Putyin;Latin-Amerika;Castro-fivérek;Műsormagazin;Műsormagazin;

2014-07-11 10:31:00

A Castro-fivérekkel tárgyal Putyin

Latin-amerikai körutat kezd ma Vlagymir Putyin. Az orosz elnök hat napos útjának első állomása Kuba, majd Argentínát és Brazíliát keresi fel. Putyin Havannában Raúl Castro kubai elnökkel és bátyjával, a kubai forradalom atyjával, a régóta betegeskedő Fidel Castróval is tárgyal.

Az orosz elnök látogatásától a lehűlt orosz-kubai kapcsolatok felélénkítését várják. A Szovjetunió összeomlásával megszűnt a szocialista Kuba távoli hátországa, az egykori cukorsziget felvevőpiaca eltűnt. Oroszország bezárta kubai katonai létesítményeit, a kétoldalú kapcsolatok 2005 óta élénkültek meg újra – írta a látogatás kapcsán a madridi El País. Moszkva tavaly elengedte a több mint három évtized alatt felhalmozott kubai adósság 90 százalékát, a fennmaradó 3,5 milliárd dollárt kubai beruházásokba fektetik. Orosz cégek részt vesznek a kubai partok mentén található olajmezők kiaknázásában.

Havannából Putyin Buenos Airesbe repül, ahol Cristina Fernández de Kirchner argentin elnökkel tárgyal. Putyin azt nyilatkozta, Argentína Oroszország egyik stratégiai partnere Latin-Amerikában. Az orosz elnök Brazíliában részt vesz a BRICS-csoport – Brazília, Dél-Afrika, India, Kína és Oroszország – tanácskozásán. Az orosz elnök szerint jelenleg nincs napirenden Argentína felvétele a BRICS-országcsoportba. Putyin vasárnap megtekinti a futballvilágbajnokság döntőjét, a 2018-as vébé vendéglátójaként érkezik Rio de Janeiróba. Több kétoldalú találkozója lesz, várhatóan találkozik Angela Merkel német kancellárral is.

Az orosz elnök bejelentette, a futballvébé idejére Moszkva feloldja a vízumkényszert, hogy minél több szurkoló látogasson el a játékokra.