Nagy fájdalmakhoz vezethet a görnyedt hát

Publikálás dátuma
2014.07.21. 17:14
Fotó:Thinkstock
A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

- Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

- Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszüntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni.

Szerző

Aromás zöldebéd, nemcsak vegáknak

Publikálás dátuma
2014.07.19. 18:55
Fotó: Népszava.hu, a szerző felvétele.
Ha nagyon „trendi” akarnék lenni, akkor azt írnám, hogy beszámolóm egy „élményebédről”  szól (hiszen ma már mindenből van „élmény” a fürdőtől a színházig…), inkább maradok annál, hogy szerencsés véletlenek folytán sikerült egy különleges, aromás zöldebédet összeütnünk a kánikulában úgy, hogy nem töltöttük egész napunkat a konyhában.

Nyáron, amikor valóságos csoda a szemnek és az orrnak egy igazi piacra elmenni (szerencsére a környékünkön kettő is van), és gyakorta megesik velünk, hogy nem tervezzük meg előre ebédünket, hanem hagyjuk magunkat pillanatnyi ötleteink által sodorni.

Ezen a szombaton csupán annyit tudtunk, hogy valami finom zöldre vágyunk. Először egy zsenge zöldbab-levesre gondoltunk, már éppen azon kezdtünk vitatkozni, hogy joghurttal vagy anélkül együk, mire megpillantottunk egy halom aranyszínű rókagombát, önmagához képest nem is csillagászati áron. Ez az! – kiáltottunk fel, és máris megvolt a terv. Már csak néhány fűszernövény kellett hozzá, de sasszemünk elől ezek sem maradtak rejtve.

Kezdtük azzal, hogy két közepes sárgarépát, egy gyökeret, és egy kicsiny zellergumót apróra vágtunk és kis olajon megpároltunk, petrezselyem-, zellerszárral együtt. Amikor már kezdett jönni e nemes elegynek az illata, felöntöttük vízzel, majd zsupsz bele a gombát. Némi sóval ízesítettük, és amikor már a gomba puhulni kezdett (kb. 10 perc), megérkezett a petrezselyem, a zeller és a lestyánlevél. Öt perc még, hogy semmi ne főjön szét, gáz kikapcs, fedő a fazékra, és az utolsó fázist a saját gőz már elintézte. Minden más ízesítés, habarás halálos vétek!

Fotó: Népszava.hu, a szerző felvétele.

Fotó: Népszava.hu, a szerző felvétele.

A második fogásunk is igazi ínyencség lett. Most van a szezonja a cukkininak, most kell kipróbálni, mennyi mindenre jó! Például pizzának. Micsoda? Bizony, 15 dkg reszelt cukkinit összekeverünk 5 dkg zabpehellyel, ennyi kell  egy kisebb méretű „pizzához”, ezt összegyúrjuk egy tojással, majd kevés olajon megsütjük az egyik felét, mintha tócsnit (berétet, cicegét, stb.) sütnénk. De nem kell megfordítani. Ekkor jön rá a feltét. Mi ezúttal kétfélét próbáltunk ki: az egyikre előzőleg olajon megpárolt kápia-szeleteket, a másikra pedig paradicsom-karikákat és mozzarellát tettünk. Mindkettőt friss bazsalikom-levelekkel díszítettük, tetejükre pedig reszelt sajt került. Be a sütőbe, negyedóra alatt kész is volt az ebéd második fele. Nemcsak látvány-, hanem isteni ízélményben is részünk volt. Akkor tehát mégiscsak „élményebéd”?

Minden nyolcadik nő érintett lehet

Júliusban az ország legnépszerűbb strandjain és fürdőhelyein hívja fel a figyelmet az Avon Magyarország az emlőrák gyakori előfordulására és az önvizsgálat fontosságára. A fürdők különböző felületeire kihelyezett pink nyolcasok azt a globális statisztikát szimbolizálják, amely szerint élete során nyolcból egy nő érintett lehet a betegségben.

Az emlőrák a nőket sújtó leggyakoribb daganatos megbetegedés, és annak ellenére, hogy az esetek többségében a korai felismerésnek köszönhetően a betegség gyógyítható lenne, minden negyedik daganatos nő emlőrákban hal meg. Ennek oka a szakértők szerint az, hogy a betegség riasztó jelenléte mellett még mindig kevesen járnak rendszeresen mellrákszűrésre, illetve végeznek önvizsgálatot.

Épp ezért a strandszezon csúcspontján, júliusban a nők országszerte számos strandon és fürdőben találkozhatnak a figyelemfelhívó pink nyolcasokkal. A kampány elsődleges célja, hogy felhívja a női lakosság figyelmét az emlőrák gyakori előfordulására és az önvizsgálat fontosságára. „Azt reméljük, hogy a kampány nők százezreihez juttatja el az üzenetünket: az időben felismert emlőrák gyógyítható, ehhez azonban a rendszeres önvizsgálatnak és mellrákszűrésnek életünk elengedhetetlen részévé kell válnia” – fogalmazott Végh-Kósa Anita, az Avon kommunikációs vezetője.

Szerző