Előfizetés

Újabb április 15. utáni számlákat fizetett ki Brüsszel

jabb, 50 milliárd forintnyi, 2014. április 15-e utáni számlát fizetett ki Brüsszel - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár közleménye szerint a múlt heti 25,8 milliárd forintos utalás után a jelenlegi, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében érkezett kifizetés egyben arra is utal, hogy a magyar kormány által végrehajtott fejlesztéspolitikai intézményrendszeri átalakításokat a bizottság részéről de facto elfogadták. 

Csepreghy Nándor a múlt hét hétfőn jelentette be, hogy az Európai Bizottság megindította az április 15. után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését. Az akkori tájékoztatás szerint az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata ugyan még nem fejeződött be, de az EB rövid időn belül elfogadhatja azt, így hamarosan aláírható lesz a partnerségi megállapodás.

Pótfelvételi - Csütörtökön derülnek ki a ponthatárok

Publikálás dátuma
2014.08.25. 16:44

Augusztus 28-án, csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait a www.felvi.hu oldalon. Ekkor dől el, hogy a több mint 9500 pótfelvételiző közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. közös tájékoztatása szerint a jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 18 százalékuk felsőoktatási szakképzést, 9 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg. A kérelmezők többsége alapképzésre és osztatlan képzésre jelentkezett, legnagyobb arányban nappali és levelező munkarendben. A legtöbben a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és a turizmus-vendéglátás szakokat preferálták, de a top 10-be bekerült a tanári és az óvodapedagógus-képzés is.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberében induló képzések ponthatárait csütörtökön hozzák nyilvánosságra a www.felvi.hu honlapon. Azokat a jelentkezőket, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után SMS-ben is értesítik. A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében - ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették - a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban, július 24-én nyilvánosságra hozott ponthatároknál. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárásban hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 260, felsőoktatási szakképzésen 220, mesterképzésen 50 pont.

Tarlós látszatintézkedései a 3-as metró ügyében

Publikálás dátuma
2014.08.25. 16:28
MTI Fotó: Kallos Bea
Az események után kullog Tarlós István, és főpolgármesterként csak annyit képes elérni, hogy Orbán Viktor döntéseit megvalósíthatja. A 3-as metróvonal járműveinek felújításáról szóló döntés csak a probléma kisebbik felét kezeli. A főváros lehetetlen helyzete annak eredménye, hogy a kormány az elmúlt négy év alatt kifosztotta Budapestet - írják közleményükben a Liberálisok.

A közlemény így folytatódik: Tarlós István csak tűzoltásra kapott engedélyt főnökétől – ezt mutatja a Fővárosi Közgyűlés mai döntése, amely a 3-as metróvonal járműveinek felújításáról rendelkezik. A döntés annak bizonyítéka, hogy Budapest jelenlegi vezetése az Orbán-kormány kényétől-kedvétől függ, önálló eredményekre képtelen. Tarlós István Orbán Viktor bábjaként irányítja Budapestet. Ezt jelzi Tarlós István indoklása, miszerint új szerelvények helyett azért a régiek felújításával kell beérniük a budapestieknek, mert a kormány így döntött. A felújításra kiírandó pályázat feltehetően „célzott” tender lesz, egyetlen esélyessel.

A felújítás hitelből történő finanszírozása cinikus politika attól a főpolgármestertől, aki négy éven keresztül asszisztált Budapest kifosztásához. A kormány ellopta Budapest vagyonát azzal, hogy elvette iskoláit és kórházait, elvette közüzemeit, az itt megtermelt értékek nagy részét elvonja a várostól ahelyett, hogy azt a budapestiek saját fejlesztésükre, fejlődésükre fordíthatnák. Budapest az elmúlt években több mint 600 milliárd értékű vagyont veszített el, a Főváros által elkölthető költségvetési pénz pedig több mint 200 milliárd forinttal csökkent 2009-ről 2014-re. A vagyonától és bevételeitől megfosztott város a 60 milliárd forintos adósságot képtelen lesz visszafizetni. Tarlós István kiszolgáltatja Budapestet és a budapestieket Orbán Viktornak.

A mai döntéssel Tarlós István nem tudta megnyugtatni a budapestieket, hiszen a 3-as metró katasztrófával fenyegető állapotán egyedül a járművek felújítása nem segít: Azt csak a pálya teljes felújítása rendezhetné, amelyről azonban továbbra sincs döntés. Tarlós István ebben is a Fidesz döntésére vár - írja közleményében Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje.