Előfizetés

Különös új "motívum" a Szabadság téri emlékművön

Publikálás dátuma
2014.08.29. 19:55
Fotó: Kettős Mérce/Facebook
Csodálatos új elemmel bővült a történelemhamisító Szabadság téri emlékmű ami nagyban erősíti a kompozíció szimbolikáját - írta a Kettős Mérce a Facebook oldalán, a fent is látható fényképet mellékelve.

A Népszava "több fejezetben" is beszámolt a mű sorsáról, a birodalmi sasos-arkangyalos emlékmű fő darabjait július 20-ra virradóra, titokban állították fel. A helyszínt több száz méteres körben, dupla kordonnal zárták le és a kommandósok mellett legalább húsz rendőrautót vezényeltek a térre. A szoborcsoport felállításáról előre senkit nem tájékoztattak, az emlékmű ellen tiltakozó civilek éjjel az atlatszo.hu híradásából értesültek a történtekről, ám másnap délelőtt már a helyszínen demonstráltak.

Az április 8-a óta tartó tüntetéssorozat egy fejezete augusztus elején lezárult, mint Magyar Fruzsina, a demonstráció egyik szervezője lapunknak akkor elmondta,  szeptembertől más elnevezéssel, újfajta szervezésben tiltakoznak a diktatúra ellen.  

Előny a gumikacsáknak! - Forgalomkorlátozás a Margit hídon

Publikálás dátuma
2014.08.29. 19:13
A figyelemefelhívó óriáskacsa a Városligetben FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Forgalomkorlátozások lesznek vasárnap Budapesten a Margit hídon, valamint a budai alsó rakpart II. kerületi részén a Kacsafutam elnevezésű jótékonysági rendezvény miatt - közölte a Budapest Közlekedési Központ.

Vasárnap nulla órától reggel 7 óráig, 14 órakor a gumikacsák vízbeborításának idejére, majd 21 óra és hétfő reggel 6 óra között a Margit hídon a Pest felé haladó szélső forgalmi sávot lezárják. 

Vasárnap 10.30 és 18 óra között tilos lesz megállni a II. kerületi Angelo Rotta és a Sztehlo Gábor rakparton a Margit híd és a Halász utcai lehajtó között. Ebben az időszakban a Margit híd déli hídfelén a budai oldal és a Margitsziget között, valamint a rakpart érintett szakaszán sem lehet majd gyalogosan közlekedni.

A Kacsafutam egy vidám és izgalmas jótékonysági rendezvény, ahol a Dunán sárga gumikacsák versenyeznek egymással értékes nyereményekért. A különleges esemény a ’90-es évek óta tartja lázban a világot, és mindenhol hatalmas tömegeket mozgatott meg. Idén augusztusban pedig London, Szingapúr és Taiwan után Budapesten is megrendezik 31-én vasárnap. A hazai futam jótékony célt szolgál majd, a befolyt összeg egy részét az UNICEF Magyar Bizottsága részére ajánlják fel a szervezők.

Miniszteri biztosi posztot hozott Budai Gyulának az orosz embargó

Publikálás dátuma
2014.08.29. 18:53
Budai Gyula Szíjjártó Péterrel az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság ülésén Bakuban/Facebook
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa lett Budai Gyula, aki azokért a külgazdasági lépésekért felel majd, amelyek az oroszországi behozatali tilalomból fakadnak - jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár.

Budai Gyula az előző Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára volt, az új kormány felállása óta országgyűlési képviselőként tevékenykedik.  Az államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette: Magyarországnak érdeke a gyors, politikai alapon nyugvó megoldás, hiszen egy szomszédos államról van szó, amelyben jelentős magyar nemzeti közösség él.

Kiemelte: Oroszország Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, és az, hogy Oroszország és Ukrajna mély konfliktusban állnak, Magyarország számára negatív következményekkel jár az élet számos területén. Emlékeztetett arra, hogy az uniós országok miniszterelnökei a hétvégén üléseznek, valamint tanácskoznak az EU tagállamok külügyminiszterei is. Amennyiben az EU-csúcson valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna, úgy a magyar miniszterelnök mérlegelné, hogy az Magyarországra milyen hatással van, és ennek megfelelően döntene - közölte Szijjártó Péter.

Az államtitkár véleménye szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók egyértelműen negatív hatással vannak Magyarországra. Ugyanakkor jelezte: az eddig napvilágra került információk alapján mindez a paksi bővítést nem érinti. Szijjártó Péter szerint az orosz piac szűkülése a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar exportkilátásait egyértelműen rontja. Ha valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna Oroszország ellen, az egyaránt rossz lenne Oroszországnak, az uniónak, így Magyarországnak is.