Holtan találtak egy arab tinédzsert Jeruzsálemben - bosszúakció lehetett

Holtan találtak egy 17 éves arab fiút Kelet-Jeruzsálemben, két nappal azután, hogy előkerült a hetekkel ezelőtt elrabolt izraeli tinédzserek holtteste. A sajtó zsidó telepesek bosszúakciójára gyanakszik.

Az első beszámolók szerint a fiú felgyújtott holttestén idegenkezűségre utaló jeleket találtak. Palesztin szemtanúk szerint az áldozatot nem sokkal korábban erőszakkal betuszkolták egy kocsiba a város arabok lakta Sofát negyedében.

A rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel városszerte és bekapcsolódott a nyomozásba a Sin Bét belbiztonsági szolgálat is.

Bár egyelőre csak találgatások vannak a legújabb gyilkosság indítékát illetően, erős a gyanú, hogy kapcsolat van az izraeli tindédzserek halála és a mostani gyilkosság között.

Előző este lincshangulat alakult ki egy tüntetésen Jeruzsálem belvárosában, ahol a rendőröknek kellett kimenekítenie nyolc arab nemzetisgű lakost a tömeg gyűrűjéből. A tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal is, 48 emmert őrizetbe vettek rongálás és hatóság elleni erőszak miatt.

Szerző

Lövések is dördültek a telefonban, mégsem intézkedtek a rendőrök - Videó

Izraelben már napokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a hétfő este holtan talált tinédzserek egyike hihetetlen lélekjelenlétről adva tanúbizonyságot, telefonon értesítette a rendőrséget arról, hogy elrabolták őket. A hívást azonban nem vették komolyan a segélyhívó központban és csak órákkal később, eltűnésük bejelentésekor lépett működésebe a gépezet. Most nyilvánosságra hozták a hívás hangfelvételét, amelyen sokkoló módon azok a lövések is hallhatóak, amelyek talán kioltották a három fiatal életét.

A fiúk egyike Gil-Ad Saér volt a telefonáló, a hívást fogadó operátor megfelelően járt el, amikor a hallottakról értesítette felettesét (a felvételen is hallható női hang - a szerk.) aki azonban a hallottakat úgy ítélte meg, hogy valaki viccelődik és figyelmen kívül hagyta a hívást.

Johanan Danino izraeli rendőrfőkapitány rendkívül súlyos hibának nevezte a segélykérés helytelen kezelését. Szavai szerint ilyen tévedés nem fordulhat elő többet. A sebtében elvégzett belső vizsgálat súlyos hiányosságokat állapított meg és több vezető rendőrtisztet leváltottak.

A mulasztás miatt mennie kell többek mellett a Júda-Somron körzeti rendőrség vezénylő tisztjének, a vészhívásokat fogadó központ vezetőjének és szolgálatvezetőjének. A hívást figyelmen kívül hagyó rendőrnőt valószínűleg leszerelik az izraeli rendőrségtől.

Szerző

Vád alá helyezték Sarkozy ügyvédjét

Franciaországban vádat emeltek Nicolas Sarkozy volt francia államfő ügyvédje és a semmitőszék egyik bírája ellen kedd este abban az ügyben, amelyben reggel a volt államfőt is őrizetbe vették.  Az exelnököt is kihallgatták a Párizshoz közeli Nanterre bűnügyi rendőrségén a befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében. 

Védőjét, Thierry Herzogot és a semmítőszék két bíráját még hétfőn vették őrizetbe, őket szabadon engedték a vádemelést követően.

"Thierry Herzog ellen vádat emeltek azon dolgokért, amelyek ismertek és amelyeket vitatunk. Semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá ezeket a vádakat" - közölte Paul-Albert Iweins ügyvéd, de nem pontosította a vádpontokat. "Thierry Herzog szabad. Továbbra is ő Nicolas Sarkozy ügyvédje" - tette hozzá.

A volt elnök év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy Sarkozy és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket az exelnököt érintő hat ügyészségi vizsgálat menetéről.

Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert volt a közvetlen kapcsolattartó. Cserében Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.

Az ügyészség tavaly rendelte el Sarkozy lehallgatását annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől Sarkozynek a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás ügyében indítottak.

Azibert ellen befolyással való üzérkedés gyanújával emeltek vádat a vizsgálóbírók - közölte ügyvédje, José Allegrini.

A vizsgálóbírók a kihallgatások során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A lehallgatott beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esett szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben.

Sarkozyt akkor is kihallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.

Szerző
Témák
Nicolas Sarkozy