Előfizetés

Vall a francia elnök elhagyott élettársa

V. T.
Publikálás dátuma
2014.09.04. 07:31

Politikai, vagy "irodalmi" bombára virrad ma reggelre Párizs? Az őszi nyitányra 200 000 példányban megjelenik a könyvesboltokban Hollande köztársasági elnöknek az idén télen "elbocsátott" élettársa, Valérie Trierweiler által írt leleplező kötete, "Köszönöm a pillanatot" címmel.

Nem volt újság tegnap Franciaországban, amely ne ezzel a sztorival indult volna. Még a bulvár témáktól irtózó Le Monde is azt kínálta, "mit rejteget a kötet?". Sietett megnyugtatni a komoly politika által megfertőzött olvasóit, hogy az elnök nyugodtan aludhat, semmilyen államtitkot nem tár föl a megsebzett dáma, szigorúan csak személyes részletekre tér ki.

Ami egyébként maga is politika, hiszen képet ad arról, Hollande miért esik sorozatosan egyik csapdából a másikba. Mert naiv, ha nem az volna, egyetlen pillanatra sem köti össze az életét a Paris Match - a legnagyobb, ugyanakkor kétségtelenül a legvisszafogottabb pletyka magazinnak - egyik sztár újságírónőjével.

Aki mostani önvallomásában meg is említi, az Élysée-palotában eltöltött csaknem két esztendeje alatt úgy tekintette magát, mint "riportúton lévő tudósítót". Magánsorsa fölött kesereg, de mint a beszámolók föltárják, nem volt rossz vállalkozás, mert a kiadó nettó 600 000 euró (körülbelül 189 millió forint) honoráriumot fizetett ki a szerzőnek.

A Paris Match példányszám növelő előzetest hirdetett, de ebben igencsak kevés a tényleges részlet, inkább Catherine Schwaab, a magazin másik munkatársnője vall, aki igen nagy titokban, elsőként olvashatta a kéziratot. Ő azt kérdezte: "Igaz ez, Valérie-t megcsalták?

A hitvesi ágyon ül az Élysée-palotában, gépiesen bámul ki a hatalmas ablakon, még nem jutott el a tudatáig, hogy nem látja többé a park gesztenyefáit, a fűzeket, ezt a gyászos telet. Életének legborzalmasabb pillanata. Alig egy órája még az ország első dámájaként avatta föl az óvodát, keresztanyaként Danielle Mitterrand-nak, az előző szocialista államfő hitvesének a nevét adta".

Aztán a könyvszerző igazi személyes szívszorító vallomása, hogyan tudta meg, miként lett kegyvesztett. Február elején a Closer című, eléggé kétes hírű bulvárlapból értesült, hogy szívszerelme, az elnök, délutánonként robogóra ülve, fején bukósisakkal száguld Párizs pokoli forgalmában, az új kedveshez, a színésznőhöz. Egy esztendeje hallott már suttogni a hírről, de nem hitte el. "Mit vethet a szememre?" - mármint Hollande.

Nyíltan tette föl a kérdést, de a párja nem nézett a szemébe. És jött a melodráma. Valérie Trierweiler a fürdőszobába igyekezett, behozni magának a kis műanyag táskát, amelyben nyugtatóit tartotta. Hollande a nyomába szegődött, megkísérelte a táskát kitépni a kezéből.

A kiszakadt, a pirulák szétszóródtak az ágyon. Valie lenyelt annyit, amennyit sikerült, nem akarta túlélni a közeledő órákat. Mintha a mennykő szakadt volna rá, menekülni próbált, eszméletét vesztette.

A hűtlenül elhagyott dáma túlélte a tragédiát. S ha még eddig nem vette föl, a kiadónál várja a tisztán 600 000 euró tiszteletdíj, nem csekély összeg. Bánatpénz, miközben sokéves munkahelyén azért fölvette tisztes fizetését is. A közép- és nagypolgárság pletykalapjánál.

Fegyverletételt ajánlanak a szakadárok Ukrajnában

Az oroszbarát lázadók készek letenni a fegyvert Kelet-Ukrajnában, ha az ukrán kormányerők is így tesznek - mondta szerdán Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

A Russia Today orosz állami televízió hírportáljának jelentése szerint a donyecki szakadár terület vezetője kifejtette azt is: ehhez Kijevnek meg kell szereznie a kormány oldalán harcoló irreguláris erőknek - így a Jobboldali Szektor önkéntes zászlóaljainak -, akárcsak a zsoldosoknak is a beleegyezését.

Zaharcsenko ugyanakkor hozzátette: ezek az erők korábban szabotálták a már meglévő egyezségeket. Úgy vélte: a lázadók legutóbbi harci sikerei megnövelik az esélyét annak, hogy sikerüljön megegyezésre bírni Petro Porosenko elnök kormányát.
Miroszlav Rudenko, a Donyec-medence úgynevezett népfelkelőinek parancsnoka a nap folyamán már hasonlóan reagált az orosz államfő béketervére. Kijelentette, hogy a Donyec-medencei felkelők készek felhagyni a harci cselekményekkel, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől, vagy ami még jobb, a "donyecki népköztársaság" egész területéről. Azt mondta: az ukrán csapatok visszavonása esetén "nem lesz semmi értelme a konfliktus erőszakos megoldásának, és akkor, természetesen nem fogunk harcolni". A délkelet-ukrajnai felkelővezér azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szembenálló felek kicseréljék egymással minden foglyukat.

Biden: "a pokol kapujáig" üldözzük a terroristákat

Az Egyesült Államok "a pokol kapujáig" fogja üldözni a terroristákat, akik lefejeztek két amerikai újságírót - jelentette ki szerdán a New Hampshire állambeli Portsmouth térségében Joe Biden amerikai alelnök.

Hangsúlyozta, hogy a James Foley és Steven Sotloff meggyilkolásáért felelős, Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű radikális iszlamista csoport nem fogja megfélemlíteni Amerikát. Az alelnök szerint az amerikaiak sokkal erősebbek és sokkal eltökéltebbek annál, mint azt bármely ellenségük is feltételezi. Szavai szerint az Egyesült Államok addig nem nyugszik, amíg felelősségre nem vonta a tetteseket.
"A pokol lesz a lakóhelyük" - hangoztatta a terroristákkal kapcsolatban Biden.

John Kerry amerikai külügyminiszter hangsúlyozta hogy az újságírót középkori kegyetlenséggel gyilkolták meg. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden rendelkezésére álló katonai, diplomáciai és hírszerzési eszközt felhasznál a Szíriában fogva tartott túszok kiszabadítására.

Kerry, aki hamarosan a Közel-Keletre utazik, emlékeztetett arra, hogy amikor terroristák bárhol a világon amerikai állampolgárokat gyilkoltak meg, az Egyesült Államok mindig elszámoltatta őket, mindegy, hogy mennyi időre is volt szüksége ehhez.

Az IÁ kedden hozta nyilvánosságra a Sotloff meggyilkolásáról szóló videót, két héttel a Foley lefejezéséről készült felvételek után. A terroristák szerint a két újságírót az ellenük irányuló amerikai légicsapásokra adandó válaszként ölték meg.