Előfizetés

Liberálisok: az egészségügy romokban hever

Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója azt ígéri, hogy a hazai egészségügy majd talpra áll. Ezzel maga is elismeri, hogy jelenleg romokban hever és az elmúlt négy évben a kormány az egészségügy csődközeli állapotán sem tudott javítani.  Az egészségügyi dolgozók nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést, európai színvonalú munkakörülményeket érdemelnek. Ezeknek ma hazánkban nyoma sincs - olvasható a Liberálisok közleményében.

A közlemény folytatása:

Halaszthatatlannak tartjuk az orvosi életpályamodell bevezetését, hiszen a 2013-as, csekély mértékű béremelés után az ígért egzisztenciajavító intézkedések és a komplett életpályaterv bevezetése teljesen elmaradt. Számos szakterület van, amelynek dolgozói kimaradtak a béremelésből is, többek között a járóbeteg-szakellátó intézmények dolgozói vagy az alkalmazott foglalkozás-egészségügyi ellátók. 2010 januárja és 2013 decembere között már 5685 orvos kért papírt a külföldi munkavállaláshoz. Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldön munkát vállaló gyógyítók közül.

Az egészségügyben, az utóbbi években csendes pénzkivonás történt. Jelenleg 64 milliárd forintra becsülhető a kórházak tartozásállománya és közeli veszély, hogy leállnak az intézmények. Az államosított 104 kórház háromnegyede bajban van, ők azok, akik összegyűjtötték a 64 milliárdos, már lejárt adósságot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó intézmények számláinak rendezésére mintegy 100 milliárdos gyorssegélyre lenne szükség, az összegből 90 milliárdos rész az egészségügyre jutna, ezen belül is főként a kórházak beszállítói tartozásrendezésére.

Mindenki, aki belép egy kórházba, rendelőbe, világosan látja és tapasztalja, hogy milyen állapotok vannak, milyen körülmények között dolgoznak az orvosok, ápolók nap, mint nap. A kórházakat és a rendelőket kellene felújítani stadionépítések helyett, a haverok zsebének tömése helyett az egészségügyi ellátórendszert kellene működőképessé tenni.

MSZP: A forint azonnali erősítésére van szükség!

A Fidesz kormánynak olyan gazdaságpolitikára kell áttérnie, amely azonnal és radikálisan erősíti a forintot! Ezzel egyszerre nyerne a magyar gazdaság, csökkenne az államadósság és hosszú távú anyagi segítséget kapnának a devizahitelesek - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Ezzel szemben a Fidesz sajnos már évek óta a forint gyengítésén dolgozik. Ennek egyik súlyos következménye, hogy Magyarország államadóssága március végén már csaknem 25 ezermilliárd forint volt, ami a GDP 84,4 százaléka. Ez a tavaly év végi 79,4 százalékhoz képest 5 százalékpontos növekedés. (Az államadósságot csak a forint gyengülése 317 milliárd forinttal növelte.)

Az MSZP szerint a forint gyengítése, az államadósság növelése kárt okoz Magyarországnak, a magyar embereknek. A Fidesz-kormánynak azonnal erősítenie kell a forintot, hogy az minél előbb megközelítse a 2010-ben, az MSZP-kormány idején fenntartott 265 forintos euró-, illetve 185 forintos svájci frank árfolyamot.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke

Együtt-PM: a kkv-kat is sújtja a reklámadó

 Az Együtt-PM véleménye szerint a reklámadóhoz benyújtott módosítást egyértelműen az RTL Klubra szabták, de a törvénykezés mellékkövetkezményeként az adó újra a magyar kis- és közepes vállalkozásokat fogja sújtani - erről a szövetség gazdaságpolitikusa beszélt.

Pápa Levente hangsúlyozta, hogy ha valaki 25 ezer forintnál nagyobb értékben akar reklámozni például a Facebookon vagy a Google-ön, akkor neki kell befizetnie az adót, de annak a zöldségesnek is adóznia kell, aki saját logóját kiteszi az utcára. Ráadásul mindez további adminisztrációs terhekkel is jár - tette hozzá.

A politikus felszólította a kormányt, hogy fejezze be az ad hoc törvénykezést és egyeztessen a szakmai partnerekkel.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Google vagy a Facebook nem Magyarországon van bejegyezve, ráadásul a virtuális térben hirdet, ezért lényegében behajthatatlan az az adó, amit a kormány ki akar vetni rájuk.

Szintén kérdésre azt felelte, hogy megvan a főpolgármester-jelöltjük, de annak nevét egyelőre nem akarják elárulni. Annyit elmondott, hogy nem Magyar Bálint volt szabad demokrata politikusról van szó.