Előfizetés

Gérard, a kampánymaci

Gérard Depardieu együtt kávézott a megyés püspökkel, illetve Kothencz Jánossal, a polgári oldal szegedi polgármesterjelöltjével szombaton - adta hírül a szegedma.hu hírportál. Kötetlenül, jó hangulatban beszélgettek emberekről, politikáról, közéletről, Franciaországról, Magyarországról, Szegedről, egyházról, sportról, művészetről. Depardieu határozottan kijelentette, nagyon drukkol Kothencz János sikeréért a polgármester-választáson, s reméli, hogy lehetőséget kap tervei megvalósítására - így a lap.

A francia híresség a Háry János szombati Dóm téri előadása előtt, amelyben volt egy kisebb szerepe, Kiss-Rigó Lászlónál, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökénél vendégeskedett.

Ha jól veszem észre, a szocialista városvezető, Botka László - okosan - tartózkodott attól az ízléstelenségtől, hogy egy, - a város pénzéből jól megfizetett - epizodista talmi fényében feredőzzön nettó politikai megfontolásokból. Jól tette.

A pénzen vett dicséretnek legalábbis vacak a fénytörése. Pláne egy nettó adóelkerülő, ezért orosz állampolgárságot, és Putyin-barátságot is mutogató egykori művész - ma inkább felfújt zokni - politikai szagú társasága kínos egy európai demokratának.

Szerencsére azonban a róm. kat. egyház a maga sosem pontos ritmusérzékével lecsapott a nagy borbarátra, és becsatornázta abba a kampányba, amiről szegény Gérardnak gyaníthatóan lövése sincs. Annak drukkolt volna, akit elébe vezetnek, aki eteti, itatja - már csak puszta udvariasságból is.

Megjegyzem, egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a benyali nyilatkozat valóban el is hangzott, hisz fordítottak itt félre Alaptörvényt, és más jogszabályokat is széthazudtak már.

De mindegy is. Ha Depardieu vezeti győzelemre a szegedi Fideszt, az lesz a valódi Háry János premier.

Emlékezem, amikor sok éve Orbán Viktor egy üveg borral ajándékozta meg a művészt, és bejárta a világsajtót a kép, amint közértes nejlonzacskóban vette át ajándékát Gérard, a Parlament kupolacsarnokában.

Persze akkor még nem volt spiccen az orosz medve vonala, s ez a primitívség is belefért...

Független polgármesterjelöltet támogat a baloldal Érden

Farkas Zsuzsanna független érdi polgármesterjelölt támogatását jelentette kedden közös sajtótájékoztatón a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Civil Zöld Szövetség.

Farkas Zsuzsanna, a megyei jogú város független polgármesterjelöltje elmondta, a demokratikus ellenzéki pártok helyi képviselőivel és civil szervezetekkel folytatott egyeztetések során megállapították, hogy számos közös pontot tartalmaz a programja, amelyet a következő időszakban részletesen is megismerhetnek majd a választók. Hozzátette: az őt támogató széles körű demokratikus összefogás célja, hogy minél sokrétűbben vegyenek majd részt a pártok és a civil szervezetek a városvezetésben.

Csornai Károly, az Együtt - a Korszakváltók pártja Pest megye 1. választókerületi elnöke a közös programelemeket hangsúlyozva egyebek mellett a jó közbiztonságot, a több munkahelyet és az igazságos ingatlanadó-rendszert említette. „Szeretnénk átlátható gazdálkodást kialakítani Érden (…), bevonni az érdieket a döntés-előkészítésekbe és a végrehajtásba és kinyitni a város lehetőségeit az érdi vállalkozók előtt” – mondta. Havasi Márta, a DK választókerületi elnöke egyebek mellett azzal indokolta a pártja által nyújtott támogatást, hogy a városvezetésben változásra van szükség, emellett fontosnak nevezte, hogy a jelölt függetlenként indul. A PM képviseletében az eseményen részt vevő Szabó István a széles körű konzultáció, a párbeszéd és a közös határozatok érvényesítésének fontosságát hangsúlyozta.

Szűcs Gábor, az MSZP Pest megyei szervezetének alelnöke a jelöltet méltatva kiemelte: a személye garancia arra, hogy olyan városvezetőség jöjjön létre, amely az átláthatóság, a fejlődés és az igazságos adórendszer mellett kötelezi el magát. Tőkés István, a Civil Zöld Szövetség képviseletében arról szólt, hogy „a párbeszéd soha nem működött Érden”. Fontosnak nevezte a kommunikációt, valamint hogy megjelenjen a minőség a beruházásokban és az átláthatóság a pénzek felhasználásban.

Kérdésre válaszolva Tőkés István - aki Tőkés László fideszes EP-képviselő testvére - azt mondta: „a helyhatósági választásnak semmi köze nincs a nagypolitikaihoz, itt szervezetek vannak és párbeszéd van”.

Ügyészségi nyomozást sürget az érpataki polgármester ellen a DK

Publikálás dátuma
2014.08.05. 14:50
Orosz Mihály Zoltán Fotó: Facebook
A Demokratikus Koalíció felszólítja a legfőbb ügyészt, hogy azonnal indítson nyomozást Érpatak polgármestere ellen, egyúttal kérdéseket intéz Balog Zoltánhoz, hogy mikor kér bocsánatot a romáktól - közölte az ellenzéki párt.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a DK alelnöke közleményében azt írta, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nyíltan relativizálta a holokausztot, amikor egy rádióműsorban azt mondta, Magyarországról nem deportáltak romákat. Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere pedig nyilvánosan, hóhér segítségével kötél általi halálra ítélte Izrael mai vezetőit - fogalmazott, hozzátéve: a történtek láttán Polt Péternek hivatalból eljárást kellene indítania.