttatásban nem részesülnek, 50 választott képviselőjük viszont szavazati joggal vehet részt az MMA közgyűlésein (például a tisztújításban) és a tagozatok munkájában - tette hozzá. "Egyetlen kérdésben nem dönthetnek, abban, hogy ki válhat akadémikussá" - hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely.  Megjegyezte: az elnökség célja az, hogy a bővítés idei, első köre szeptemberre lezáruljon, hogy a nem akadémikus köztestületi tagok választott 50 képviselője már részt vehessen az MMA októberi közgyűlésén.

Doncsev András hozzátette: tervezi egy olyan "reprezentációs tér" létrehozását is, amelyen keresztül az NKA jobban megmutatkozhatna, a kulturális alap így nem csupán pénzosztó szervezetként jelenne meg az emberek számára. Ara a kérdésre, hogy az átláthatóságot milyen módon akarja erősíteni, azt válaszolta, hogy egy pontrendszer segítségével az értékelési szempontok jobban követhetők lesznek.

Doncsev András keveset beszélt, láthatóan kevés ismerete, és még kevesebb terve van az NKA-val kapcsolatban. Nem véletlen, hiszen forrásaink szerint sokáig keresték a helyét a parlamenti államtitkárságról kényszerűen leköszönt Doncsevnek. Sokáig a kulturális államtitkárság várományosaként emlegették, de ott Hoppál Péter beelőzte.

Kérdésünkre, miszerint a szállongó pletykák szerint a NKA hamarosan átkerül a Magyar Művészeti Akadémiához, L. Simon László hangsúlyozta, nincs erről szó. Ugyanakkor a kulturális mecenatúra közelebbről meg nem határozott áttekintése nem tudni milyen eredménnyel végződik.

Kérdésre válaszolva L. Simon László hangsúlyozta, bizonyos párhuzamosságokat meg kell szüntetni a kultúrafinanszírozásban, így például érdemes újragondolni a Bethlen Gábor Alap működését. Emlékeztetett, az elmúlt négy évben átszervezték többek között a filmfinanszírozást, amit értékelése szerint az eredmények azóta igazoltak, ahogy a Magyar Könyv Alapítvány megszüntetését is.

Jellemző módon nem az emberi erőforrásokért felelős miniszter, aki mellesleg a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is egyben, még csak nem is a kulturális államtitkár, Hoppál Péter mutatta be Doncsev Andrást a mecénás alap újdonsült elnökét a sajtónak, hanem a tisztégről az új

parlament megalakulása után összeférhetetlenségi okokból lemondani kényszerült L. Simon László. E szerint tehát a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárává avanzsált politikus továbbra is rajta akarja tartani a szemét a legnagyobb kulturális mecénás alapon.

Annál is inkább, mert a területtől nem szakadt el, hiszen a politikai államtitkárság mellett, szakmai feladatokat is ellát a Miniszterelnökségen. Hozzá tartozik a Várbazár beruházás, Eszterháza fejlesztése, a Kúria elhelyezése, a Budai vár megújítása, illetve az örökségvédelem és a régészet felügyelete.

Az örökségvédelem részben az Emberi Erőforrások Minisztériumából - Forster Gyula Központ - részben a Belügyminisztériumból - hatósági felügyelet - került a Miniszterelnökséghez. Mint ismeretes, épp L. Simon kulturális államtitkársága alatt - minden ellenállása dacára - szüntették meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, és osztották szét a feladatokat a tárcák között. A terület legfontosabb elemei most L. Simon irányítása alatt ismét egyesülnek.

Kérdésünkre, hogy várhatjuk-e az örökségvédelem jobb érdekérvényesítését a lépéstől, a politikus nem adott megnyugtató választ, sőt, hangsúlyozta, hogy tudomásul kell venni, a konzervatív örökségvédelemnek vége. "Nem lehet minden magtárban, ipari épületben kulturális intézményt berendezni" - hangsúlyozta, a beruházók kezét pedig nem lehet megkötni olyan szorosan, ahogy azt a műemlékvédelem szeretné.

A túlzott szigorúság kontraproduktív, valójában veszélyezteti a műemlékeket, hiszen befektető híján gyakran elpusztulnak azok. L. Simon elmondta, munkáját két helyettes államtitkár segíti majd: a kulturális örökség védelméért felel majd Puskás Imre, míg a beruházásokért L. Simon bizalmi embere Sárváry István, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Igazgatója. Őt tette be L. Simon, kulturális államtitkárként egyik utolsó intézkedésével a Pesti Vigadó felújítást levezénylő közalapítvány kuratóriumába is.

L. Simon arról is beszélt, hogy szerdán a kormány elé került a Hauszmann-terv, amely a Budai Vár rekonstrukcióját vázolja. E szerint a királyi palota visszakapja eredeti pompáját. Kérdésünkre a politikus hangsúlyozta, elképzelése szerint a palotának kulturális és állami reprezentációs feladatokat is el kell látnia.

Szerző
Frissítve: 2014.06.27. 15:23

Győzött a női vízilabda-válogatott

Publikálás dátuma
2014.06.26. 21:35
Csabai Dóra kapura dob a Magyarország - Egyesült Államok női vízilabda felkészülési mérkőzésen a ceglédi városi uszodában 2014.
A budapesti Európa-bajnokságra készülő magyar női vízilabda-válogatott barátságos mérkőzésen egygólos győzelmet aratott az Egyesült Államok csapata felett Cegléden.

A csütörtöki meccs legjobbja az öt gólig jutott Kisteleki Hanna volt.

Eredmény: Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (3-0, 1-4, 2-2, 4-3)

Szerző

Szívtájékon szúrta ismerősét, ezért nem mehet el otthonról

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság annak a férfinak az ügyében, aki lakásában hétfőn szívtájékon szúrta egy ismerősét - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Beznicza Árpád közölte: életveszélyt okozó testi sértés miatt folyik a nyomozás a férfi ellen, akivel szemben a Zalaegerszegi Járásbíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A sértettet jelenleg intenzív osztályon ápolják, állapota válságos.

Az ügyben az ügyészség előzetes letartóztatási indítványt terjesztett elő, de a bíróság az enyhébb kényszerintézkedés meghozatalakor egyebek mellett figyelembe vette, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, megélhetése és lakhatása biztosítva van, illetve beismerő vallomást is tett.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden közölte, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett a 43 éves zalaegerszegi férfi, akit 51 éves ismerőse szúrt mellkason. A két férfi a gyanúsított zalaegerszegi lakásában kártyázott és italozott, de szóváltásba keveredtek, ami végül tettlegességig fajult.

Szerző