Zempléni fesztiválkatlan

Publikálás dátuma
2014.08.09. 07:46
A sárospataki Rákóczi-vár mindig kedvelt helyszíne volt a Zempléni Fesztiválnak FORRÁS: ZEMPLÉNI FESZTIVÁL
A sárospataki nyitókoncerttel tegnap indult a tíz napos Zempléni Fesztivál. A kis telepelüléseket is bekapcsoló színvonalas sorozat több mint ötven programmal várja a látogatókat kastélyokban, várakban, pincészetekben is. 

Ezt a fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar indította el, mi tőlük örököltük - meséli Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, a Budafoki Dohnányi Zenekar karmestere. - Egy elitfesztivált vettünk át, amely rendkívül színvonalas koncerteknek adott otthont, világhírű vendégművészek közreműködésével. Ez az elképzelés időközben kiegészült a régió kulturális fejlesztésére vonatkozó koncepcióval. Ennek megfelelően igyekeztünk sok kistelepülést bevonni a sorozatba. A színvonalat mindenképp szerettük volna megőrizni. De ma már elmondható, hogy egy sokszínű fesztivált csinálunk, ahol jelen vannak a klasszikusabb értékeket megcélzó rendezvények, de a műfaji határokat is szélesre tárjuk a zenében, a táncban és irodalomban is. Minden, ami értékes, az jól megfér egymás mellett. Hiszek abban, hogy a populáris és az elit kultúra között meglévő szakadék némileg a klasszikus kultúrát művelők szűklátókörűségének az eredménye. Ha visszatekintünk a múltba, a zenébe akár Bachnál, Mozartnál, vagy Rossininél jól nyomon követhetők a populáris kultúrának azon mechanizmusai, amelyek ma a populáris zenét jellemzik. Tehát szó sincs arról, hogy itt egymással ellentétes folyamatok működnének - mondja a karmester. Egyébként az elmúlt években a Zempléni Fesztiválra jellemző, hogy nagyszámú törzsközönsége kötődik a sorozathoz.

Hollerung Gábor szerint nagyon fontos, hogy a koncertekkel személyesen megszólítsák a kistelepülések lakóit. Ez segít abban, hogy a művészek és a nézők között is kialakuljon egyfajta személyesség. A mostani műsorban is szerepelnek olyan tematikus programok, amelyeknek része a kultúra mellett a közös beszélgetés, vendéglátás, kirándulás. Újdonság idén például a holnapi "Egy nap Mádon" elnevezésű sorozat, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a település pincészeteivel, vendéglátóhelyeivel, és több koncert is lesz, este hétkor a Budapest Klezmer Band a mádi zsinagógában lép fel. Szintén újdonság a Hollerung Gábor által elindított zenekari akadémia, a kezdeményezésnek köszönhetően 8-10 fiatal muzsikusnak lehetősége lesz együtt próbálni és muzsikálni a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjaival. Az eredményről a közönség is meggyőződhet augusztus 13-án Pálházán, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar a fiatalokkal együtt ad koncertet.

A fesztivál egyik új helyszíne a kétezer ötszáz fős új tokaji szabadtéri színpad, a "Fesztiválkatlan". Az egykori tokaji kőbányában már korábban is tartottak szabadtéri koncerteket, kiderült, hogy nagyon jó a helyszín akusztikája. A tokaji önkormányzat úgy döntött, hogy ezen a helyen szabadtéri színpadot hoz létre. Ennek a finanszírozására pályázatot adtak be, nyertek is rá pénzt, de a beruházás nem szokatlan módon elhúzódott. Az eredeti tervek szerint már két éve át kellett volna adni. Így a véletlenen is múlt, hogy az átadás éppen a Zempléni Fesztivál idejére esik. Másrészt a helyiek biztosak voltak abban, hogy a rendezvény szervezői méltó programot állítanak össze a nyitó alkalmakra.

Ma este a Fesztiválkatlan megnyitóján a békéscsabai teátrum István a király című előadását láthatják az érdeklődők, Feke Pállal a címszerepben. Augusztus 15-én pedig Magyar varázslat címmel a Budafoki Dohnányi Zenekar ad koncertet Roby Lakatos, Lajkó Félix, Havasi Balázs, a Harmonia Garden zenekar és a Duna Művészegyüttes tánckara társaságában. Turjányi Miklós fesztiváligazgató az új helyszínnel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy számukra is szokatlan a több ezres helyszín, hiszen korábban és most is a többi rendezvény esetében inkább intimebb hangulatú eseményeknek ad helyet a fesztivál. Mint ahogy a fesztiváligazgató véleménye szerint a tokaji bor környezetéhez nem is illenek igazán a tömegrendezvények, nem köthető hozzá a harsányság, a nagy mulatozás, inkább az intellektuálisabb, meditatív hangulat. A fesztivál vezetője hozzátette, a sorozat alapvetően továbbra is kitart a kastélyparkok, várudvarok, templomok, pincészetek és más kisebb helyszínek mellett is. Ezek nem szorulhatnak ki a befogadó helyek közül és nem lenne jó, ha mostantól csak monstre koncertek lennének a fesztiválon - jegyezte meg Turjányi Miklós. Egyébként a nagyobb, több ezer főt befogadó produkciók sokkal drágábbak is, mint például egy dzsessztrió, vagy egy kamaraformáció felléptetése.

Turjányi Miklós is fontosnak tartja a műfaji határok elmosódását, ami egyre jobban jellemzi a fesztivált. A fesztiváligazgató örül annak, hogy a rockzene felé is képesek voltak nyitni, ennek jegyében például a Tátrai Trend a tokaji Kossuth téren játszik majd hétfő este. Augusztus 14-én pedig a Sárospataki Szabadtéri Színpadon Török Ádám és az "ős Mini" ad koncertet. Ennek azért is örül a fesztiváligazgató, mert idén, mint ismert, elmaradt a Hegyalja Fesztivál, így a környéken élő fiatalok kevesebb rock koncerthez jutottak. Ezek pótlására is hivatottak az említett események.

Turjányi Miklós kilenc éve irányítja a Zempléni Fesztivált és mivel korábban ő maga is dzsesszmuzsikusként volt ismert, ezért mindig is fontosak voltak számára a dzsesszprogramok. - Nagy örömmel hívom meg a régi barátaimat Zemplénbe és szerencsére szívesen is jönnek a fesztiválra - mondja a sorozat direktora. Az is újdonság, hogy most először összefogott négy sárospataki borász, akik úgy gondolták, hogy a fesztivál idejére Sárospatak közepén, a művelődési ház előtt létrehoznak egy borteraszt, ezen az új helyszínen szinte minden este lesz dzsessz koncert, fellépnek fiatal tehetséges formációk Miskolcról, Nyíregyházáról, Budapestről, de lesznek néptánc és népzenei bemutatók is. Turjányi Miklós arról is beszélt, hogy arra is próbálnak figyelni, hogy a térség jó hírét keltsék, ezért idén is rendeznek például koncertet Olaszliszkán a katolikus templomban, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar kamaraformációjával találkozhatnak a nézők.

                                            Nyolcvanmilliós költségvetés
A Zempléni Fesztivál tavaly került be az állami támogatást illetően a kiemeltek kategóriájába. Turjányi Miklós szerint a mintegy hatvanmilliós állami dotáció már elegendő a sorozat biztonságos, nyugodt lebonyolításához. A zempléni önkormányzatok csekély összeggel - összesen öt millióval - tudnak a finanszírozáshoz hozzájárulni. Az összköltségvetés eléri a 80 milliót. Szép gesztus a szervezők részéről, hogy a kisfalvakban a programok nagy része ingyenes. Néhány nagyobb zempléni városban tartanak fizetős rendezvényt.

Szerző

Nyelvvizsga a neten

Olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo nyelvoktató alkalmazás legújabb szolgáltatása. 

A több mint 620 ezer regisztrált magyar és világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező ingyenes, tavaly óta magyarul is elérhető Duolingo legújabb, a Google támogatásával megvalósult kezdeményezésének célja, hogy a világon bárhol lehessen nyelvvizsgát tenni, és hogy a munkavállaláshoz és a továbbtanuláshoz szükséges bizonyítványhoz olcsón és egyszerűen hozzá lehessen férni - mindezt a Duolingo Test Center segítségével. Jelenleg, a bétatesztelés időszakában a vizsga teljesen ingyenes, később egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért (20 dollárért) lehet majd akár az otthon kényelméből is nyelvvizsgát tenni. A Duolingo English Proficiency Exam-et úgy alakították ki, hogy pontos, megbízható eredményt adjon, a teszt kitöltése mindössze 20 percbe telik. A vizsga folyamán egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a kitöltés menetét, elejét véve a csalásnak, tiltott segítség használatának. A Pittsburghi Egyetem független tanulmánya szerint a Duolingo vizsgájának értékelési rendszere megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

A nyelvoktató és vizsgáztató alkalmazás első egyetemi partnere a Carnegie Mellon Egyetem, amely a tanulástudomány és az adatelemzés területén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a vizsgarendszer hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében. A tudományos oldal mellett a Duolingo másik jelentős partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal, valamint együttműködik a Costa Rica-i kormánnyal és az Ideas en Acción szervezettel is annak érdekében, hogy a vizsga iskolákban való terjesztésével is segítsen a diákok költségeinek csökkentésében.

Bár a mobilalkalmazás magyar nyelven is elérhető, ez még nem jelenti azt, hogy Magyarországon is elismert nyelvvizsgát szerezhetünk vele, hiszen hazánkban csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített vizsgákat fogadják el, a Duolingo nyújtotta vizsgalehetőség pedig nem tartozik ide. A Nyelvtudásért Egyesület ugyan örvendetesnek tartja az ilyen és ehhez hasonló, oktató jellegű mobilalkalmazások terjedését, ám a Duolingo esetében az "elismert" jelző sokak számára félrevezető lehet: a 20 perces "gyorsvizsgát" egyelőre csak a Duolingo partnerei tekintik elismertnek.

Szerző

Nyelvvizsga a neten

Olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo nyelvoktató alkalmazás legújabb szolgáltatása. 

A több mint 620 ezer regisztrált magyar és világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező ingyenes, tavaly óta magyarul is elérhető Duolingo legújabb, a Google támogatásával megvalósult kezdeményezésének célja, hogy a világon bárhol lehessen nyelvvizsgát tenni, és hogy a munkavállaláshoz és a továbbtanuláshoz szükséges bizonyítványhoz olcsón és egyszerűen hozzá lehessen férni - mindezt a Duolingo Test Center segítségével. Jelenleg, a bétatesztelés időszakában a vizsga teljesen ingyenes, később egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért (20 dollárért) lehet majd akár az otthon kényelméből is nyelvvizsgát tenni. A Duolingo English Proficiency Exam-et úgy alakították ki, hogy pontos, megbízható eredményt adjon, a teszt kitöltése mindössze 20 percbe telik. A vizsga folyamán egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a kitöltés menetét, elejét véve a csalásnak, tiltott segítség használatának. A Pittsburghi Egyetem független tanulmánya szerint a Duolingo vizsgájának értékelési rendszere megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

A nyelvoktató és vizsgáztató alkalmazás első egyetemi partnere a Carnegie Mellon Egyetem, amely a tanulástudomány és az adatelemzés területén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a vizsgarendszer hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében. A tudományos oldal mellett a Duolingo másik jelentős partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal, valamint együttműködik a Costa Rica-i kormánnyal és az Ideas en Acción szervezettel is annak érdekében, hogy a vizsga iskolákban való terjesztésével is segítsen a diákok költségeinek csökkentésében.

Bár a mobilalkalmazás magyar nyelven is elérhető, ez még nem jelenti azt, hogy Magyarországon is elismert nyelvvizsgát szerezhetünk vele, hiszen hazánkban csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített vizsgákat fogadják el, a Duolingo nyújtotta vizsgalehetőség pedig nem tartozik ide. A Nyelvtudásért Egyesület ugyan örvendetesnek tartja az ilyen és ehhez hasonló, oktató jellegű mobilalkalmazások terjedését, ám a Duolingo esetében az "elismert" jelző sokak számára félrevezető lehet: a 20 perces "gyorsvizsgát" egyelőre csak a Duolingo partnerei tekintik elismertnek.

Szerző