Sztárparádé a Szigeten

Publikálás dátuma
2014.08.02. 07:48
Az idén is elengedheti magát a Sziget közönsége FOTÓ: NÉPSZAVA
Idén kicsit később kezdődik a Sziget Fesztivál, így viszont még több sztárral találkozhat a nagyérdemű. Fellép többek között a soul-hip hop énekes, Cee Lo Green, a szabadszájú popénekesnő, Lilly Allen, a hip hop duó Outkast, elektropopban utazó La Roux vagy a hetvenes-nyolcvanas évek Londonjának bandája, a Madness. 

Tavaly augusztus 11-én végződött a Sziget, idén augusztus 11-én kezdődik. A szervezők azért döntöttek így, hogy még több neves sztárelőadót invitálhassanak a Hajógyári szigeten megrendezett egyhetes hepajra. A hírneves előadók, együttesek ugyanis ezidőtájt más európai fesztiválokon is fellépnek, így kis hazánkba is be tudnak térni. Fellép többek között a soul-hip hop énekes, Cee Lo Green, a szabadszájú popénekesnő, Lilly Allen, a hip hop duó Outkast, elektropopban utazó La Roux vagy a hetvenes-nyolcvanas évek Londonjának bandája, a Madness. A vasárnap esti záró show-t a slágereket futószalagon szállító dj, Calvin Harris celebrálja.

Több korábbi helyszín is megszűnik, de helyettünk idén új színpadok előtt bulizhat a közönség. Az eddigi blues és ír színpadot összevonták, így született meg a Blues-Ír Színpad, melyet a szervezők a tavaly karácsonykor elhunyt zenész-szervező kollégájuknak, Oláh Andornak, a korábbi blues színpad házigazdájának dedikáltak. A tavaly még létező Roma Sátort, Hungarikum falut, Afro-Latin-Reggae Színpadot és Világzenei Színpadot idén a Világfalu névre keresztelt multikulti helyszínné "gyúrták össze", ahol napi négy helyett hat fellépő invitál zenei utazásra. Eltűnt az elektronikus zenei Party Aréna sátor is, de helyette az A38 sátorban és a raklapokból összeállított Colosseumban szolgáltatják a dj-k a dübörgő zenét. Az Európa Színpad az eddigi Mambo (olasz) és Holland színpadból állt össze, ide Hollandiából, Spanyolországból, Németországból és a közép-kelet-európai régióból érkeznek zenekarok. A helyszínek összevonásával a szervezők két legyet ütöttek egy csapásra: több pénz jutott a sztárfellépőkre, és nagyobb területen mozoghatnak a fesztiválozók a Sziget területén. Ami nem elhanyagolható szempont kényelmi, biztonságtechnikai és katasztrófavédelmi oldalról nézve sem.

Idén is lesz "Mínusz Egyedik" nap, amelyen az idén a 25 éves fennállását ünneplő Tankcsapda lép fel, akik az amerikai pop-rock Blink-182 előtt melegítik be a színpadot. De számos magyar előadó és együttes is tiszteletét teszi a Szigeten, mint a Vad Fruttik, a Supernem, az Intim Torna Illegál, a Kiscsillag, a Budapest Bár valamint a Péterfy Bori és a Love Band. A már befutott fellépők mellett az újdonsült tehetségek is bemutatkoznak. Az idén májusban az Akváriumban rendezett Nagy-Szín-Pad versenyzői közül fellép többek között az Elefánt, a Halott Pénz, Odett és a Mary Popkids.

De nemcsak a bulizáson lesz a hangsúly, az idén a rendszerváltás huszonötödik évfordulójára számos helyszínnel és programmal is megemlékezik a fesztivál. A berlini fal mintájára a szervezők felállítanak a Kelet-Európa Vurstli helyszínen egy huszonöt régi ajtóból álló falat, melyet a volt szocialista országokból érkezett fiatal képzőművész-hallgatók fognak kidekorálni. Ugyanitt a Karzat Színház tagjai mutatják meg a külföldi szigetlakóknak, hogy milyen is a hangulat Európa keleti részén. A vurstliba azonban nem lehet csak úgy besétálni: a belépéshez szükséges a helyszín bejáratánál kiváltható, érvényes vízum és a Fesztivál köztársaság területén bevezetett útlevél is.

A karneváli hangulat most se marad el, a Cirque du Sziget ugyanis a régi vándorcirkuszok hangulatát megidéző sátrában az újcirkusz műfaj számos képviselőjét vonultatja fel, valamint porondra lép a Recirquel nevű társulat is, akik idén is kifejezetten a Szigetre készültek egy új produkcióval. Különösen ajánlott megnézni a "Párizs éjjel" című előadást, melyben az előadók a múlt század húszas éveibe repítik a fesztiválozókat. Megjelennek a korabeli örömlányok, házalók, és bejárhatjuk a francia város bisztróit és kocsmáit is. A sátor előtt is érdemes szétnézni, a Magma Tűzszínház igazi tüzes produkciókkal érkezik.

Az utcaszínházak se lesznek restek, hogy szórakoztassák a publikumot, ezek a társulatok a fesztivál egész területét fel-felbukkannak majd. Jószerével bármi megtörténhet: elénk ugorhat egy sárga kombinés férfi, találkozhatunk éhes vízilóval vagy üldözőbe vehet minket egy-egy régen kihalt állat is, de még óriásbábok, gólyalábasok és szemfényvesztők is megzavarhatják nyugalmunkat. Amit valószínűleg senki sem fog bánni!

Kétmilliárdos terv Orbán új rezidenciájára

Publikálás dátuma
2014.08.02. 07:46
A Nemzeti Táncszínháznak költöznie kell FOTÓ: TÓTH GERGŐ
2 milliárd forintba kerül Orbán Viktor új rezidenciájának csupán a tervezése, és az eddig ott működő Nemzeti Táncszínház elhelyezésnek az előkészítése - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből. A végleges számla akár több 10 milliárdos is lehet.Idén 756,2 millió forintot szán a kabinet a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Budai Várban található, a Nemzeti Táncszínháznak is helyet adó, Karmelita kolostor átépítésének tervezési-, mérnök-lebonyolító, mérnök tanácsadó, valamint műszaki ellenőr kiválasztására lefolytatott közbeszerzési eljárások fedezetére - olvasható a Közlönyben.

A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy 2015-ben további 704,3 forint, 2016-ban pedig 118,9 millió forint álljon rendelkezésre ezen célra. Mint ismeretes Karmelita kolostor lesz 2016-tól a miniszterelnök rezidenciája.
Kiderül, eldőlt az is, hogy a jelenleg itt működő Nemzeti Táncszínház a Millenáris épületébe költözik. A kormány még az idén 293 millió plusz forrást biztosít a Nemzeti Táncszínház 2014/15-ös évadának zavartalan lefolytatása érdekében. Ez talán azt jelenti, hogy az előzetes ígéretekkel szemben mégsem maradhat a helyén a színház ebben az évadban, így az ideiglenes játszóhely biztosítására kell a pótlólagos forrás. Információink szerint elképzelhető, hogy már szeptemberben el kell költöznie a Nemzeti Táncszínháznak. A kormány arról is döntött, hogy a 2015/16-os évadot már Millenárison kezdi a színház, erre 150 millió forint tervezési és előkészítési költséget biztosítanak.

Szerző

Magyar színpadon a híres francia

Kodály Zoltán daljátékával, a Háry Jánossal folytatódik ma a Szegedi Szabadtéri Játékok műsora, a nagyotmondó obsitos történetében Napóleont Gérard Depardieu alakítja.

A rendező Béres Attila szerint Kodály Zoltán műve a magyar színháztörténet legizgalmasabb próbálkozása arra, hogy bemutassa, milyen "az igazán rólunk és nekünk szóló darab". A daljáték zenéje csaknem 70 tagú zenekarral megszólaltatva pedig igazán lenyűgöző - fogalmazott a művész, aki 2009-ben a Cigányszerelem, majd néhány évre rá a Valahol Európában rendezőjeként aratott sikert a fesztiválon.

Az előadás díszletét Cziegler Balázs, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte, a koreográfiát Juronics Tamás álmodta meg. A hatalmas, csaknem ezer négyzetméteres színpadon álló díszlet központi eleme egy 12 méter magas és 16 méter széles kártyavár. A rendező a nézőkre bízta annak megfejtését, mit is jelent, hogy egy kártyavárban játszódik a darab. Napóleon figuráját Gérard Depardieu kelti életre a színpadon.  A világhírű színész franciául mondja a szövegét, a császár mondatait egy, a történetbe beépített tolmács fordítja magyarra.

A nagyotmondó obsitos szerepét Homonnay Zsolt, apját, az öreg Háryt Király Levente játssza. Bodrogi Gyula Ferenc császárként lép színpadra, feleségét Kalocsai Zsuzsa alakítja, Gálvölgyi János pedig Ebelasztin báró alakját ölti magára, Örzsét Bordás Barbara játssza.

Szerző