Bírálta az akadémiákat a belga Double Pass

Elkészült és nyilvánosságra is került a belga Double Pass cég jelentése, amely  tizenöt magyarországi futballakadémia működéséről készített felmérést a Magyar Labdarúgó Szövetség felkérésére. Ennek azért van nagyon fontos jelentősége, ugyanis a szövetség jelezte, ennek függvényében osszák majd szét az állami támogatásokat az akadémiák között.

Nos, a jelentésben ugyan nem olvasható, melyik intézmény nyerte el legjobban, illetve legkevésbé a vizsgálódók tetszését, ám az index.hu szerint a legjobban Debrecen (Debreceni Labdarúgó Akadémia) teljesített a győri (Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia), a szombathelyi (Illés Labdarúgó Akadémia) és az angyalföldi (Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia) előtt.

Egy biztos, lehet a "gyereket akármilyenre festeni", a jelentés számos problémát felvetett. Például a belga cég szerint több helyen "az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt", "konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak", "kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel (talent pool) dolgozó speciális edzőket", valamint hogy a "részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek".

Ráadásul a szervezeti struktúra és az egyéni fejlesztés messze elmarad az elvárt értékektől. A jelentés leszögezi, hogy a jelenlegi működési modellben - amelyben a döntések általában informálisak, személyfüggőek vagy egy kézben összpontosulnak - lehetetlen hosszú távú koncepciókat megvalósítani. Ugyanakkor a Double Pass összegzése jó stratégiai döntésnek értékelte az infrastruktúra-fejlesztést, ugyanis az akadémiák nagy részén már kulturált körülmények között zajlik a munka.

Szabó Tamás, aki az MLSZ részéről az akadémiai auditálás vezetője elárulta, a szövetség három évre szóló együttműködést kötött a belga céggel, a munka első szakasza zárult csak le a labdarúgó akadémiák felmérésével, a hiányosságok megállapítása után az intenzív javítási, tanulási folyamat szeptemberben kezdődik meg.

Óva intett mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen a Double Pass első auditálása kapcsán, melynek eleve az volt a célja, hogy független felmérés készüljön a hazai elitképzést végző akadémiák jelenlegi állapotáról. 

Hát, most megkapták… Bár büszkék is lehetnének, hiszen ha igaza van a miniszterelnöknek a felcsúti akadémiával kapcsolatban – ugyebár európai viszonylatban a legjobb tízbe tartozik –, akkor az előtte álló nyolc másik magyar nyilván ebben a rangsorban is előtte van. Ám itt az ideje felébredni, mert egy ideje bizony a bilibe lóg a kezünk...

Szerző
Frissítve: 2014.07.21. 23:02

Nem lesz könnyű meccs

Publikálás dátuma
2014.07.22. 07:56
A Debrecen hazai pályán vívhatja ki a továbbjutást a BL-selejtezőben FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Az idegenbeli gól nélküli döntetlen után a magyar bajnok Debrecen labdarúgócsapata ma hazai környezetben próbálja kiharcolni a továbbjutást az északír Cliftonville együttese ellen a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágóján.

Kondás Elemér együttese a klub történetében először játszik Bajnokok Ligája mérkőzést a Nagyerdei Stadionban. A belfasti összecsapáson az iram hagyott némi kivetnivalót maga utána, de a Loki alakított ki nagyobb helyzeteket, és egy ízben a keresztlécet is eltalálta, így összességében közelebb állt a győzelemhez. Korhut Mihály szerint a szurkolók segítségével kiharcolhatja a továbbjutást a csapat.

A Debrecen hazai pályán vívhatja ki a továbbjutást a BL-selejtezőben FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

A Debrecen hazai pályán vívhatja ki a továbbjutást a BL-selejtezőben FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Mai program
Debrecen-Cliftonville BL-selejtező, visszavágó
Debrecen, 20.45
Várható összeállítás
Debrecen: Novakovic - Lázár P., Máté P., Mészáros N., Korhut - Szakály, Selim Bouadla, Varga J., Bódi - Sidibe, Seydi.
Cliftonville: Devlin - Cosgrove, Flynn, McGovern, Seydak - Curran, Catney, Scannell, Johnston, Donnelly - Gormley.

„Nem szabad gólt kapnunk, nekünk viszont mindenképpen rúgnunk kell. Azt gondolom, jobb csapat vagyunk, és ezt be is kell bizonyítanunk. Reméljük, telt ház lesz, és a szurkolók támogatásával együtt kiharcoljuk a győzelmet” - nyilatkozta a hajdúságiak hátvédje a klub hivatalos honlapján. 

A Loki trénere hasonló játékra számít a Cliftonville csapatától, mint az egy héttel ezelőtti találkozón.

„Nem vár ránk könnyű mérkőzés,

biztos vagyok benne. A Cliftonville hasonló elfogásban futballozik majd mint a belfasti odavágón, vagyis beáll védekezni és a megszerzett labdákkal próbálja megjátszani az elöl lévő csatárt. Nekünk első perctől kezdve nyomást kell gyakorolni rájuk, mert tovább kell jutnunk ebből a párharcból” - mondta Kondás Elemér.

Amennyiben a hajdúsági együttes továbbjut, akkor a fehérorosz BATE Boriszov és az albán KS Skënderbeu párharcának győztesével találkozik. Kondás Elemér együttese a közelmúltban mindkét lehetséges riválisával megmérkőzött: 2012-ben a BL-selejtező második körében 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a Skënderbeu gárdáját, majd a harmadik fordulóban ugyanilyen arányban alulmaradt a BATE Boriszovval szemben.

Ha a Debrecen továbblép a második fordulóból, akkor biztosan főtábláért küzdhet valamelyik európai kupasorozatban, ugyanis a BL harmadik körének búcsúzói átkerülnek az Európa Liga-selejtező utolsó, negyedik fordulójába. A BL-selejtező harmadik fordulójának győztesei pedig már biztos főtáblások, mert ha sikerrel veszik az utolsó kört, akkor a BL, ha nem, akkor az EL csoportkörében szerepelhetnek.

A találkozó játékvezetője a szerb Vlado Glodjovic lesz majd, a mérkőzést 20:30 órától az M1 csatorna élőben közvetíti.

Szerző
Frissítve: 2014.07.21. 23:06

Margitsziget, de csodás!

Publikálás dátuma
2014.07.22. 07:56
Nagy Viktor az őrületbe kergette védéseivel a horvátokat FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A férfi magyar vízilabda-válogatott - noha már számára tét nem volt - világbajnokhoz méltó teljesítménnyel 7-6-ra nyert az olimpiai bajnok horvátok ellen, és pontveszteség nélkül jutott az elődöntőbe.

A nap, és egyben a csoportmérkőzések záró meccse a magyar-horvát férfi rangadó volt tegnap. Számunkra mindössze annyi tétje volt a találkozónak, hogy nagyjából eldönthettük, kivel akarunk elődöntőzni. Mivel a szerbek nyertek, a döntetlen is azt eredményezhette volna a horvátok ellen, hogy elkerüljük őket a remélt fináléig.

Mindenesetre az ismét telt ház előtt medencébe ugró magyarok kissé álmatagon kezdett, amit a horvátok ki is használtak (0-3). Aztán a mieink felébredtek: Nagy Viktor pimasz mosolyok kíséretében védte a horvát lövéseket, elöl Erdélyi majd Szívós átlőtte a védekezésüket, és a szünetben már 4-4-t mutatott az eredményjelző.

A második részben aztán folytatódott a fej-fej melletti csata, és a végén Hárai gyönyörű svédcsavarjával 7-6-ra nyertek a magyarok.

Eredmény
férfiak, 5. forduló:
A csoport:
Románia-Oroszország 11-8, Montenegró-Grúzia 17-2, Olaszország-Görögország 9-9
A csoport végeredménye: 1. Montenegró 13 pont - már elődöntős, 2. Olaszország 11 - továbbjutott, 3. Görögország 10 - továbbjutott, 4. Románia 6, 5. Oroszország 3, 6. Grúzia 0

B csoport:
Szerbia-Spanyolország 8-6, Franciaország-Németország 8-7, MAGYARORSZÁG-Horvátország 7-6

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 14 pont - már elődöntős, 2. Szerbia 10 - továbbjutott, 3. Horvátország 8 - továbbjutott, 4. Spanyolország 7, 5. Franciaország 2, 6. Németország 0.
Az elődöntőbe jutásért: Olaszország-Horvátország, Szerbia-Görögország

Szerző
Frissítve: 2014.07.21. 23:59