Előfizetés

Clapton utolsó kilenc hónapja

Publikálás dátuma
2014.06.30. 11:49
Fotó: Gettyimages.
Kilenc hónapja van hátra Eric Claptonnak turnézó zenész életéből. A rock-történet egyik legnagyobb gitárosa, a fehér blues ikonja bejelentette: végérvényesen eldöntötte, hogy 70. születésnapján „nyugdíjba” vonul és onnantól kezdve csak lemezeivel jelentkezik.

Clapton,  akit még John Mayall nevezett el tréfából „Lassúkezűnek” (Slowhand) úgy nyilatkozott az Uncut című rock-magazinnak, amelynek augusztusi címlapján szerepel, hogy a turnézás már elviselhetetlenül fárasztó számára. Ezért 2015. március 30-án, amikor betölti a hetvenet, visszavonul a színpadtól.

A muzsikus több mint 50 éve van úton, hiszen profi pályafutása 1963-ban kezdődött a Yardbirds együttessel. A 60-as években Mayall Bluesbreakersében, a Creamben, majd a Blind Faith-ben szerzett magának világhírt, 1970-tól kezdte szólókarrierjét, amelynek voltak fantasztikus csúcsai és mélypontjai, ez utóbbiakat Clapton többször kiújuló drogfüggősége okozta. De minden baj és tragédia után vissza tudott kapaszkodni az élvonalba, és legemlékezetesebbek azok a stúdió és élő albumai maradtak, amelyeken fekete blues-mestereinek nyomdokán haladva muzsikált. Ő az egyetlen, aki háromszor is bekerült a Rock And Roll Dicsőségcsarnokba, a Yardbirds-szel, a Creammel és saját jogán is, a Rolling Stone minden idők legnagyobb gitárosának listáján csak Jimi Hendrix előzi meg. Olyan klasszikus daloknak szerzője, mint a Badge, a Layla, a Wonderful Tonight, a Presence of The Lord vagy a kisfia, Connor halálára írt Tears In Heaven. Ő vitte világsikerre J.J. Cale After Midnight-ját és Cocaine-ját, a 2000-es évek első felében két lemezt is szentelt Robert Johnson zenei örökségének, és készített közös albumot B.B. Kinggel, akit legnagyobb tanítójának tartott.

Eric Claptont a magyar nézők is láthatták élőben, 2006-ban a Papp László Arénában adott felejthetetlen koncertet.

Az Ilja Próféta nyert a kisvárdai találkozón

A kisvárdai színházi fesztivál fődíját az Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadása (rendező: Nagypál Gábor) kapta, a díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel. A közönségdíjat az Újvidéki Színház A patkányok című előadása (rendező: Alföldi Róbert) érdemelte ki.

Életműdíjat kapott Kötő József, aki színháztörténészként, pedagógusként és iskolaszervezőként is jelentős formálója az erdélyi színházi életnek, valamint Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház művésze, pályafutásának eddigi érdemdús szakaszáért.
Budapest Főváros Önkormányzatának díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Hamlet előadása illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Katona József Színház Vörös című produkciója kapta.

A Teplánszky Kati-díjat A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze, Pámer Csilla kapta. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját megosztva a Vörös, A halál nem bicikli és a Tapasztalt asszony című előadásokban nyújtott alakításaiért a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja, G. Erdélyi Hermina és a Portugálban nyújtott alakításáért a Kassai Thália színház tagja, Lax Judit kapta.

Kisvárda város díját megosztva a Vajdasági Tanyaszínház Ilja Próféta című előadásának díszletéért Boros Viktória és jelmezeiért Janovics Erika kapta. Kisvárda polgármesterének díját kapta a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadás rendezéséért Táborosi Margaréta.

További államosítás a könyvpiacon

Nincs jó helyzetben Magyarország a nemzetközi kulturális versenytérben, mert "magunkba fordulók vagyunk", és bizonyos területeket szakmai belterjesség jellemez - mondta L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Geszti Péter előadóművésszel vett részt szombaton Mátrafüred-Sástón a Fidelitas csütörtöktől vasárnapig tartó nyári szabadegyetemén.

A kultúrpolitika aktuális kérdéseit feszegető beszélgetésen Geszti Péter úgy fogalmazott, hogy a popkultúrának sohasem volt semmilyen kormányzattal olyan viszonya, amilyet a kormányzat szeretett volna. "A popkultúra szabad, nehezen kezelhető dolog, szereti a saját világát élni, akkor is mondja a magáét, ha a hatalomnak nem tetszik" - mondta. Szavai szerint egyértelmű rendszer állt fel, amely eldöntötte, mit tart támogatandónak, és mi az, amit nagyon nem szeret. Azok, akik az utóbbi kategóriában vannak, most már az éhhalál küszöbén állnak - tette hozzá.

Szerinte aggályos az Artisjustól elterelt pénzek szétosztásának mechanizmusa is.L. Simon László emlékeztetett: az uniós direktívák szigorúan szabályozzák a szerzői jogi területet. Hozzátette: számos európai kultúrpolitikus úgy gondolja, sok tekintetben idejemúlt a jelenlegi szerzői jogi rendszer. "Kulturkampf van az országban, egymást ütik a pénzekért" - mondta.

Geszti Péter kitért az ARC óriásplakát-kiállításokra is, mint mondta, a nagyvállalatok már nem mernek pénzt adni rá, mert félnek a következményektől. L. Simon László szerint nemzetközi, különösen a környező országokkal való összevetésben nem áll jól a magyar kultúra. "Furcsa önképünk alakult ki. Trianon után a környező, a magyarokat kisebbségi létbe kényszerítő országok meg akarnak bennünket előzni, meg akarják mutatni, hogy az ő kultúrájuk legalább olyan jó, mint a miénk" - mondta.

Arról is beszélt, hogy "nagy a különbség önképünk és a világban rólunk kialakult kép között". Szerinte fontos tisztázni azt is, miben akarunk versenyezni a többi országgal. Kitért arra is, hogy a verseny élénkítése érdekében el lehet gondolkozni azon, hogy a tankönyvpiacon túli könyvkereskedelemben ne vállaljon-e nagyobb szerepet az állam. Jelenleg láthatóan nincs valós verseny, kartellezés van, aminek a fogyasztó látja kárát - mondta.