Háromszor is fellép a Klezmer Band

A Zsidó Nyári Fesztiválon háromszor is fellép a Budapest Klezmer Band. A Budapest Klezmer Band augusztus 24-én a budapesti RAM Colosseumban, a Zsidó Nyári Fesztivál felvezető programján a Pannon Várszínház Hegedűs a háztetőn című produkciójában zenél, majd a fesztivál nyitónapján, augusztus 31-én nagyszabású koncertet ad a Dohány utcai zsinagógában Kérdezem a csillagokat címmel.

A nyitónapi előadásban Tompos Kátya színész közreműködésével részletek hangzanak el például a Gettó című zenés drámából, illetve a Purim, avagy a sorsvetés című klezmer balettből.

Az együttes harmadik fellépése szeptember 4-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a világhírű román színművész, Maia Morgenstern előadásában verses dalok csendülnek fel a fényképész Robert Capa emlékére.

Az együttes izgalmas félévnek néz elébe. Augusztusban a zenekar többek között Balatongyörökön, Alsóörsön, Debrecenben és Kiskunhalason koncertezik. Szeptemberben norvégiai turnéra indulnak, októberben Kassán, novemberben Zágrábban lépnek fel.

Ugyanebben a hónapban a Budapesti Operettszínházban kétszázadszor játsszák a Menyasszonytánc című produkciót, Jávori Ferenc szerzeményét, amelyet a világ több pontján bemutattak már. Decemberben a Budapesti Kongresszusi Központban újévi koncerttel zárják az évet.

A Zsidó Nyári Fesztivált 17. alkalommal rendezik meg, amelyen minden évben fellép a Budapest Klezmer Band. Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatán több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkció, valamint  fesztiválelőzetes programok és vidéki előadások is várják az érdeklődőket.

A holokauszt 70. évfordulójáról színházi és táncos előadásokkal, több képzőművészeti kiállítással emlékeznek meg. A fesztivál hagyományos helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga lesz.

Szerző
Frissítve: 2014.08.11. 22:48

A szerelmes múzsa ihlető csókja

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:45
A kitüntetett, Dr. Kilián Katalin a róla és férjéről, Juhász Ferencről készült, Gyémánt László által festett kép mellett FOTÓ: T
A jelentős férfialkotók mögött gyakran áll egy nő, aki hozzájárul a kiteljesedésükhöz, ő a múzsájuk. A Krisztina-díjat, amely Gyémánt László feleségének állít emléket, ők kaphatják. Az idén a nagy költő, Juhász Ferenc feleségét, Dr. Kilián Katalint érte a megtiszteltetés.

Van abban valami nyomasztó, ha abból, akit viszonylag jól ismertünk, díj lesz. Hiszen ez azt jelenti, hogy az illető meghalt. És Gyémánt Krisztina igen hamar halt meg, 42 évesen végzett vele a gyilkos kór. Egy nagy szerelem közben. Aki látta a férjét, Gyémánt Lászlót - egyáltalán nem ez volt az első házassága -, és Krisztinát együtt, ehhez fogható szerelmet kívánt magának.

A 34 éves korkülönbség miatt pedig kevesen hittek ebben. De tény, ami tény, 22 esztendőt éltek úgy, hogy egyetlen napot sem voltak külön. Rendszerint a boltba, a postára is közösen mentek. Ha valaki vendégségbe hívta az egyiküket, az azt jelentette, hogy a másikat is hívta. Tényleg olyan volt ez, mint a mesében. Krisztina, aki maga is festett, modellt ült Gyémántnak, és ettől kezdve elválaszthatatlanok voltak.

Az amúgy egészségügyi főiskolát végzett lány tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy mindenben a férje társa, segítője lehessen. Hozzáértően dokumentált, mesterien kezelte a számítógépet, ügyeket intézett, felkészülten tárgyalt, és istenien, művészi fokon főzött. Csúcséttermeket meghazudtoló minőségben és határtalan fantáziával. Mivel könyvet írtam Gyémántról, gyakran megfordultam náluk, így nem ritkán ültem az asztaluknál.

Látszott, hogy Krisztina egyáltalán nem háttérszemélyzet, nem tűnik el a férje mögött, nagyon is megvan a maga markáns véleménye, és ezt fennen hangoztatja is. Jó és szellemes társalgó volt, de, ha ehhez nem adódott kedve, morcos, durcás is tudott lenni. Érződött, hogy a két ember lényegében egy. Egymás nélkül nem léteznek. Persze arra szövögettek kényszerű terveket, mi lesz, ha Laci meghal, hogyan létezik akkor majd tovább Krisztina.

És párját egy időre le is gyűrte a kór, komoly szívműtétje volt. Egy drámai önarcképen meztelen, némiképp összeaszott felsőtesttel festette le magát, rútul vaskos heggel a mellkasán, kiábrándult arccal. De a szerelem ettől még megmaradt.

Még volt egy nagy, közös, boldog amerikai útjuk. Előtte már vacakolt Krisztina tüdeje. Elmentek orvoshoz. Ráadásul baráthoz. Azt mondta, nyugodtan útnak indulhatnak. Nem lett volna szabad. Mire megjöttek már nagy volt a baj.

Krisztina 2011. februárjában halt meg. Szándékosan jóval korábban mentünk ki a temetésre, hogy istápoljuk Lacit. Ő a rettentő hidegben ott állt a nyitott koporsó mellett, és simogatta Krisztinát, simogatta és simogatta. Több mint egy óra hosszat, amíg a szertartás el nem kezdődött, egyetlenegyszer nem nézett fel. Ők voltak csak ott ketten egymásnak. Ilyen szépet, és ugyanakkor dermesztőt színpadon se nagyon láttam.

Ezután hosszú-hosszú ideig Gyémánt csak és kizárólag Krisztinát tudta festeni, bőven meglenne belőle egy jókora kiállításra való, de egyelőre nem akarja közszemlére tenni, túlzottan intim dolognak gondolja. A nagy társ, a jelentős múzsa emlékére alapították a Krisztina-díjat, olyanoknak, akiknek élete hasonló odaadással kapcsolódik fontos alkotókéhoz.

Először Fehér László festőművész felesége, Geisler Edit kapta, aztán Haraszty István szobrász felesége, Haraszty Éva, tavaly pedig Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa. Idén Juhász Ferenc költő feleségét, Dr. Kilián Katalint érte a megtiszteltetés. A Társalgó Galériából, ahol a díjat Gyémánt adta át, sokan kiszorultak, akkora volt a tömeg. Gyémánt erre az alkalomra meghitt képet festett a 36 éve együtt élő házaspárról. És Krisztináról is bemutatott egy festményt.

Krisztináról sok szó esett ezen az estén. Ungvári Tamás író például a következőket mondta róla a Népszavának. "Ennek a gyönyörű, fiatal nőnek muszáj volt rádöbbennie arra, hogy be fogja áldozni a művészi ambícióit, mindent be fog áldozni azért, hogy Gyémánt jó festő legyen, mert ők úgy találtak egymásra, ahogy a villamosáramok, hogy fényt fejlesszenek.

Én ilyen csodaszerelmet alig láttam. Végig csináltam Laci barátommal a műtéteket, Krisztina az első operáció és a kemo után, parókával is olyan gyönyörű volt, amilyen szépet csak el lehet képzelni."  Fehér László Kossuth-díjas festőművész így emlékezik. "Krisztina olyan szerényen tudott Laci mellett jelen lenni, mint egy igazi múzsa. Minden cselekedete azt szolgálta, hogy Laci ki tudjon teljesedni.

Szinte valamennyi percében ezért élt. Ha van egy ilyen stabil háttér a művész mögött, annak sok pozitív eredménye lehet. A valódi múzsák igen erőteljesen hozzájárulnak a művész kiteljesedéséhez." Hernádi Judit színész, aki a barátnője volt, és a végstádiumban is ott volt mellette, a következőket mondta. " Jóban voltunk nagyon.

Kialakult a barátság, és egymást ide-oda meghívtuk. Krisztina fantasztikus lény volt. Amit például a konyhában csinált elképesztő volt, finom is volt és szép. Nagyon hálás vagyok az életnek, hogy ezekből ehettem. Mindenről volt véleménye, gyakran nagyon keményen fogalmazott, és általában igaza is volt."

Juhász Ferencné Dr. Kilián Katalin és Juhász Ferenc között is láthatóan változatlanul nagy a szerelem. Ők is viszonylag későn ismerték meg egymást, köztük is jelentős a korkülönbség. Katalin nem adta föl orvosi munkáját, de amikor a gyerekeik születtek, hét évet kihagyott. Már amikor érettségizett, az Arany Jánosról szóló írásbelit Juhász Ferenc idézettel kezdte.

Csak 1978. március 15-én találkoztak először. Ferenc még aznap megkérte a kezét. Augusztus 16-án, a költő születésnapján már össze is házasodtak. Megint fölöttébb jó helyre került a Krisztina-díj.

Szerző

Júliusban még nem nőttek az árak?

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:24
Fotó: Thinkstock
Zéró körüli lehetett az éves összevetésben számolt magyarországi infláció júliusban - jósolták a mai adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők. A prognózisok között egyaránt van kismértékű további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínűsítő is. Magyarországon az előző három hónapban negatív tizenkét havi inflációs ütemeket mértek - júniusban 0,3 százalékkal csökkent az éves fogyasztói árindex -, és a City elemzői közössége szerint a múlt hónapban sem mutatkozott komolyabb felhajtóerő. 

Egyes londoni házak előrejelzései szerint az orosz élelmiszerimport-embargó is inkább a deflációs nyomást erősítheti a közép-európai EU-gazdaságokban.

A City egyik legnagyobb kereskedelmi bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a júliusi inflációs számok keddi ismertetése előtt azt jósolták, hogy éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkenhetett tovább a fogyasztói árindex a múlt hónapban. A ház közgazdászai szerint a belépő bázishatások gyakorolhattak valamelyes felfelé ható nyomást, de az éves infláció változatlanul negatív lehetett júliusban.

A Barclays londoni elemzői szerint az egész közép- és kelet-európai térségben várhatóan gyenge marad az infláció, elsősorban az erőteljes térségi kereskedelmi verseny és az olcsó euróövezeti import miatt; ez utóbbit jelzi a negatív termelői szintű árindex. Emellett lefelé hajtja a térségi inflációt az alacsonyabbra került inflációs várakozás is, amely a hosszabb távú európai növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggályokkal áll összefüggésben - fejtegették a Barclays elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai szerint az éves összevetésű júliusi magyarországi infláció "zéró közelében" stabilizálódhatott. A ház elemzői szerint az élelmiszerárak csökkenését ellentételezhették az üzemanyagok, az alkohol- és a dohányfélék, valamint a szolgáltatások magasabb árai.

A cég szakértői ugyanakkor hosszabb távon jelentős lefelé ható inflációs nyomást várnak az orosz élelmiszerimport-korlátozásoktól. A JP Morgan elemzői szerint a közép- és kelet-európai országok Oroszországnak szánt élelmiszerexportjának átirányítása más EU-gazdaságokba nehéznek bizonyulhat, mivel - éppen az orosz importembargó miatt - ezekben az országokban is élelmiszer-túlkínálat alakulhat ki, hacsak a fölös mennyiséget el nem távolítják a piacról.

A ház szerint ez a várható túlkínálat valószínűleg felerősíti és meghosszabbítja a közép-európai EU-gazdaságok élelmiszeráraiban máris érvényesülő deflációs folyamatot. A cég közgazdászai közölték: előzetes becsléseik szerint Magyarországon és Lengyelországban egyaránt 0,5 százalékpontnyi negatív hatást gyakorolhat a teljes kosárra számolt fogyasztói árindexre az orosz importtilalom.

Szerző