Schmidt Mária;Józsefvárosi pályaudvar;Sorsok Háza;

2014-08-16 07:48:00

Nyílik a Sorsok Háza

Nagy erőkkel készül a Sorsok Háza a Józsefvárosi pályaudvaron. Forrásaink szerint már ősszel megnyílik a nagyszabású kiállítás, amit eddig a legszigorúbb titokban tervezett és épített Schmidt Mária. 

Javában épül a kiállítás, melyhez nemrégiben több ingatlant is hozzácsaptak, és 667 millió forinttal megemelték a projekt 6,6 milliárdos költségvetését. Kérdésünkre ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség azt válaszolta: az oktatási funkciók tették szükségessé a bővítést, ami tartalmazza a pályaudvarhoz kapcsolódó, használaton kívüli, elavult és leromlott három MÁV épület teljes felújítását és átépítését, tanösvény megvalósítását, és a megnövekedett közműigények kiszolgálását.

Az 1938-1946-ig tartó időszakot átfogó tárlatát két hatalmas toronyban helyezik el. Az egyik torony az áldozatok meggyilkolását mutatja be. A vagon-elemekkel burkolt magaslat tetején egy Dávid-csillagot formázó hídon lehet átmenni a másik toronyba, ahol a deportálásokból visszatértek históriáját mondja el a tárlat. A szó szoros értelmében, mert a kiállítás legfőbb eleme a túlélőkkel készült interjúk lesznek. Természetesen, mint a Terror Házában, a bűnösök is megjelennek. Azt korábban is hangsúlyozta Schmidt, hogy nem kronologikus, eseménytörténeti kiállítás lesz. Így nem tudni, hogy a társadalmi felelősség kérdésével milyen mélyen foglalkozik majd.

Gondolhatnánk egy augusztus 13-i közleményt olvasva, hogy szent a béke Schmidt Mária és a Mazsihisz között. Ugyanis Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi igazgatója, Andrew Burns, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont Kuratóriumának elnöke és Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója egyetértettek abban, hogy nemzetközi munkacsoport jön létre, amely véleményt mond majd a kiállítások tartalmáról és kontextusáról. Ugyancsak az IHRA-val együttműködésben egy másik tudományos munkacsoport is alakul majd annak érdekében, hogy segédkezzen a Sorsok Háza részeként létrehozandó oktatási központ anyagainak és módszereinek kialakításában.

Később a Mazsihisz, és az IHRA is kiegészítette a közleményt. A Mazsihisz szerint a szöveg nem egyezik meg a megbeszélésen a résztvevők által jóváhagyott dokumentummal. Az is írták, Schmidt Mária akkor valótlanul állította, hogy nincs ismerete a Sorsok Háza jövőbeli működtetéséről, mert az értekezlet előtt tíz nappal született kormányhatározatban a Sorsok Háza működtetését a kormány éppen az általa vezetett közalapítványra bízta. A Mazsihisz a további együttműködést több feltételhez kötötte. Megjegyezték, hogy a Sorsok Háza kiállítás történelemfelfogásának a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont kiállításának általánosan elfogadott történelemszemléletén kell alapulnia. A Mazsihisz továbbá azt is elvárja, hogy szakértőbizottságuk folyamatosan részt vegyen a kiállítás forgatókönyvének elkészítésében vagy ellenőrzésében, valamint az oktatói módszertan és a kiadványok megalkotásában. További feltétel, hogy a "tárlatvezetői csapat kialakításakor" a Sorsok Háza működjön együtt a Mazsihisszel és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemmel. A közlemény azt is tartalmazza, hogy az intézmény irányítását olyan kuratóriumnak kell ellenőriznie, amelynek tagjai között egyenlő arányban vannak a kormány, a Mazsihisz képviselői és a konszenzussal választott nemzetközi szakértők. A Mazsihisz szerint ez garantálja, hogy "az intézmény bármely kormány regnálása esetén képes legyen a politikától független működésre
Az IHRA szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem járulnak hozzá a Sorsok Háza koncepciójához mindaddig, míg nem egyeztetett a magyar és nemzetközi szakértőkkel és a magyar zsidó közösséggel. Az IHRA osztja a magyar zsidó közösség aggodalmait. "A zsidó szervezettel történő szoros együttműködésünk nem csak szükséges, hanem alapvető fontosságú a projekt egységére való tekintettel" -írja az IHRA, melynek elnökét egyébként jövőre a magyar kormány delegálja.

Schmidt Mária visszatámadott. Szerinte a Mazsihisz valótlanul állította, hogy félrevezető nyilatkozat került nyilvánosságra július 30-án. Reagálásuk szerint a nyilatkozat szövege azonos a megbeszélésen jóváhagyott dokumentummal, amely angolul és magyarul is elérhető a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ Facebook-oldalán. A nemzetközi konzultációról hang- és videofelvétel is készült, amelyet szükség esetén a nyilvánosság elé fognak tárni - írták.

Ezek után nem várható, hogy konstruktív együttműködés keretében zajlanak az események. A Yad Vasem is visszavonta nemrégiben szakértőit a nemzetközi tanácsadó testületből, ami információink szerint csupán alakuló ülésén volt teljes létszámban jelen.