Kémkedéssel vádolják a török rendőröket

Kedden Törökország 25 régiójában tartóztattak le rendőröket, azzal vádolják őket, hogy lehallgatták több magas rangú politikus, köztük Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök telefonhívásait. Hadi Salihoglu isztambuli főügyész jelentése szerint 115 rendőr ellen adtak ki elfogatási parancsot, és 67-et már őrizetbe vettek, köztük egy volt terror-elhárítási rendőrfőnököt is. Közülük 76-ot gyanúsítanak a lehallgatásokkal, Salihoglu szerint úgy tehették ezt meg, hogy hamis nyomozást indítottak egy nem létező terrorszervezet ellen, és különböző kódnevekkel illették a tisztségviselőket. 

A vizsgálat három évig tartott, aminek során 2280 embert hallgattak le, majd bizonyítékok hiányában beszüntették.  A többi 39 feltételezéseik szerint újságírókat, hivatalnokokat és törvényhozókat hallgatott le hamis dokumentumok segítségével. A török média szerint a letartóztatottak közül többen részt vettek a decemberi korrupciós nyomozásokban. Ennek nyomán négy minisztert lemondásra kényszerítettek. Erdogan régóta állítja, hogy a korrupciós vádak egy puccskísérlet része voltak Fethullah Gülen, egy az Egyesült Államokban élő muszlim prédikátor követői által. Szerinte a Gülen mozgalom szivárogtatta ki azokat a telefonbeszélgetéseket is, amik az interneten bukkantak fel, és arra utalnak, hogy ő is korrupt lehet. A miniszterelnök ígéretet tett, hogy véget vet tevékenységüknek, valamit Gülen kiadatását is szeretné elérni.

Szerző

Új alkotmány Thaiföldön

Elfogadta az ideiglenes thaiföldi alkotmányt Bhumibol Adulyadej király. Az alaptörvényt a katonai junta tette közzé. Az ideiglenes alkotmány egyebek mellett átmeneti polgári kormányzat és egy úgynevezett reformtanács életre hívását tartalmazza. A hadsereg május 22-én vette át a hatalmat. Választásokat, s a demokráciához való visszatérést ígérte az új alkotmány elfogadásáig.

A hadsereg májusban vezetett be rendkívüli állapotot. Az ázsiai országban fél évig tartottak a kormányellenes megmozdulások, lemondott a kormány, és nem volt működő adminisztráció. A fegyveres erők széleskörű felhatalmazással ruházták fel magukat, de hatalomátvételük után hangsúlyozták, nem puccsot hajtottak végre.

Szerző

Leváltják a vállalati vezetőket

A szerb kormány a nagy közvállalatok pártalapon kinevezett igazgatóinak leváltására készül, s a belgrádi napilapok szerint augusztus 4-éig elsőként a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), a Szerbiai Vasutak, a Koridor és a Srbijagas közvállalatok igazgatói válhatnak meg tisztségüktől – írta a vajma.info. A lapok emlékeztetnek Aleksandar Vučić kormányfő minap tett kijelentésére, miszerint a pártkádereknek a közvállalatoknál befellegzett, a nagy rendszereket ezentúl szakemberek fogják irányítani. 

A Novosti és a Kurir úgy tudja, hogy a most beinduló tisztogatás első “áldozatai” a haladók köréből az EPS élén álló Aleksandar Obradović, a Koridor közvállalat igazgatója, Dmitar Đurović és a Szerbiai Vasutakat irányító Dragoljub Simonović lesz, míg a szocialisták pártkáderei közül Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója készülődhet menesztésére. A Kurir szerint rajtuk kívül munkájára már “sok sárga lapot kapott”, a civil légiirányítás élén álló Milan Živanović is.

A Novosti kiemeli, megteremtődtek mindazok a politikai feltételek, hogy végre alkalmazni tudják azt a 2012-ben meghozott törvényt, amely előirányozza, hogy az állami közvállalatok igazgatóit nyilvános pályázat útján kell megválasztani.

Szerző