Boldogok, kik meztelenül alszanak

Publikálás dátuma
2014.07.07. 08:30
Fotó: Facebook
Még hogy szexi hálóruha! A legnagyobb öröm egy házaspár számára, ha meztelenül alszanak – ezt a nagy igazságot még egy amerikai felmérés is alátámasztja.

A USA Cotton által készített közvélemény-kutatás szerint ugyanis a megkérdezettek 57%-a vélekedett úgy, hogy tartós, élvezetes, empatikus együttlétüknek egyik fontos eleme, hogy a párok meztelenül térjenek nyugovóra, szabadon minden olyasmitől, ami gátat szabna a testi intimitásnak. Ezzel szemben a pizsamát viselők közül 48, a hálóingesek közül már csak 43 százalék állította, hogy boldog párkapcsolatban él.  

A felmérés megerősíti azokat a jól ismert megállapításokat, hogy az érintés, az ölelés alapvető fontosságú abban, hogy a partnerek magas szinten tartsák érzelmi jólétüket. Már csak azért is, mert testünk nem hazudik. Kedvesünk bőre, testének melege, illata, lélegzése a legjobb barátai a harmonikus álomnak. És sokan vannak, akiknek kedvenc játéka, hogy reggel, amikor egyikük még alszik, a másik megcsókolgatja párja "kitakart részeit."

A pszichológusok szerint azért ez az intimitás önmagában nem elég. Egyrészt vannak olyanok, akik bár nem vesznek fel semmit éjszakára, úgy alszanak, hogy még véletlenül sem érnek egymáshoz, mintha a matracon demarkációs vonalat húztak volna. Másrészt pedig az érintés nem pótolja a beszélgetéseket, és ha a testiségnek az a szerepe, hogy elkerüljék a vitákat, akkor ez előbb-utóbb a pár széthullásához vezet, mert elfelejtik a válságkezelést – írja a La Stampa.

 

 

Szerző
Témák
test álom érintés

Hallott már a borzalmas keselyűteknősről? - Hazai tóban volt

Publikálás dátuma
2014.07.06. 21:40
MTI Fotó: Szilágyi István
Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot – közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga helyszínen tartózkodó kurátora.

Szilágyi István elmondta, hogy egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik. Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor.

Ismertetése szerint a Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle - tette hozzá. A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek – jegyezte meg Szilágyi István.
Az ismeretlenek által valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt a kurátor csippel látta el, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére viszi, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel.

MTI Fotó: Szilágyi István

MTI Fotó: Szilágyi István

A kurátor közlése szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd "szezonja" lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" – fogalmazott Szilágyi István. Aligátorteknőst először tavaly nyáron, majd idén április 24-én fogott be a kurátor Both Zoltán veszélyesállat-befogóval közösen, a szintén Pest megyei Biatorbágyon. Mindkét páncélost többszöri beetetés után sikerült kihúzni egy patakból.

Az áprilisban talált 8-10 kilogrammos példánnyal hosszasan küzdöttek, miközben a teknős ráharapott Both Zoltán lábára, a befogó orvosi ellátására szorult – közölte korábban Szilágyi István.

Szerző

Rettegjen! Pázsitfű-, allergén gomba támadás!

Publikálás dátuma
2014.07.05. 12:35
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
A következő napokban számítani kell arra, hogy ismét emelkedik a pollenkoncentráció - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a pázsitfüvek és a csalánfélék virágporának mennyisége elérheti a tüneteket okozó közepes, helyenként a magas szintet. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, de helyenként elérheti a nagyon magas szintet is.

Hogy jó hír is legyen: az útifű és a hárs pollenje valószínűleg csak alacsony koncentrációt ér el. A lórom, a libatopfélék, a kender, illetve az üröm virágporából is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben, pollenkoncentrációjuk a hétvégén is várhatóan alacsony marad, nem éri el a tüneteket okozó szintet - írta az ÁNTSZ.

Szerző