Előfizetés

Neonáci lenne Nyitra polgármestere?

Marián Kotleba besztercebányai megyefőnök után újabb szélsőséges igyekszik fontos választott posztra. A Szlovák Megújhódási Mozgalom Tiso-hívő vezetője Nyitra polgármestere lenne – írja a bumm.sk.

 Nyitra megye székhelyén egyelőre három jelölt neve ismert: Tomáš Galbavý – aki tavaly elbukott a megyeielnök-választáson – függetlenként indul, ahogy Róbert Švec, a nacionalista Szlovák Megújhódási Mozgalom vezetője is. A két független jelölt fő ellenfele Jozef Dvonč jelenlegi polgármester lesz, aki harmadszor nyerné meg a választást. A kormánypárt, a Smer jelöltjét a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is támogatja.

Švecnek 400 aláírást kell szereznie az induláshoz. A Sme napilap kérdésére, mik lesznek kampányának fő témái, azt válaszolta, csak szeptember 21-én beszél erről, miután hivatalosan is jelölt lesz. Švec egyébként nem először indul el a posztért, négy évvel ezelőtt is függetlenként mérettetett meg.

Jól él a német luxuspüspök

Nem állíthatnánk, hogy nyomorogna a német sajtóban csak luxuspüspökként emlegetett Franz-Peter Tebartz-van Elst. Regensburgban ugyanis 180 négyzetméteres lakásban élhet majd – ismerte el szóvivője, Eva Demmerle a Welt am Sonntagnak. 

A ház az óváros szélén áll, még tart renoválása, de nemsokára átadják majd. A püspök a négylakásos ingatlanban nővéreivel együtt lakhat, mivel együtt bérelték ki azt. A bérleti szerződést a volt püspök írta alá. Arról ugyan nincs hír, mennyi a havi bérleti díj, de ez ebben a negyedben 1500-2000 euró között mozog.

A luxuspüspök arra vár, hogy egy regensburgi plébánián alkalmazzák. Ferenc pápa döntött úgy, hogy távoznia kell a limburgi püspökség éléről, mivel luxus körülmények között élt, az egyházmegyei rezidenciát 30 millió euróért újíttatta fel. Lapértesülések szerint bruttó 5600 eurós nyugdíjra jogosult.

London jobban járna a kilépéssel?

Egy, a Boris Johnson londoni főpolgármester megbízásából készített felmérés arra a következtetésre jut, Nagy-Britannia jobban jár, ha kilép az Európai Unióból, mintha a jelenlegi feltételek mellett maradna benn. A dokumentumban átfogó reformokat követelnek Brüsszeltől, annál is széleskörűbbeket, amilyenekért David Cameron brit miniszterelnök száll síkra.

A jelentés egyik készítője, a bankár Gerard Lyons a Sunday Telegraphban elismerte ugyan, hogy London számára a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a következő húsz évben is az EU tagja maradhatna, de csak megváltozott feltételek mellett.

Johnson környezete arra számít, Nagy-Britannia csak akkor képes eredményes tárgyalásokat folytatni az EU-val, ha a kilépéstől sem fél. A jelentés szerint ha az EU-t megreformálnák, úgy London gazdasági teljesítménye a jelenlegi 350 milliárd fontról 2034-re 640 milliárd fontra nőhetne. Ha azonban búcsút intenének az EU-nak, a bevétel 614 milliárd font lenne. A jelenlegi viszonyok mellett azonban csak 495 milliárdra növekedne a gazdasági teljesítmény.