Előfizetés

Újabb szivárgó botrány a világpremier előtt

Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:45
Stallone elitosztaga a kalózok ellen nem tudta felvenni a küzdelmet FORRÁS: PROVIDEO FILM
Még csak három hét múlva lesz a világpremier, de már felkerült az internetre Sylvester Stallone legújabb akciómozija, a The Expendables – A feláldozhatók harmadik része. Ilyen eset még nem fordult elő a netre „csempészett” filmek történetében, ugyanis a világpremier előtt ennyivel még soha nem került fel a világhálóra egy film DVD minőségben. Az alkotást különböző kalóz weboldalakról több mint 189 ezren töltötték le világszerte - mindössze egyetlen nap alatt.

A bevételkiesés egy kiszivárgott mozi esetében hatalmas lehet, hiszen sokan otthon, a számítógép képernyőjén nézik meg a várva várt premierfilmet - arról nem is beszélve, hogy a Stallone film főbb célközönségeként aposztrofált fiatal férfiak azok, akik a statisztikák szerint a legtöbbet használják az illegális letöltőoldalakat. Hogy ki volt a kiszivárogtató, azt persze nem lehet tudni, az viszont feltételezhető, hogy egy, az újságíróknak szánt mutatványpéldányról van szó.

A gyártó amerikai stúdió és a forgalmazó jelenleg mindent megtesz, hogy eltávolítsa az interneten fellelhető összes linket, amelyen elérhető Stallone mozija. A film terjedését azonban lehetetlen megállítani. – Hogy egy kiszivárgott mozinál mekkora az okozott kár nagysága, azt nem lehet pontosan felmérni – mondja A feláldozhatók magyar forgalmazója, a Pro Video Film & Distribution Kft. vezetője, Hajnal Dániel.

Túlzott aggodalomra azonban nincs ok, a vezető szerint ugyanis Stallone rajongói biztosan jegyet váltanak a filmre, mint minden olyan néző, aki az otthoni filmnézés helyett igazi moziélményre vágyik. – Egy látványfilmre, amelyben nem a párbeszédek, hanem az akciójelenetek és a mozihangzás játssza a főszerepet, biztos, hogy sokan váltanak jegyet – így Hajnal Dániel.

Nem ritka azonban, hogy egy körülrajongott film hamarabb kikerül a netre – igaz rossz minőségben. Így járt anno a Csillagok háborúja 1999-ben debütált első része is, melyet kamerával rögzítettek egy moziteremben, vagy az X-men kezdetek: Farkas című alkotás 2009-ben, amelyet ugyancsak egy hónappal a hivatalos premier előtt töltöttek fel internetes videomegosztó portálokra, a gyártó cég szerint ezzel több tízmillió dolláros bevételkiesést okozva.

A szivárogtatót akkor gyorsan elkapták, tettéért egy év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Manapság egy film már megjelenése után pár nappal magyar szinkronnal is felkerülhet a világhálóra. – Ilyen esetben a már tengerentúlon rögzített képre másolják rá a rajongók a diktafonon rögzített hanganyagot – magyarázza a Pro Video vezetője.

Stallone a filmjét tavasszal harangozta be a Cannes-i filmfesztiválon, amikor is két szovjet típusú tankon vonult be a vörös szőnyegre A feláldozhatók 3. szereplőgárdája. Köztük volt az első két részben is játszó Arnold Schwarzenegger, Jason Statham és Dolph Lundgren, valamint a legújabb epizódban feltűnő két öregmotoros, Harrison Ford és Mel Gibson is. A filmet az Egyesült Államokban augusztus 15-én, Magyarorszgáon 28-án mutatják be.

Evakuálják a spanyol diplomatákat is

Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:40
José Manuel García Margallo FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Spanyolország is evakuálja líbiai nagykövetsége dolgozóit, miután Tripoliban, a fővárosban egyre jobban eldurvultak az összecsapások.

José Manuel García Margallo spanyol külügyminiszter a parlamentben elmondta, információik szerint a líbiai helyzet rövid időn belül sokat romolhat. Egy ember marad a spanyol követségen, aki az archívumot felügyeli, a konzulátus ügyeit pedig a még nyitva lévő olasz és máltai nagykövetség veszi át ideiglenesen.

Az elmúlt két hétben több európai ország is hasonlóan cselekedett, követve az ENSZ és az Egyesült Államok példáját, csütörtökön Görögország is bejelentette, hogy hajókat küld követsége dolgozóiért, valamint pár száz európai és kínai állampolgárért.

Bíróság elé állítanák az amerikai elnököt a republikánusok

Tovább élesedett az ellentét a republikánusok és Barack Obama elnök között, miután a washingtoni képviselőházban a republikánus többség szokatlan határozatot fogadott el: bírósági eljárást kezdeményez az elnökkel szemben.

A 225-201 arányban elfogadott határozat szerint Obama az általa kezdeményezett egészségügyi reform, az "Obamacare" bevezetése során többször élt határidő-módosítással és többször tett kivételes engedményeket. A reform mindmáig vita tárgya az Egyesült Államokban. Minden igen szavazat republikánus képviselőtől származik, öt republikánus viszont - a demokratákhoz csatlakozva - nemmel szavazott.

A határozat felhatalmazza John Boehnert, a képviselőház republikánus elnökét a per megindítására. Boehner azt állította, az elnök visszaél hivatalával, s a képviselőház feladata, hogy „megvédje az alkotmányt”. Már júniusban bejelentette, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében rendeleti kormányzása miatt beperli az elnököt.

Obama ugyanakkor azzal érvel, hogy az elnöki rendeletek kibocsátásával arra hívja fel a figyelmet, hogy a republikánusok által uralt képviselőház és a demokraták által dominált szenátus alapvető kérdésekben képtelen közös nevezőre jutni, s nem tudnak megállapodni a jelentősebb törvényekről.

Az elnök kormányozhat rendeletileg, de az nem tisztázott, milyen messzire mehet. Obamát nem rendítette meg a döntés. Kifejtette, „mindenki tudja, hogy reklámfogásról van szó”. Arra utalt, hogy a képviselőház három hónappal a félidős törvényhozási választások előtt fogadta el a határozatot, vagyis a republikánusok ezzel nyilvánvalóan a november 4-i voksolásra „melegítenek”.

Az őszi kampányt mindenesetre megmérgezheti a vádaskodás. Egy-egy képviselő már többször próbálta beperelni az elnököt, de a bíróság minden alkalommal elutasította a per befogadását. A republikánusok ezt próbálják megelőzni azzal, hogy testületileg támogatják a pereskedést. A képviselőház elvileg kezdeményezhet impeachmentet, azaz az elnökkel szembeni alkotmányos vádemelési eljárást.

Ez eddig csak két esetben történt meg (Andrew Johnson és Bill Clinton ellen), de nem vezetett az elnök lemondatásához. Richard Nixon nem várta meg a képviselőházi vádemelést, 1974 augusztusában lemondott hivataláról.

Boehner minden alkalommal hangsúlyozza, hogy nem tervezik impeachment megindítását, ám a demokraták szerint a házelnök folytonosan enged pártja radikálisainak. A demokrata szavazótábort feltüzelheti ez a kilátás, az impeachment veszélyének puszta felvetésére néhány nap alatt kétmillió dollár kampányadomány folyt be a Demokrata Párt választási kasszájába.