Lövések is dördültek a telefonban, mégsem intézkedtek a rendőrök - Videó

Izraelben már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a hétfő este holtan talált tinédzserek egyike hihetetlen lélekjelenlétről adva tanúbizonyságot, telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy elrabolták őket. A hívást azonban nem vették komolyan a segélyhívó központban és csak órákkal később, eltűnésük bejelentésekor lépett működésebe a gépezet. Most nyilvánosságra hozták a hívás hangfelvételét, amelyen sokkoló módon azok a lövések is hallhatóak, amelyek talán kioltották a három fiatal életét.

A fiúk egyike Gil-Ad Saér volt a telefonáló, a hívást fogadó operátor megfelelően járt el, amikor a hallottakról értesítette felettesét (a felvételen is hallható női hang - a szerk.) aki azonban a hallottakat úgy ítélte meg, hogy valaki viccelődik és figyelmen kívül hagyta a hívást.

Johanan Danino izraeli rendőrfőkapitány rendkívül súlyos hibának nevezte a segélykérés helytelen kezelését. Szavai szerint ilyen tévedés nem fordulhat elő többet. A sebtében elvégzett belső vizsgálat súlyos hiányosságokat állapított meg és több vezető rendőrtisztet leváltottak.

A mulasztás miatt mennie kell többek mellett a Júda-Somron körzeti rendőrség vezénylő tisztjének, a vészhívásokat fogadó központ vezetőjének és szolgálatvezetőjének. A hívást figyelmen kívül hagyó rendőrnőt valószínűleg leszerelik az izraeli rendőrségtől.

Szerző

Vád alá helyezték Sarkozy ügyvédjét

Franciaországban vádat emeltek Nicolas Sarkozy volt francia államfő ügyvédje és a semmitőszék egyik bírája ellen kedd este abban az ügyben, amelyben reggel a volt államfőt is őrizetbe vették.  Az exelnököt is kihallgatták a Párizshoz közeli Nanterre bűnügyi rendőrségén a befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében. 

Védőjét, Thierry Herzogot és a semmítőszék két bíráját még hétfőn vették őrizetbe, őket szabadon engedték a vádemelést követően.

"Thierry Herzog ellen vádat emeltek azon dolgokért, amelyek ismertek és amelyeket vitatunk. Semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá ezeket a vádakat" - közölte Paul-Albert Iweins ügyvéd, de nem pontosította a vádpontokat. "Thierry Herzog szabad. Továbbra is ő Nicolas Sarkozy ügyvédje" - tette hozzá.

A volt elnök év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy Sarkozy és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket az exelnököt érintő hat ügyészségi vizsgálat menetéről.

Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert volt a közvetlen kapcsolattartó. Cserében Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

Az ügyészség tavaly rendelte el Sarkozy lehallgatását annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől Sarkozynek a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás ügyében indítottak.

Azibert ellen befolyással való üzérkedés gyanújával emeltek vádat a vizsgálóbírók - közölte ügyvédje, José Allegrini.

A vizsgálóbírók a kihallgatások során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A lehallgatott beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esett szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben.

Sarkozyt akkor is kihallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.

Szerző
Témák
Nicolas Sarkozy

Régi-új elnök az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament már az első fordulóban, elegáns többséggel megválasztotta elnökének a szocialista frakció jelöltjét, Martin Schulz német EP-képviselőt. A leadott és érvényes 612 szavazatból 409-et kapott, vagyis a szocialistákon és a néppártiakon túl feltehetően sok liberális is rá szavazott. 

Schulz 2011 óta tölti be ezt a posztot, és semleges megfigyelők is elismerik, hogy valódi politikai súlyt harcolt ki hivatalának. Húsz éve tagja az EP-nek, ismeri annak minden műhelytitkát, a német mellett kiválóan beszél angolul és franciául is. Kiváló taktikus, ért a kompromisszumokhoz, de ha indokoltnak látja, tud harcosan kemény is lenni.

A nyugati politikusok között az elsők között ismerte ki Orbán Viktort, nevezetes mondása szerint "Orbán okos ember, de az európaiak sem hülyék". Martin Schulz korrekt viszonyt ápol Angela Merkellel, s a CDU-CSU támogatása eleve biztosította számára parlamenti elnöki újraválasztását.

Schulz mellett három jelölt pályázott az elnöki posztra, nem annyira a siker, inkább frakciójuk politikai karakterének megmutatása érdekében. A Konzervatívok és Reformerek csoportja a pakisztáni származású brit Sajjad Karim képviselőt jelölte. Ő 101 szavazatot kapott, valószínűleg a mérsékelt euroszkeptikusok mind rá szavaztak.

A csoport vezetője, a szintén brit konzervatív Syed Kamall pedig Guyanáról származik. Az euroszkeptikusok feltehetően ezzel is jelezni akarják, hogy az európai integráció elmélyítésével szembeni ellenérzésüknek semmi köze sincs a rasszista tendenciákhoz. A Zöldek az osztrák Ulrike Lunaceket jelölték, aki 51 szavazatot szerzett. A negyedik jelöltet a baloldali frakció állította, ő is 51 voksot gyűjtött be.

A spanyol Pablo Iglesias ifjúkommunistaként kezdte politikai szereplését, majd politológus professzor és ismert tévészereplő lett. A nagytőke ellen tiltakozó indignados mozgalomból kinőtt Podemos párt színeiben választották meg EP-képviselőnek. Példaképének a görög Alekszisz Cipraszt tartja, aki a Szirizában sikeresen vonta össze a különböző kommunista és egyéb szélsőbaloldali pártokat, csoportokat.

Frissítve: 2014.07.01. 22:22