Bioritmus;egészséges életmód;xilit;

2014-09-03 09:00:00

A xilit és az egészséges életmód

A mértéktelen cukorfogyasztás évről évre egyre nagyobb problémát jelent az egészségügynek. A helytelen életmód következtében elhízás és a cukorbetegség réme fenyeget, melyek súlyos szövődményekhez vezethetnek. A túlsúlyos személyek szervezetében sokkal nagyobb eséllyel alakul ki daganatos betegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is emelkedik.

Mi nem tartalmaz cukrot?

Lassan már nagyítóval kell keresnünk a hozzáadott cukor nélkül készült élelmiszereket. A húskészítmények kivételével szinte mindenhol ilyen termékekbe ütközünk. Gabonapehely reggelire? Csak nézd meg a dobozon a termék összetételét, és máris látod, milyen sok cukorral próbálják intenzívebbé tenné az ízét. Gyümölcslé reggelire? Jó, ha 20-30 százaléka valódi gyümölcs. Finomított lisztből készült péksütemények? A bennük lévő egyszerű szénhidrátok olyan gyorsan véráramba kerülnek, hogy a szervezetnek esélye sincs ezeket értelmes célra felhasználni. Zsírpárnáink viszont lassú, de annál biztosabb gyarapodásba kezdenek. A cukorfogyasztás annyira az életünk részévé vált, hogy ösztönösen szórjuk a kristálycukrot kávéba, teába, belemártjuk a földiepret, szóval úgy nagyjából ezzel édesítünk mindent.

„De már megszoktam az édes ízt, nem akarok lemondani a cukorról”

Van a cukornak egy kevésbé ismert, de annál aljasabb tulajdonsága: függőséget okoz. Elvonási tünetei a drogokéhoz hasonlatosak, és komoly pszichés zavarok jelentkezhetnek, ha egy cukorfüggő huzamosabb ideig nem kapja meg a szokásos adagját. Az édes íz viszont nem feltétlenül jár együtt hizlaló ételekkel. Ma már hatalmas választékban találunk természetes és mesterséges édesítőszereket, melyek energiaszegények, és a közhiedelemmel ellentétben semmiféle egészségkárosító hatásuk nem ismert. Sorozatunk első részében ismerkedjünk meg a xilittel.

Mi a xilit?

A xilit egy öt szénatomos cukoralkohol. Megtalálható a legtöbb zöldségben és gyümölcsben, de nagyobb mennyiségben a hemicellulózból vonható ki. A hat szénatomos édesítőkkel (mint pl. a szorbit) szemben a xilitet a szájban élő baktériumok nem tudják hasznosítani, és nem termelnek fogszuvasodást okozó savakat. A xilit egészségvédő hatását sok évtizedre visszanyúló kutatások igazolják. Íme a legfontosabb eredmények:

Fogak

Nem tesz kárt a fogzománcban, sőt, jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Mérsékli a lepedékképződést és a szájszárazságot. Segít visszaállítani a száj egészséges sav-bázis egyensúlyát. Különösen jótékony hatást fejt ki, ha éjszakára a fogunkon hagyjuk. A xilit erősíti a fogzománcot, és eredményesen kezelhetjük vele a kisebb szuvasodási foltokat.

Segít a fogyásban

A xilit a cukorhoz képest 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Glikémiás indexe nagyon alacsony (egész pontosan 7-es), ezért a vércukorszintet nem emeli meg. Lassú felszívódásának köszönhetően jóllakottság-érzetet okoz, és megakadályozza, hogy további kalóriákat vigyünk be. Lúgosító hatása pedig úgy kell, mint egy falat kenyér a rengeteg savas étel mellé. A xilitet Candida-diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk.

A cukorfogyasztás veszélyei

A finomított cukor-fogyasztáson kívül kevés olyan dolgot találunk, ami nagyobb kárt tehetne egészségünkben. A paleolit étrendben egyértelmű, hogy semmi keresnivalója az efféle élelmiszereknek, de aki nem ragaszkodik szigorúan ehhez a diétához, annak is melegen ajánljuk, hogy azonnal hajítsa ki a lakásban fellelhető összes, feldolgozott cukrot tartalmazó élelmiszert. Nem hiába lett a cukor szinonimája az „üres kalória”. A szervezetbe bejutó egyszerű szénhidrát pillanatok alatt a véráramba kerül, és drasztikusan megnöveli az inzulinszintet. Ez pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz. A jelentős súlyfelesleggel küzdők pedig az alábbi súlyos betegségek kialakulásával számolhatnak:

Szív- és érrendszeri betegségek

Az elhízás többszörösére növeli a szívbetegségek kockázatát. A cukorfogyasztás okozta zsírosodás testünk motorját is fenyegeti, és ennek tudatában már nem nehéz belátni, hogy egy elzsírosodott szív közel sem tudja a kívánatos mértékben ellátni feladatát. A túlsúly drámai mértékben növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is. A betegség óriási veszélye az, hogy sok évig tünetmentes marad, és csak akkor derül rá fény, amikor már nagy a baj. Az elhízás következtében olyan súlyos, életveszélyes szívbetegségek fordulhatnak elő, mint a szívinfarktus, szívritmuszavar és a szívelégtelenség.

Daganatos betegségek

Évről évre egyre nő a rákos megbetegedések száma. Az egészségtelen táplálkozás önmagában is növeli a daganatos sejtek kialakulását, de erre még az elhízás is rátesz egy jókora lapáttal. A cukorfogyasztás okozta elhízás olyan betegségek előszobáját jelenti, mint a mell-, vese-, vastagbél- és végbélrák

Cukorbetegség

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a nagymennyiségű cukorfogyasztás növeli a diabétesz előfordulásának veszélyét. Leegyszerűsítve: ahol több finomított cukor fogy, drámaian emelkedik a cukorbetegek aránya. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a dohányosok száma és a tüdőrák előfordulása közötti kapcsolatot.

Vitaminhiány

Míg szervezetünk a természetes cukrokat (például a fruktózt) könnyedén le tudja bontani, a mesterségesen előállított cukorral meggyűlik a baja. A vegykezelt molekulák feldolgozásához elképesztő mennyiségű vitaminra van szüksége, ezt pedig kizárólag saját raktáraiból képes fedezni. Fokozottan igaz ez a B1-vitaminra, de óriási veszteség keletkezik a kalciumraktárainkban is.

Fogszuvasodás

Ki ne szeretné, ha fogai élete végéig épek és egészségesek maradnának? Nos, az a jó hír, hogy mindez lehetséges, ha szervezetünkből kiiktatjuk a cukros ételeket. A közhiedelemmel ellentétben a cukor nem közvetlenül roncsolja a fogzománcot, hanem az erjedése során keletkező savak révén. Ezeket az anyagokat ugyanis szervezetünk a fogzománcban is megtalálható kalciummal igyekszik közömbösíteni.

De mivel pótoljuk az édes ízt?

Szerencsére van megoldás. A finomított cukor olyan függőséget okozhat, mint a dohányzás, vagy akár a kemény drogok. Ha nem szeretne lemondani a megszokott ízről, számos egészséges alternatíva jöhet számításba. A természetes édesítőszereknél nincs jobb választás. Ezek az anyagok mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaznak, hiszen 100 százalékban növényi eredetűek. A finomított cukrokra tulajdonképpen csak ízükkel emlékeztetnek. Mivel békén hagyják a vércukorszintet, nem okoznak elhízást, és semmiféle betegségtől nem kell tartanunk, ha úgy döntünk, egészségesebben szeretnénk élni. A legnépszerűbb természetes édesítőszerek: xilit (nyírfacukor), stevia, eritrit.