A Fesztiválzenekar külföldi sikere

A Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt hónapban két rangos nemzetközi díjat nyert el Mahler V. szimfóniájának felvételéért. Júliusban a Fesztiválzenekar kapta meg a neves francia szaklap, a Diapason díját, az Arany Hangvillát (DiapasonD'or), amelyet mindig a hónap legjobb komolyzenei CD-jének ítélnek oda.

Ezúttal Mahler V. szimfóniáját választották meg a legkiemelkedőbb hanganyagnak Fischer Iván és a Fesztiválzenekar előadásában. A döntnökök szerint ez a muzsika "érzékeny, sármos és nosztalgikus". A felvételt 2012-ben rögzítették a Budapesti Mahler Ünnep után, és 2013-ban adta ki a ChannelClassics.

Ugyanez a lemez az  olasz Toblacher Komponierhäuschen díját is elnyerte, ami nem jelent kisebb dicsőséget, mint hogy ezt a CD-t választották meg 2014 legjobb Mahler felvételének. Egyes kritikusok szerint Fischer Iván és a Fesztiválzenekar interpretációja jobban szól, mint Leonard Bernstein, Simon Rattle vagy Claudio Abbado értelmezései.

A Budapesti Fesztiválzenekar az idei szezont a Bridging Europe fesztivállal indítja el szeptember 10-én az európai összetartozás jegyében, de az egykori Mahler-ünnep rajongói is megtalálhatják a számításukat, október 3-4-5-én ugyanis Mahler-napokat tartanak, ahol többek között a IV. Mahler szimfónia is felcsendül majd a Művészetek Palotájában a BFZ előadásában.

Szerző

Rengeteg a hamisítvány

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:40
Hamisított telefonokat árulnak Thaiföldön FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAULA BRONSTEIN
Csaknem 36 millió, feltételezhetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le az uniós vámhatóságok 2013-ban, több mint 760 millió euró, azaz 237 milliárd forint értékben - derült ki az Európai Bizottság (EB) július végén publikált közleményéből. Annak ellenére, hogy ez a szám elmarad a korábbi évek mutatóitól, az elkobzott áruk mennyisége és értéke továbbra is nagyon magas.

A jelentés statisztikai adatokat is közöl az Unió külső határain lefoglalt hamisított áruk típusáról, származásáról és szállításuk módjáról. Ezek szerint ruházati cikkek (a lefoglalt termékek 12 százaléka) és gyógyszerek (10 százalék) állnak az első helyen: a múlt évi vámügyi intézkedések 70 százaléka postai és futárszolgálati küldeményeket érintett, a postai áruforgalomból kiszűrt termékek 19 százaléka gyógyszerkészítmény volt.

A termékkategóriák között harmadik helyen állnak a dohányáruk 9 százalékkal. A lefoglalt hamis termékek nagyobb részét, mintegy 90 százalékát megsemmisítették, valamint bírósági eljárást indítottak a jogsértés tényének megállapítása érdekében.

Az EB-jelentés adatai szerint a hamisított termékek elsődleges forrása - az elmúlt évek statisztikáihoz hasonlóan - továbbra is Kína, a lefoglalt áruk 66 százaléka innen, 13 százaléka pedig egyenesen Hongkongból származott.

A meghatározott termékkategóriák esetében viszont más országok is a dobogó legfelső fokára állhattak, például a hamisított illatszerek és kozmetikai termékek elsődleges forrása Törökország, az élelmiszereké Egyiptom. Kínából leginkább mobiltelefonokat, különböző számítógépes alkatrészeket és kiegészítőket, elektromos háztartási eszközöket rendelnek az európai fogyasztók.

Az Európa 2020 stratégia keretein belül még 2012 decemberében az Európai Unió Tanácsa uniós vámügyi cselekvési tervet fogadott el a 2013-2017-es időszakra vonatkozóan, amelynek főbb céljai közé tarozik a hamisított áruk kereskedelmében megjelenő fő trendek elleni küzdelem, a hamisítványok kereskedelmének megakadályozása, illetve a vonatkozó jogszabályok végrehajtása és nyomon követése.

Tavaly júniusban új rendeletet fogadtak el a szellemitulajdon-jogok vámhatósági érvényesítésével kapcsolatban, amely megerősítette a vámhatósági érvényesítésre vonatkozó addigi szabályokat - a szigorúbb reguláknak is köszönhetően az elmúlt esztendőben, igaz, a 2012-es évhez képest szerény mértékben, de csökkent a regisztrált esetek és az elkobzott áruk száma.

A legtöbb hamisított árut 2008-ban próbálták áthozni az EU határain, a vámhatóságok ekkor 180 millió árucikket foglaltak le.Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyért, a statisztikákért, az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős uniós biztos úgy véli, hogy a most közzétett jelentés adatai szerint "valamennyi termék ki van téve a hamisítás kockázatának, a vámhatóságok pedig jól teljesítenek a hamisított termékek lefoglalása terén".

A feltételezhetően szellemitulajdon-jogokat sértő termékek kiszűrése pedig azért is kiemelkedően fontos, mert a nem előírásszerűen előállított hamis termékek - különös tekintettel az élelmiszerekre, testápolási cikkekre vagy a gyermekjátékokra - súlyos veszélyt jelenthetnek a polgárokra.

STATISZTIKÁK

Lefoglalt hamis termékek száma

2007 79 076 458
2008 178 908 278
2009 117 959 298
2010 103 306 928
2011 114 772 812
2012 39 917 445
2013 35 940 294

Innen hozták be a legtöbb hamisított terméket

Kína 66,12%
Hong Kong, Kína 13,31%
Görögország 5,83%
Törökország 3,68%
Egyesült Arab Emírségek 2,49%
Ghana 1,96%
India 1,77%
Más országok 5,30%

Forrás: EB StatisztikákSzerző

Még gyorsabban gyilkol az Ebola

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:40
Rendőr őrzi New Yorkban a Mount Sinai Hospital bejáratát, ahol az ebolás amerikai férfi t ápolják FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Továbbra is feltartóztathatatlannak tűnik a nyugat-afrikai ebolajárvány. Már 1440 személy fertőződött meg a halálos vírussal, s az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint már 887-en vesztették életüket. Négy nap alatt mintegy százzal nőtt a halálos áldozatok száma.

Afrika legnépesebb államában, Nigériában megerősítették, hogy egy orvost is megfertőzött az ebola. Másfél héttel korábban egy, az országba érkezett férfinél mutatták ki a gyilkos kórt, aki néhány nap múltán meg is halt.

Csekély az esélye
a magyarországi fertőzésnek

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot - mondta el Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője kedden az MTI-nek. A szakember elmondta, az Európai Unióban és Magyarországon a járványügyi felügyelet és az egészségügyi ellátás sokkal magasabb szinten áll azon államokénál, ahol jelenleg járvány van, így csak behurcolt esetekről lehetne beszélni. Magyarországon kidolgozott eljárásrend van az ilyen súlyos fertőző betegségek kiszűrésére és a betegek elkülönítésére, gyógyítására, valamint a további járványügyi intézkedésekre.

Több mint hatvan személyt, aki az érintett orvossal kapcsolatba kerülhetett, vizsgálatnak vetették alá. Többüket karantén alá helyezték. Az ebola az idén februárban Guineában ütötte fel a fejét, azóta a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra is átterjedt.

Kétszáz millió dolláros rendkívüli segélyalapot hozott létre a Világbank az ebolajárvány által sújtott nyugat-afrikai országok támogatására. Libéria, Sierra Leone és Guinea mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is részesül a gyorssegélyből.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, aki maga is a fertőző betegségek szakértője, aggodalmát fejezte ki a járvány gyors terjedése miatt, amellyel a

nyugat-afrikai államok amúgy is gyenge egészségügyi rendszere képtelen megbirkózni. Sierra Leonében és Libériában a hadsereget is kénytelenek voltak bevetni a halálos kór megfékezésére. Az Egyesült Államokba szállították tegnap a második amerikai misszionáriust, aki megfertőződött Libériában.

Nancy Writebolt különleges repülőgépen, rendkívüli óvintézkedések között ugyancsak Atlantában gyógyítják, ahol a szombaton érkezett Kent Brantlyt is kezelik az Emory Egyetemi Kórház szigorúan elkülönített részlegében. Mindketten egy kísérleti stádiumban lévő vakcinát kaptak hazaindulásuk előtt.

Brantly már a feleségétől is elbúcsúzott telefonon, biztos volt benne, hogy meghal, de a saját lábán tudott kiszállni a mentőautóból. Sokat javult az állapota, de orvosai szerint még nem lehet megmondani, képes lesz-e legyűrni a vírust. Férje szerint Writebol állapota is javult, napok elteltével kávét és ételt kért.

Az ebolának nincs ismert gyógyszere, a betegek 45-90 százaléka nem éli túl a fertőzést. Brantly és Writebol olyan vakcinát kapott, amelyet embereken még nem próbáltak ki, állatokon is csak alig-alig, négy ebolával fertőzött majom megmaradt, miközben az ötödik, amelyik nem kapott a vakcinából, pár nap alatt elpusztult.

A ZMapp nevű reményt keltő gyógyszert egy San Diegó-i biotechnológiai cég, a Mapp Biopharmaceutical állította elő. Brantly egy, Writebol két dózist kapott, több adag egyelőre nem is áll rendelkezésre. Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője, Gregory Hartl a CNN szerint úgy nyilatkozott, egy nagy járvány közepette, előzetes tesztelés nélkül nem lehetne új gyógyszert bevezetni. Hasonlóképpen óvatosságra intett közleményében az Orvosok Határok Nélkül szervezet is.

Közben az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi- és tengeri kikötőkben annak megakadályozására, hogy az ebolajárvány elérje az Egyesült Államok területét - közölte hétfőn Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szakértői kiképzést tartottak a vám- és határőrség (CBP) embereinek a tünetek felismeréséről. A fertőzötteket egészségügyi szakember juttatja el a kikötőkben és repülőtereken kialakított elkülönítő helyiségekbe. New Yorkban, a Mount Sinai kórházban is karanténba helyeztek és vizsgálnak egy embert, aki ebolához hasonló tünetekkel került be, de nem kizárt, hogy más betegségben szenved.

Szerző