Kémkedéssel vádolják a török rendőröket

Kedden Törökország 25 régiójában tartóztattak le rendőröket, azzal vádolják őket, hogy lehallgatták több magas rangú politikus, köztük Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök telefonhívásait. Hadi Salihoglu isztambuli főügyész jelentése szerint 115 rendőr ellen adtak ki elfogatási parancsot, és 67-et már őrizetbe vettek, köztük egy volt terror-elhárítási rendőrfőnököt is. Közülük 76-ot gyanúsítanak a lehallgatásokkal, Salihoglu szerint úgy tehették ezt meg, hogy hamis nyomozást indítottak egy nem létező terrorszervezet ellen, és különböző kódnevekkel illették a tisztségviselőket. 

A vizsgálat három évig tartott, aminek során 2280 embert hallgattak le, majd bizonyítékok hiányában beszüntették.  A többi 39 feltételezéseik szerint újságírókat, hivatalnokokat és törvényhozókat hallgatott le hamis dokumentumok segítségével. A török média szerint a letartóztatottak közül többen részt vettek a decemberi korrupciós nyomozásokban. Ennek nyomán négy minisztert lemondásra kényszerítettek. Erdogan régóta állítja, hogy a korrupciós vádak egy puccskísérlet része voltak Fethullah Gülen, egy az Egyesült Államokban élő muszlim prédikátor követői által. Szerinte a Gülen mozgalom szivárogtatta ki azokat a telefonbeszélgetéseket is, amik az interneten bukkantak fel, és arra utalnak, hogy ő is korrupt lehet. A miniszterelnök ígéretet tett, hogy véget vet tevékenységüknek, valamit Gülen kiadatását is szeretné elérni.

Szerző

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.


Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31