Flashmobot hirdetnek a diktatúra ellen

Utcára hívják ma este 19 órára a demokratákat a Szabadság téri civil demonstráció szervezői. Az arkangyalos-sasos emlékmű ellen április 8-a óta tüntetők ma is ott lesznek a titokban, éjjel felállított szobornál, ahonnan közösen vonulnak a Vértanúk terére, Nagy Imre szobrához. A diktatúra ellen tiltakozó flashmobra a demokratikus pártokat is várják, a szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy nyugodtan vigyenek magukkal zászlókat, logókat, és gyertyát, mécsest, amit a téren majd meggyújthatnak. 

A rendezvényen beszédet mond Mécs Imre egykori '56-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő, Vargha János, akit a Duna Körrel együtt alternatív Nobel-díjjal tüntettek ki 1985-ben, valamint Selmeczi Tibor.

Magyar Fruzsina, a Szabadság téri demonstráció egyik szervezője lapunknak elmondta, miután Orbán Viktor szombati beszédét követően a demokratikus pártok csak nyilatkozatban tiltakoztak, de nem hívták utcára az embereket, úgy gondolták, ők hirdetnek flashmobot a diktatúra ellen.

A dramaturg arról is beszélt, hogy holnap még ott lesznek a Szabadság téren, azt követően pedig szeptember elsejéig csak akkor demonstrálnak, ha valaki újabb támadást indít a demokrácia ellen. Ősztől azután új elnevezéssel hetente ismét jelen lesznek az emlékműnél. Augusztusban tovább szeretnénk erősíteni a külföldi kapcsolataikat, hogy az információk még inkább eljussanak a világba. Magyar Fruzsina azt is elmondta, hogy a múlt pénteken Hannoverben tartott holokauszt megemlékezésen is téma volt az ő hónapok óta tartó budapesti tiltakozásuk.

Tegnapra virradóra egyébként megrongálták az arkangyalos-sasos emlékműnél található tükörfóliát. A Magyar Narancs szerint egy középkorú férfi puszta kézzel szaggatta le az installációt. A hatalmas tükörfóliát július 20-án éjszaka a Krétakör állította fel a vitatott szobor előtt azzal a szándékkal, hogy abban "mindenki szembenézhessen múltjával".

A leszaggatott fóliát ábrázoló fotót a Krétakör a következő kommentárral tette közzé Facebook-oldalán: "Megsemmisíteni nem sikerült - igazából csak plasztikusabbá vált az eredeti állításunk. Jófajta tanulság (ha lehet így fogalmazni), hogy az önismeretnek még a legártóbb szándékok is a hasznára válhatnak." Az emlékműről mémek tömkelege is született az utóbbi napokban.

Szerző

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző