Előfizetés

Ferenc pápa első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben imádkozott

Egyedül lépett be Ferenc pápa szombaton az északkelet-olaszországi Fogliano Redipuglia osztrák-magyar első világháborús temetőjébe, és csendes imát mondott.

Az egyházfő kíséret nélkül mintegy tíz percig imádkozott az egykori olasz frontvonalon elesett osztrák és magyar katonák sírjainál, majd virágcsokrot helyezett el a temetőben, ahol mintegy 15 ezer, többségében ismeretlen katona nyugszik.
Az osztrák-magyar katonai temető az első állomása volt Ferenc pápának az első világháború egykori olaszországi helyszínein tett látogatásának.
Az egyházfő a helyi olasz katonai temetőben misét mutat be.
Az esős idő ellenére Fogliano Redipugliába tízezrek érkeztek, közöttük magyar zarándokok is.

Árvíz - Készenléti rendőröket vezényeltek Zalába

A meglévő zalai rendőri állományt negyven készenléti rendőrrel erősítette meg az országos rendőrfőkapitány, hogy a Lenti környékén kialakult elöntéseknél nyújtsanak segítséget - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke.

Nothoff Ingrid a lenti rendőrkapitányság sáros vízzel szinte teljesen körülvett épületénél elmondta: a heves esőzések által okozott, elsősorban Lentit és környékét érintő árvízi és belvízi helyzet miatt, a kitelepítések és a rendfenntartás érdekében vezényelték a készenléti rendőröket Zalába.

Elmondta: a Lenti üdülőövezetéből a katasztrófavédelemmel közösen kitelepített 124 ember várhatóan szombat éjszaka még nem térhet vissza az otthonába. Nagyobb részük családtagokhoz, rokonokhoz ment, kisebb részüket a Vörösmarty iskola tornatermében helyezték el, ott biztosítanak nekik ellátást. A lezárt területet rendőrök őrzik, senkit nem engednek be oda.

Hozzátette, hogy a délelőtti információk szerint Pördefölde és Tormafölde megközelíthetetlen közúton, de Rédicsre sem lehet autóval eljutni. A 75-ös útról Lenti belterületén a járműforgalmat a rendőrök a 86-os útra terelik. Rédics és Lenti között a vonatközlekedés is leállt a felázott vasúti töltések miatt.

Cigány-nem cigány találkozó és búcsú Máriapócson

Vasárnap tartják a katolikus cigány közösségek 72. búcsúját Máriapócson. A búcsún az ünnepi szent liturgiát Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök végzi cigány és magyar nyelven, a prédikációt Somos László kaposfői plébános mondja.

A búcsúhoz kapcsolódva rendezik a regionális cigány-nem cigány találkozót, amelyen rövid műsorral mutatkoznak be az egyházközségek. A nap zárásaként fellép a Karaván Família együttes.

Az eseményen részt vesz Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki a kulturális fesztivál előtt beszámol a kormány felzárkózási programjairól.
Hetvenkét évvel ezelőtt a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén vezette először Sója Miklós görög katolikus esperes-parókus a hodászi cigányokat Máriapócsra. Azóta ez az ünnep a katolikus cigány közösségek búcsúja.
Sója Miklós 1912-ben született a szabolcsi Timáron, 1937-ben szentelték pappá, 1941-ben került lelkészként Hodászra. A "cigányok papjának" is nevezték, mert életének jelentős részét a cigányság felemelésének szentelte.