Előfizetés

Másodfokú készültség a Lajtán

Hétfő reggeltől  másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Lajta mentén. Mivel az Ikván levonuló árhullám elérte a Rábcát, az Ikva mentén este hat órától megszüntetik az első fokú vízkár-elhárítási készültséget. Ugyanakkor Börcs, Lébény, Hanságliget, Szentkereszt, Győrsövényház és Rábcakapi térségében reggel tíz órától első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy szintén reggeltől első fokú belvízvédelmi készültség van a Duna-menti, a Mosoni-Duna bal parti és a Rába felső belvízvédelmi szakaszokon. A védekezésben jelenleg 149-en vesznek részt.

Szerdára virradóra várják a tetőzést a Lajtán - közölte korábban a vízügyi igazgatóság. A vízszint a mostaninál 40-60 centiméterrel magasabb lehet, meghaladhatja a harmadfok határát, a vízállás azonban várhatóan 30-50 centivel elmarad a májusi legmagasabb értéktől. A tetőzés idejére a jelenlegi 42 helyett másodpercenként 50-60 köbméteres vízhozamot várnak.

A Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál a másodfokú készültség szintjét meghaladó, kedvezőtlen esetben a harmadfokét is elérő tetőző vízszintre számítanak. A vízoszlop magassága az alsóbb szakaszon Vágnál és Árpásnál is meghaladja majd a másodfokú készültség határértékét, Gyirmótnál pedig megközelíti.

Mezőörs körzetében a déli órákra várják a Cuhai-Bakony-ér vízszintjének tetőzését.

Öt település továbbra is megközelíthetetlen

Az intenzív esőzések következtében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt öt település továbbra is megközelíthetetlen a Dunántúlon - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 

Baranya megyében Alsómocsolád, Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem közelíthető meg országos közúton. Az Útinform legfrissebb összesítése szerint összesen 21 országos közúton van érvényben teljes útzár Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében.

A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Devizaperek: Halasztás az FHB Ingatlanlízing ügyében

A Fővárosi Törvényszék szeptember 30-ra halasztotta az ítélethirdetést az FHB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni perében, és egyben elutasította a pénzügyi vállalkozás azon indítványát, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió bíróságához.

A hétfői tárgyaláson a felperes FHB jogi képviselője kifejtette: az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kontra magyar állam perekben az Alkotmánybírósághoz fordult a törvényszék, vagyis a bíróság "érzékeli", hogy alkotmányellenes a Kúria jogegységi döntését törvénybe emelő devizahiteles jogszabály. A jogi képviselő erre a két ügyre tekintettel kérte az FHB Ingatlanlízing perének felfüggesztését. 

Az alperes magyar állam jogi képviselője ugyanakkor úgy vélte, más perre hivatkozva nem indokolt felfüggeszteni a tárgyalást.