Flashmobot hirdetnek a diktatúra ellen

Utcára hívják ma este 19 órára a demokratákat a Szabadság téri civil demonstráció szervezői. Az arkangyalos-sasos emlékmű ellen április 8-a óta tüntetők ma is ott lesznek a titokban, éjjel felállított szobornál, ahonnan közösen vonulnak a Vértanúk terére, Nagy Imre szobrához. A diktatúra ellen tiltakozó flashmobra a demokratikus pártokat is várják, a szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy nyugodtan vigyenek magukkal zászlókat, logókat, és gyertyát, mécsest, amit a téren majd meggyújthatnak. 

A rendezvényen beszédet mond Mécs Imre egykori '56-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő, Vargha János, akit a Duna Körrel együtt alternatív Nobel-díjjal tüntettek ki 1985-ben, valamint Selmeczi Tibor.

Magyar Fruzsina, a Szabadság téri demonstráció egyik szervezője lapunknak elmondta, miután Orbán Viktor szombati beszédét követően a demokratikus pártok csak nyilatkozatban tiltakoztak, de nem hívták utcára az embereket, úgy gondolták, ők hirdetnek flashmobot a diktatúra ellen.

A dramaturg arról is beszélt, hogy holnap még ott lesznek a Szabadság téren, azt követően pedig szeptember elsejéig csak akkor demonstrálnak, ha valaki újabb támadást indít a demokrácia ellen. Ősztől azután új elnevezéssel hetente ismét jelen lesznek az emlékműnél. Augusztusban tovább szeretnénk erősíteni a külföldi kapcsolataikat, hogy az információk még inkább eljussanak a világba. Magyar Fruzsina azt is elmondta, hogy a múlt pénteken Hannoverben tartott holokauszt megemlékezésen is téma volt az ő hónapok óta tartó budapesti tiltakozásuk.

Tegnapra virradóra egyébként megrongálták az arkangyalos-sasos emlékműnél található tükörfóliát. A Magyar Narancs szerint egy középkorú férfi puszta kézzel szaggatta le az installációt. A hatalmas tükörfóliát július 20-án éjszaka a Krétakör állította fel a vitatott szobor előtt azzal a szándékkal, hogy abban "mindenki szembenézhessen múltjával".

A leszaggatott fóliát ábrázoló fotót a Krétakör a következő kommentárral tette közzé Facebook-oldalán: "Megsemmisíteni nem sikerült - igazából csak plasztikusabbá vált az eredeti állításunk. Jófajta tanulság (ha lehet így fogalmazni), hogy az önismeretnek még a legártóbb szándékok is a hasznára válhatnak." Az emlékműről mémek tömkelege is született az utóbbi napokban.

Szerző

Szívhez szóló jelöltet keres az ellenzék

Publikálás dátuma
2014.07.30. 07:05
Fotó: Népszava
Ma délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a baloldali ellenzéki pártok, hogy a lehetséges közös főpolgármester-jelöltről, és más, még nyitott kérdésekről egyeztessenek. Lapunk úgy tudja, ha kell, több körben, vagy akár a következő napokban is folytatódnak az önkormányzati választással összefüggő ellenzéki tárgyalások, hogy a héten eredmény szülessen.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke tegnap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette, napokon belül megnevezi a közös főpolgármester-jelöltjét az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK). A politikus szerint olyan embert kell választani erre a posztra, aki nem csak a választók eszéhez, hanem a szívéhez is elér. Az Együtt-PM társelnöke, Karácsony Gergely szerint ma még nem születhet végső megállapodás a közös baloldali főpolgármester-jelöltről.

A mai egyeztetésre forrásaink szerint minden fél új javaslatokkal készül, mert tudják, hogy ezen a héten valamiben meg kell egyezni. Az önkormányzati választásig ugyanis csak két és fél hónap van hátra, és a jelölteknek augusztus 25-én el kell kezdeniük a támogató aláírásokat összegyűjteni.

Lapunk úgy értesült, hogy több kerületben még mindig nem tudtak megállapodni a felek, így nem tudni, lesz-e közös polgármesterjelölt, illetve hány önkormányzati jelöltet indíthat az MSZP, az Együtt-PM, illetve a DK. Az összefogás módját tekintve sem közeledtek az álláspontok, az Együtt-PM továbbra is a koordinált jelöltállítást támogatja, mert úgy gondolják, hogy ahol nem, vagy csak nagyon nehezen lehet nyerni, ott nem kell közösen indulni.

A XVII. kerületben egyébként július elején megszűnt az Együtt szervezete, amikor az elnökség lemondott, mert nem értettek egyet azzal, hogy a pártközpont helyben leállította a közös indulást célzó tárgyalásaikat. A párt helyi vezetői, de a lehetséges önkormányzati képviselőjelöltjei sem akarták elfogadni, hogy az önálló fővárosi listaállítás miatt a kerületben polgármesterjelöltet kell indítani, ráadásul olyat, akit nem is ismernek.

Forrásaink szerint a VII. kerületben sem sikerült a közös indulásról a baloldali pártoknak megállapodni. 

Szerző

Jóval kevesebb lehet a gyerektelenek nyugdíja

Publikálás dátuma
2014.07.30. 07:04
Fotó: Thinkstock
A kormány "családpolitikai szellemisége" összhangban van a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott új nyugdíjszámítási javaslattal, ezért akár már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter. A KDNP már a múlt héten jelezte, egyetértenek azzal, hogy a nyugdíj számításánál figyelembe vegyék a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát. 

A párt frakcióvezetője most azt mondta, a koncepció megegyezik a párt 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével. Szerinte a nyugdíjrendszerben régóta jelen lévő igazságtalanságot számolná fel ez a fajta megközelítés.

"A Népesedési Kerekasztal olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását" - állította. Hozzátette: a technikai részletek kidolgozása nem az ő feladatuk, így például az sem, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal, ők csak a koncepciót támogatják.

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjainak nyugdíja attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és az új rendszer már jövőre elindulna. Hogy ez pontosan hogyan valósulna meg, egyelőre nem tudni. Botos Katalin, a kerekasztal szakértője szerint ugyanakkor a gyerekvállalás pluszpontot jelenthetne a nyugdíj számításakor, és mínusz pontot kapna az, akinek nincs gyermeke. Vagyis egyfajta bonus-malus rendszert vezetnének be.

Ráadásul pontszámításkor csak az a gyerek számítana, aki legalább középiskolát végzett vagy szakmát szerzett. A javaslatot kidolgozó Botos-házaspár egyébként még 2012-ben készített egy táblázatot arról, hogy a terveik szerint hogyan alakulnának a konkrét nyugdíjösszegek 0, 1, 2 és 3 gyerek esetében. Az alapján nem a gyermeket vállalók jutalmazásáról, mint inkább a gyermektelenek durva büntetéséről lenne szó. A nyugdíj-megállapítási javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

Jutalmazás vagy büntetés?
Nyugdíjszámítási típusok - Pontszám - Összeg (Ft/hó)
Átlagkereset - alappontszám 14,4 pont - 114 ezer
Gyerektelenség - mínusz 5,5 pont - 70,7 ezer
Egy gyerek - mínusz 3,7 pont - 85 ezer
Két gyerek - nulla pont - 114 ezer
Három gyerek - plusz 2,2 pont - 131,8 ezer
Négy gyerek - plusz 3,5 pont - 142,3 ezer
Forrás: cink.hu

Szerző