Öngyilkos merénylet Maliban

Hét francia katona sérült meg, egyikük meghalt Mali északi részén, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy felderítő egység mellett.

A térségben nehezen halad a rend helyreállítása a tavalyi iszlamista felkelés után. A katona halálát kedden jelentették be. Ma Maliba látogat Jean-Yves Le Drain francia védelmi miniszter, hogy új védelmi megállapodást írjon alá a helyi kormánnyal. Csütörtökön Francois Hollande francia elnök háromnapos afrikai körútra indul.

A francia kormány új offenzívát készít elő, amely a Mali, Csád, és Niger területén tevékenykedő szélsőségeseket veszi célba. A tegnapi öngyilkos merénylet áldozata a 45 éves szerb születésű Dejvid Nikolic 25 éve szolgált a francia idegenlégióban, többek közt Afganisztánt és Libanont is megjárta. 2013 januárja óta ő a kilencedik francia katona, aki a térségben vesztette életét.

Jelenleg mintegy 1700 főből álló francia kontingens szolgál Maliban, a tavaly év elején indított „Serval” hadműveletet már májusban be akarták fejezni, vasárnap jelentették be a meghosszabbítását.

Szerző

Sztrájk Szerbiában

Általános sztrájkba lépnek holnap a szerbiai szakszervezetek. 

Az erről szóló megállapodást a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SSSS) és a Függetlenség ágazati szakszervezet vezetői írták alá kedden este. A tiltakozást a parlamenti elfogadás előtt álló munkatörvénykönyve és a nyugdíjbiztosítási törvény váltotta ki. A szakszervezetek a törvényjavaslatok azonnali visszavonását követelik.

Tervek szerint a tiltakozók a belgrádi Nikola Pasic téren tartanak nagygyűlést és mindaddig nem tágítanak, míg a parlament vissza nem vonja a kifogásolt jogszabály tervezeteket.

Szerző

Megvan Kelemen Hunor utóda

Romániai magyar sajtóértesülések szerint ma nevezik meg Kelemen Hunor RMDSZ elnök utódát a román kormányban. 

Kelemen ugyanis nemrég lemondott a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségéről, miután Románia az Európai Bizottság oldalán belépett abba a perbe, amelyet a Bizottság által elutasított Minority Safe Pack polgári kezdeményezés elindítói, köztük az RMDSZ kezdeményezett. A romániai magyar érdekvédelmi szövetség felvetette a kormányból való kilépés gondolatát, de végül azt a kompromisszumos megoldást választotta, hogy szövetségi elnöke nélkül kormányon marad, a kabinet pedig a parlament elé terjeszti az őszi ülésszakon a perben való részvétel kérdését.

Kelemen kormányzati pozícióit vélhetően Bíró Rozália veszi át, aki sajtóinformációk szerint az év végéig vállalta a tisztségek betöltését. Biró Rozália 1965-ben született Marosvásárhelyen, közgazdasági végzettséggel rendelkezik. 2001-től Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét töltötte be, 2007-től az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke; 2012. óta Bihar megye szenátora, 2013. óta az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, egyben ő a romániai magyar érdekképviselet egyetlen magas rangú női politikusa.

Szerző