Védőoltás a HPV ellen

Publikálás dátuma
2014.09.03. 14:12
Fotó: Thinkstock
A humán papillomavírus  (HPV) elleni védőoltás bekerült a magyar védőoltási rendszerbe.  Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként vezeti be.

A 2014-ben bevezetendő HPV elleni önkéntes védőoltást első alkalommal azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015-ös tanévben végzik. A védőoltásról szól az a videó, amelyet ÁNTSZ-OEFI Egészségkommunikációs Központja (Egészség.hu) készített.

 

Szerző
Témák
ÁNTSZ oltás HPV

A néma gyermekgyilkos

Publikálás dátuma
2014.09.03. 13:55
Fotó: Facebook.
Magyarországon egyre több gyermeket érint az 1-es típusú diabetes mellitus, amely az inzulin termelő sejtek fokozatos elvesztése következtében alakul ki. Ismerd meg közelebbről a betegséget, hogy minél hamarabb felfigyelhess az intő jelekre és orvoshoz fordulhass, hiszen megfelelő kezeléssel a kór könnyen kordában tartható. A gyermekkori cukorbetegség veszélyes, de kezelhető.

Maga a cukorbetegség a legelterjedtebb anyagcsere-betegség a világon. Nemcsak az idősebb korosztályt, hanem sajnos a fiatal generációt is érintheti, nem beszélve a csecsemő- és kisgyermekkorról.

Az elmúlt két évtizedben Philadelphiában mintegy hetven százalékkal nőtt meg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő öt éven aluli gyermekek száma. Az  amerikai kutatás szerint hasonló emelkedést tapasztaltak az Egyesült Államokban és Európában is. Hazánkat tekintve húsz éve mindössze 100 ezer magyar gyerek közül mintegy 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez a szám megduplázódott.

A gyermekkori, úgynevezett 1-es  típusú cukorbetegség nem azonos a felnőtt kori diabétesszel. Tüneteik, lefolyásuk és kezelésük is egészen más. A betegség pici korban alakul ki, amikor is az inzulin mennyisége a szervezetben folyamatosan csökken, miközben a sejtek éheznek, táplálék nélkül maradnak. Ez által a cukor a vérben és a vizeletben felhalmozódik.

Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor az éhgyomri vércukorérték meghaladja a 6 mmol/l értéket, ugyanakkor a cukorterhelés során 120 perccel későbbi érték  11.1 mmol/l  vagy magasabb.

A cukorbetegséget nagyon nehéz felismerni, hiszen alattomosan támad:  nem jár fájdalommal, mégis vannak intő jelei, amelyekre a szülőknek mindenképpen érdemes odafigyelni. Ilyenek a fáradékonyság, a megnövekedett szomjúság és étvágyérzés, a gyakori vizelés éjjel és nappal, a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése, valamint a gyors fogyás.

Amennyiben a gyermekkori diabetes  tünetei  a kisebb csecsemő - kisded korú gyermekeknél nem kerülnek időben felismerésre, akkor a betegség akár életveszélyessé is válhat. Éppen ezért nagyon fontos minden intő jelre felfigyelni és azt komolyan venni. Nem szabad elfelejteni, hogy azoknál a gyermekeknél, akik időben jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, hosszabb ideig lehet biztosítani a kisbetegek jobb anyagcsere egyensúlyát – mondta dr. Tóth-Heyn Péter a SE I. számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese.

 

Ugyanakkor a gyerekek anyagcseréje könnyen egyensúlyban tartható megfelelő és szigorú diétával, gyakori és rendszeres testmozgással, megfelelő kezeléssel, vagyis inzulin adásával. Ez elősegíti a gyermek harmonikus testi és lelki fejlődését, kivédi a késői szövődmények fellépését, lehetővé téve  a gyermekvállalást és a jó életminőséget– hangsúlyozta Dr. Körner Anna egyetemi docens, az SE I. számú Gyermekklinika Diabetes Osztályának vezetője és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szakértője.

Különös figyelmet kell fordítani a  kisbeteg  étrendjének összeállítására, hiszen a fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot meg kell, hogy kapja, ugyanakkor csak annyi szénhidrátot fogyaszthat amennyit az orvos engedélyez.  Minden szülő nagyon jól tudja, hogy ezt be kell tartania, éppen ezért nagyon odafigyelnek, hogy kellő időben, megfelelő szénhidráttartalommal állítsák össze  a napi étrendet. A kezelőorvossal való folyamatos konzultáció  elengedhetetlen - tette hozzá dr. Körner Anna.

Ha kiderül, hogy valakinek a gyermeke cukorbeteg, nem szabad pánikba esni. A szülőnek mindig példát kell mutatnia, ha ő elfogadja a betegséget, akkor a gyermek is könnyedén teszi ezt. Nem szabad, hogy a kisbeteg egyedül érezze magát, tudnia kell, hogy van kire számítania. És itt jön az óvoda és az iskola felelőssége. Nem kirekeszteni kell a beteget, hanem együtt érezni vele, és figyelni rá, hiszen ők is a társaikhoz hasonlóan teljes életet élnek, csak több odafigyelést, törődést és különleges ellátást igényelnek. Ha ezt megkapják, akkor ők is egészségesnek fogják magukat érezni.

 A cukorbeteg gyermek esetén alapvető elvárás, hogy az óvodai és iskolai környezet tisztában legyen a diabétesz fogalmával, kezelésével, tudniuk kell, hogy mi a teendő az esetlegesen fellépő krízishelyzetek (kórosan alacsony vagy magas vércukorszint) elhárításával. Ugyanakkor nagyon fontos, hogyha a pedagógus arra lesz figyelmes, hogy egy egészségesnek hitt gyermek többször kikérezkedik a WC-re, vagy túl sok , akár több liternyi vizet fogyaszt, azonnal figyelmeztesse a szülőt, hiszen lehet, hogy a megváltozott szokások mögött 1-es  típusú cukorbetegség gyanúja merül fel, amely azonnali orvosi kivizsgálást igényel.

Nem szabad elfelejteni, hogy bárkinek a gyermeke kerülhet hasonló helyzetbe. Meg kell tanulnunk a betegséggel együtt élni, nem szabad hagyni, hogy a betegség győzzön le minket.

Szerző

Eltűnhetnek a vörösök

A klimatikus változások következtében csökkenhet a vörös hajú, kék szemű emberek száma.

A ScotlandsDNA, genetikai tesztekre specializálódott társaság kutatásai szerint, ha Skóciában emelkedik a hőmérséklet és többet süt a Nap, ezek a jellegzetességek eltűnhetnek. Ugyanis ezek a felhős ég és a napfényhiány miatt alakultak ki egy gén hatására, hogy enyhül jön a D-vitamin hiánya.

„Úgy gondoljuk, hogy a vörös haj Skóciában, Írországban és Anglia északi részében a klímához való alkalmazkodás eredménye. A világos bőr és a vörös haj létezésének oka, hogy nem kapunk elég napot és a lehető legtöbb D-vitamint kell magunkba vonzani. A klímaváltozás negatív hatással lesz erre a génre.” - mondta Alistair Moffat, a ScotlandsDNA igazgatója.

A Skóciában élő emberek 13 %-a vörös hajú, Angliában és Írországban a számuk kb. 20 millió. Ez utóbbi országban ez valósággal „nemzeti jellemvonásnak” számít. Ugyanakkor Kelet- és Közép-Európában sem ritka és vörös hajú embereket mindig egyfajta mítosz lengte be, különösen a nőket, akiket gyakran vádoltak a régi időkben boszorkánysággal. Emlékezzünk csak Arany János híres balladájára, a Vörös Rébékre! Számos legendás vörös hajú színésznő, Katharine Hepburntől Liv Ullmannig az erős, független nő szimbóluma lett. De azért az erősebb nemnél is vannak sztereotípiák: a „szeme sem áll jól” csibész kölyköket gyakran ábrázolják vörös hajjal Huckleberry Finn óta.

A tudósok szerte a világban arra figyelmeztetnek, hogy a hőmérséklet a század vége előtt 2 fokkal emelkedhet, ha nem csökken az emberi tevékenységből származó káros gázkibocsátások mértéke. A vörös haj eltűnése, tehát, reális veszély. Közben a vörös divatja állandóan visszatér, de az igazi természetes árnyalatait, a vörösesszőkétől (lásd még Guillaume Apollinaire versét) a mahagóniig egyetlen festék vagy színező sem tudja igazán visszaadni, már csak azért sem, mert a jellegzetes  "márványbőr"  vagy a szeplők úgyis elárulják…

Szerző
Frissítve: 2014.09.03. 10:00