Kunhalmi lett a befutó

Publikálás dátuma
2014.07.03 21:49
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Kunhalmi Ágnes lett az MSZP budapesti elnöke. A posztra Tüttő Katával ketten pályáztak, végül a párt fővárosi küldöttgyűlése csütörtökön 53 szavazattal Kunhalmit választotta meg, míg ellenfele 48 voksot kapott. A politikus korábban lapunknak azt mondta, számára kezdetben az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozik stílust váltson. A szocialista pártban folytatódik a tisztújítás, pénteken egyebek mellett Pest megyében választanak új vezetőt. A Fidesz országos választmánya elfogadta, hogy ismét Tarlós István legyen a kormánypárt főpolgármester-jelöltje.

Szoros versenyben Kunhalmi Ágnest választotta elnökké a budapesti MSZP küldöttértekezlete. Kunhalmi a párt Jókai utcai székháza előtt várakozó újságíróknak elmondta, hogy ő 53 szavazatot, a másik jelölt, Tüttő Kata pedig 48-at. Kijelentette: Tüttővel folytatott versenyük bizonyítja, hogy a szocialista pártnak van jövője, a budapesti tisztújítás pedig a baloldal megújításának a kezdete volt.

Azt is közölte, hogy hamarosan lesz közös ellenzéki főpolgármester-jelölt. Ma Budapestet gazdasági és politikai értelemben teljesen tönkre akarják tenni, ezt Tarlós István nem tudja megakadályozni, csak a fővárosi lakosok - fogalmazott. A fiatal politikus néhány napja lapunknak azt mondta, számára kezdetben az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozik, stílust váltson. Nagyon örülne, ha az új csapatban Tüttő Kata feladatot vállalna, annál is inkább, mert kevés Magyarországon a női politikus, kivált olyan, aki annyit tud a fővárosról, mint ő - jelentette ki Kunhalmi.

A szocialista pártban egyébként folyik a tisztújítás. A megyei szervezetek élére eddig több újonc is került, de van, ahol a régi vezetők újrázhatnak. Baranyában a jövőben is Puch László korábbi pártpénztárnok irányítja a szocialisták munkáját, Somogy megyében ismét bizalmat kapott Harangozó Gábor, az országos választmány elnökhelyettese, Szabolcsban újraválasztották Veres János volt pénzügyminisztert, Fejér megyében Horváth Andrást, aki az előző ciklusban az MSZP országgyűlési képviselője volt, Győr-Sopron megyében pedig a szintén korábbi parlamenti képviselő Kránitz László újrázhat, míg Bács-Kiskun megyében Király József, Zalában pedig Fodor Csaba vezetheti tovább a területi szövetséget.

Borsodban Varga László váltotta Gúr Nándort. Varga tavasszal Miskolcon egyéni mandátumot szerzett és jelenleg a szocialista párt elnökségi tagja. Komárom-Esztergom megyében Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes utóda Ujházy Emil lett, a Hajdú-Bihar megyei szervezetet pedig Huszka Imre irányítja a jövőben. A következő napokban a többi megyében szintén megválasztják az MSZP helyi vezetőit és lesznek, akik ismét elnyerik a tagok bizalmát. Várhatóan helyén marad Gőgös Zoltán agrárpolitikus, a párt Veszprém megyei elnöke, Pest megyében viszont, ahol ma még Tóbiás József, az MSZP elnöki székének várományosa vezeti a szövetséget, pénteken várhatóan új elnököt választanak.

A Fidesz 1167 településen indít polgármester-jelöltet az őszi önkormányzati választáson - ezt szerdán Kósa Lajos ügyvezető alelnök jelentette be. A politikus a párt országos választmányának ülését követően elmondta, hogy a jelöltek közül 893 fideszes lesz, emellett 274 függetlent is támogatnak. Beszélt arról, hogy ismét Tarlós István lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, mert Kósa szerint kulcskérdés, hogy a következő öt évben olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, aki együtt tud működni a kormánnyal. A fideszes fővárosi kompenzációs lista első hat helyén Tarlós István, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Láng Zsolt II. kerületi és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester áll. Borsod és Zala megye kivételével a megyei közgyűlési elnök-jelöltekről is döntött az országos választmány.

Kósa közölte: az önkormányzati listákat és a polgármesterjelölteket 30 kivételével elfogadták, megoldhatatlan konfliktus sehol nincs, a nyitott kérdésekben augusztus 15-ig dönt az elnökség. A kormánypártok augusztus 21-én kezdik gyűjteni a támogatói aláírásokat az önkormányzati választás előtt.

                                            Pásztor meghívta az ellenzőit

Folytatódik a baloldal által támogatott miskolci polgármesterjelölt körüli botrány. A Magyar Liberális Párt azt közölte, addig nem tud "jó szívvel" részt venni a DK által szervezett július 12-i tüntetésen, amíg Gyurcsány Ferenc pártja a "rasszista nyilatkozatot tevő Pásztor Albertet alkalmas polgármester-jelöltnek tartja". A Liberálisok nem értik, hogy Gyurcsány és pártja hogyan támogathat egy olyan embert, "akinek tettét miniszterelnöksége idején saját maga nevezte elfogadhatatlannak, és ezért felmentését követelte". Fodor Gáborék szerint a kormány elleni küzdelemben szükség van az ellenzék együttműködésére, de a közös küzdelemnek vannak olyan alapfeltételei, amiből nem tudnak engedni.

Gyurcsány a telefonos NapiFeriben az üggyel kapcsolatban azt üzente: "A legbonyolultabb kérdések sokszor ellentmondásos válaszokat szülnek. Ez a helyzet most Miskolcon. De legalább kérdezni engedjünk...". A DK miskolci elnöke szerint Pásztor a kampányban bizonyítani fogja: a szabadság és az emberi méltóság tisztelete is szülhet rendet. Ha erre képes lesz, a párt kiáll mellette. Tompa Sándor szerint Miskolcon "drámai a politikai helyzet". Egyetlen más magyar nagyvárosban sem élvezi a Fidesz és a Jobbik "egyként cigányellenes politikája" a polgárok majd kétharmadának támogatását - fogalmazott a DK városi elnöke. Közölte, hogy a hétköznapi konfliktusaitól meggyötört városban a romák és nem romák együttéléséről "már jó és rossz mondatok tömege született". Pásztor néhány 2009-es elhíresült mondata az utóbbiak közé tartozik. A volt rendőrkapitány viszont nem rasszista, hanem elkötelezett baloldali, ezért amikor kiderült, hogy elindulna a polgármester-választáson, a helyi baloldal úgy döntött, beáll mögé - tette hozzá Tompa. Tóbiás József, az MSZP megbízott frakcióvezetője a Népszabadságnak azt mondta: "Helyi döntés született, és az MSZP bízik a helyi szocialisták bölcsességében". Ugyanakkor azt ígérte, különös figyelemmel kíséri majd a miskolci kampányt.

Miskolcon szerdán jelentette be az MSZP, a DK és az Együtt-PM helyi vezetője, hogy támogatják a polgármesteri székre pályázó Pásztor Albertet. A sajtótájékoztatóval egy időben azonban az Együtt elnöksége "kifarolt" a jelölt mögül, ez előtt pedig Szabó Tímea, a PM társelnöke közölte, hogy nem tartják elfogadható jelöltnek Pásztort. A volt rendőrkapitány tegnap vendégségbe hívta Szabó Tímeát a PM és Szigetvári Viktort, az Együtt vezetőjét, hogy személyesen tisztázhassák a helyzetet.

Tarlós betiltaná az éjszakai repüléseket Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.21 22:04
A kép illusztráció
Fotó: Facebook/Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A főpolgármester éjszaka öt órára teljes repülésstopot kér, de napközben is csökkentené a környék zajterhelését.
A főpolgármester el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – erről maga Tarlós István beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós elmondta, a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése.
A főváros a tanács ülésén azt indítványozta, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság. Hozzátette: azt reméli, hogy legalább a repülési tilalom megvalósulhat legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg jóval hamarabb. A fővárosi kezdeményezés összefügg Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester lobbijával, aki régóta azon dolgozik, hogy a Ferihegyről felszálló gépek ne lakott területek felett, hanem más útvonalon haladjanak, és ne a kerületi lakók legmélyebb álmát zavarják meg.

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:05

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományosság, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg. Múlt héten merült fel, hogy a Corvinus fenntartóváltásához hasonlóan egy új alapítványi forma, egy vagyonkezelő alapítvány működtethetné az Akadémia kutatóközpontjait és intézeteit. A kormány így költségvetési forrásból finanszírozná a működést, cserébe az MTA-nak önként át kellene adnia ingatlanjait, így vagyonának egy jelentős részét az alapítványnak. – Lássuk be, ez nem tűnik egy jó ajánlatnak – mondta Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója. Hozzátette: az, hogy az Akadémia csak úgy átadja a vagyonát, minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmond. Holott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László azt tervezi, hogy ennek már akár február végéig meg kellene történnie. – Még ha ez lenne a világ legjobb ajánlata, akkor sem lehetne ilyen gyorsan elintézni – fogalmazott Zsoldos. Körtvélyesi Zsolt, a Politikatudományi Intézet munkatársa arról beszélt, az MTA átalakításáról szóló minisztériumi háttéranyagban hatalmas ellentmondások szerepelnek. Például miközben jó nemzetközi példákat sorol az akadémiai működésre, az MTA alapfinanszírozását elvették – erre a világon sehol nincs példa, ahogy arra sem, hogy egy Tudományos Akadémiának pályázati pénzekből kelljen finanszíroznia például a rezsiköltségeket. A fórumon részt vett Körösényi András is, aki ugyancsak a Politikatudományi Intézetben dolgozik. A kutatónak a Magyar Nemzetté átkeresztelt kormánylapban is megjelent egy véleménycikke, amelyben egyebek mellett arról írt: ha megvalósul a „Palkovics-terv”, azzal kiüresedik az MTA. - Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint az Orbán-kormány összeszerelő üzemmé változtatja az országot? – tette fel a kérdést. A fórumon hangsúlyozta: az ITM által tervezett „hierarchikus kontroll” biztos, hogy nem fogja növelni az ország tudományos teljesítményét. Deák Dániel, a Corvinus oktatója a BCE fenntartóváltásának eddigi tapasztalatairól számolt be. Mint mondta, az egyetemet nyártól fenntartó alapítvány – melynek MOL és Richter részvények biztosítják majd az alaptőkéjét – kuratóriumának összetételéről szinte semmit nem lehet tudni, de az biztos, hogy működése teljesen átláthatatlan lesz a nyilvánosság számára. Hangsúlyozta: a részvény a legkockázatosabb befektetési eszköz, egy közfeladatot ellátó intézménynek biztos tervezése, nem „spekulációkra” lenne szüksége.
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.21 21:48