Ukrajna újra társulna

Publikálás dátuma
2014.06.27. 07:36
Merkel támogatja Porosenko béketervét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ CARSTEN KOAL
Az első világháború kitörésének száz éves évfordulójára emlékeztek tegnap az Európai Unió állam- és kormányfői, majd egy munkavacsorával kezdetét vette az bizottsági elnök személyéről is dönteni hivatott csúcstalálkozó. Ma társulási egyezményt írnak alá Ukrajnával, Moldovával és Grúziával, és utólag egyeztetnek a kérdésben Oroszországgal. Kelet-Ukrajnában tűzszünet van, harcokkal. 

Az EU-csúcsra készülő néppárti vezetők előzetesen egyeztettek tegnap a belgiumi Kortrijkben. Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy ma eldönthessék, kit jelöljenek az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére, előbb az elkövetkező öt év fontos tartalmi kérdéseit kell tisztázni, olyan kérdéseket, mint a gazdasági növekedés, az államháztartási konszolidáció, valamint a munkahelyteremtés - különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére.

Elemzők szerint a kancellár ezzel a Jean-Claude Junker jelölését támogató, de fiskális lazítást sürgető baloldali kormányfők felé tett gesztust. Ugyanakkor a Juncker személyét továbbra is elutasító David Cameron brit miniszterelnöknek is üzent, jelezve, hogy az uniós stratégia eldöntendő tartalmi kérdéseiben "nagyon jó kompromisszumokat" lehet majd találni Nagy-Britanniával.

Ugyancsak a mai csúcson írják alá a társulási megállapodás gazdasági részét Ukrajnával, illetve a teljes megállapodást Moldovával és Grúziával. Az orosz külügyminisztérium közölte, Moszkva elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy Oroszország, az EU és Ukrajna július 11-én tartson miniszteri szintű találkozót, de kiemelte, hogy hasonló találkozókat inkább a fontos dokumentumok aláírása előtt kellene tartani.

A közlemény szerint Ukrajna, Moldova és Grúzia közötti társulási szerződése az unióval károkat okozhat az orosz gazdaságnak. Időközben Kelet-Ukrajnában a tűzszünet ellenére sem hallgattak a fegyverek. A szakadárok támadást indítottak Kramatorszk stratégiai fontosságú repülőtere ellen, amely a "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt állt. Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

Ma Donyeckben újabb tárgyalási fordulót tartanak, amelyen Oroszország, az EBESZ és a kijevi vezetés képviselőit várják a szakadár vezetők.  Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Ukrajnában szembenálló felek hallgatnak Vlagyimir Putyin előző szerdai felhívására és meghosszabbítják a tűzszünetet.

Szerző

Erdogannak még a botrány sem árt

Publikálás dátuma
2014.06.27. 07:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nem jelentette még be hivatalosan indulását, de várhatóan harcba száll az államfői tisztségért Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Bár tavaly nyár óta egyik botrány a másikat követi a török politikában, s úgy tűnt a korrupciós botrányok és tüntetések komolyan veszélyeztetik politikai pályáját, két tegnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint megnyerheti az elnökválasztást, ugyanis 20 százalékponttal vezeti a jelöltek népszerűségi listáját.

Egyik felmérés szerint 55,2, a másik szerint  56,1 százalékos a támogatottsága. Ez lesz az első közvetlen államfőválasztás Törökországban, eddig a parlament szavazta meg a köztársasági elnököt. A voksolást augusztusban rendezik.

Szerző

Aszad besegít az iraki kormánynak?

Nem kérte e légitámadást, de üdvözöl minden fellépést az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei ellen - jelentette be tegnap Núri al-Maliki iraki kormányfő, megerősítve a hírt miszerint Szíria légicsapásokat hajtott végre iraki területen a szélsőségesek állásai ellen.

Damaszkusz a közös határ iraki oldalán lévő, a lázadók által szerdán elfoglalt al-Káim településnél bombázta az ISIS harcosait. Szerdán az iraki állami média még tagadta az iraki bevetés hírét. A bombázásban 57 személy vesztette életét, 120 megsebesült.

Az iraki síita kormányt ugyanazok a szélsőséges szunnita harcosok szorongatják, akik a szíriai polgárháborúban tettek szert tapasztalatra és kétes hírnevükre. Az ISIS a Közel-Kelet egyik legszélsőségesebb és legkegyetlenebb terror alakulata. Irakban egyre inkább felekezeti konfliktus jellegét öltik az események, Maliki és a kormányzat síita, a felkelők szunniták.

A Bagdad által nem kért, de üdvözölt légicsapást az ugyancsak síita/alavita Bassar el-Aszad harci gépei mérték a Bagdad bevételére készülő szunnita fegyveresekre.  Maliki szerdán elutasította a Washington és már Irán által is szorgalmazott síita-szunnita -kurd egységkormány létrehozását, de jelezte, új kabinetet állít fel.

Tegnap az iraki elnöki hivatal felszólította a parlamentet, hogy jövő hét elején üljön össze a kormányalakítás felgyorsítása érdekében. Tegnap váratlanul Bagdadba érkezett William Hague brit külügyminiszter, azzal a céllal, hogy az iraki politikai vezetőkkel kiutat találjanak az arab ország széthullásával fenyegető válságból.

Szerző