Ukrán válság - Uniós segítséget kaphat Lengyelország

Uniós segítséget kaphat Lengyelország, amiért Oroszország a gazdasági szankciók miatt megtiltotta a lengyel zöldség és gyümölcs importját - írta a Der Spiegel.

A német hetilap vasárnapi számában azt írta, hogy az EU tagállamai remélhetnek támogatást a közös pénzalapokból az uniós szankciók megtorlását célzó orosz intézkedésekből fakadó károk enyhítésére.

A közös agrárpolitika, a KAP szabályai alapján a gazdákat a saját hibájukon kívül hátrányosan érintő fejleménynek lehet minősíteni a lengyel mezőgazdaságot sújtó orosz lépést, és lehet rendkívüli támogatást kérni az úgynevezett külső sokkhatás kezelésére. A varsói vezetés már el is kezdte az egyeztetést Brüsszellel a zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítéséről - írta a Der Spiegel.

Ugyanakkor más ágazatokban, például a hadiiparban nincsenek hasonló szabályok - tette hozzá a hamburgi hetilap.
Oroszország augusztus 1-jével tiltotta meg a Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs bevitelét. Varsó szerint a lépésnek politikai oka van, Moszkva büntetni akarja Lengyelországot az ukrán válságban követett politikájáért.
Az importtilalom kemény csapás Lengyelországnak, hiszen csak almából, körtéből és birsalmából tavaly 320 millió euró értékben exportált Oroszországba - írta a Der Spiegel.

Szerző

Az ukrán válság lefékezheti a német gazdaságot

Az ukrán váláság és az Oroszország elleni szankciók következményei lenullázhatják a német gazdasági növekedést - írja a német Wirtschaftswoche hírportálon megjelent cikkében Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet igazgatója.

"A tavalyi év második felében beindult és a télen is folytatódó gazdasági növekedés lassulni látszik" - írja Hans-Werner Sinn, hozzátéve: az ifo múlt hónapban kiadott gazdasági növekedési előrejelzését úgy tűnik, lefelé kell revideálniuk.

Az ukrán válság a második negyedévben már visszafogta a német gazdasági növekedést. "A feltételezés, hogy a második negyedévben a gazdaság 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, a dolgok jelenlegi állása szerint tarthatatlannak tűnik. Sokkal inkább zéró növekedés lesz belőle" - fogalmazott az igazgató. "A negyedik negyedévre előre vetített 0,4 százalékos növekedést is minden bizonnyal lefelé kell módosítani. Mindez a 2014-es és 2015-ös növekedési előrejelzések számottevő csökkentését is maga után vonja" - tette hozzá.

Attól azonban nem kell tartani, hogy Németország újabb gazdasági válságba esne - hangsúlyozta Hans-Werner Sinn. Egyrészt a gazdaság jórészt a belső kereslet növekedésére támaszkodik, másrészt a szolgáltatóipari szektor stabil teljesítményt mutat, harmadrészt az ifo saját gazdasági hangulatindexe is csak csekély mértékben csökkent az előző periódusokhoz képest - magyarázta a szakember, aki szerinte a helyzet semmiféle hasonlóság nem mutat a 2008-as válsággal.

Szerző

Hétköznapi csoda a Balatonnál: a hekkzsugorítás

Úgy fest, a vendéglátóipar továbbra is stabil bevételi forrásként számol a vendégek átverésével – legalábbis ez derül ki a hvg.hu olvasóinak történeteiből. A vendéglősök előszeretettel számláznak többet és mást, mint amit a vendég fogyasztott, de nem riadnak vissza a termékek silányításától, vagy feltűnő mennyiségi csonkításától sem. A hozzá nem értés, a vendégekkel való, időnként vállalhatatlan kommunikáció így a főszezoni hajszában pedig már-már mindennapos.

“Megmutattak egy hekket nyersen, lemérték, kifizettük. Amit aztán sülve kiadtak, majdnem fele akkora volt.” Egy olvasó járt így a Balaton északi oldalán, Tihany egyik legmenőbb fürdőhelyén. A vendéglátóipari lehúzós technikákat bemutató cikk nyomán az olvasók egymás után osztották meg átvágós vendéglátóipari tapasztalataikat. Legtöbben nagyon olcsó és átlátható stiklikre panaszkodnak, úgy tűnik, egy csomó helyen teljesen hülyének nézik a vendéget.

Sok egység alapoz arra, hogy a vendég, ha már leült, nem áll neki komolyabban balhézni, inkább fogyasztani akar, mint az igazáért harcolni. Ebben bízva trükkök sorozatát zúdítják a nyakába, főleg, ha külföldi. Egy, a szakmát belülről ismerő olvasó írja: a tételek “ízre nagyon finomak, viszont roppant miniatürizáltak, mind a gyorskaják mind a főételek. Felszolgáltam egy 800 forintos hamburgert, és az asztalnál ülő külföldi vendégek kinevették a tányéron tartózkodó hamburger falatkát."

Napi rutin a félretájékoztatás, vannak helyzetek, amikor vendég nem böngészi hosszasan az ét-, vagy itallapot, hanem csak úgy nagyvonalúan – ám, mint később kiderül, felelőtlenül – blindre berendel egy üdítőt. Arra azonban nem számít a nyaraló, hogy “ha kér egy kólát, akkor az 500 forintos félliteres kiszerelést kapja. Nutella helyett hasonló ízű német klón. Menük: táblára kiírják a csalogató jól hangzó menüket, beül a vendég megkapja az étlapot és az első oldalon rögtön észreveszi, hogy a táblán kiírt ezer forintos menü egy gyerekadag.”

További történeteket itt olvashat.

Szerző